טראמפ לא עוצר: "הסרת פסלי צבא הדרום מטופשת, תרבותנו נקרעת לגזרים"
בעקבות האירועים האלימים בווירג'יניה החלו ערים שונות בארה"ב להסיר סמלים הקשורים לצבא הדרום במלחמת האזרחים שנלחם לשימור העבדות. "עצוב לראות את ההיסטוריה והתרבות שלנו נקרעות לגזרים", צייץ הנשיא. במקביל נמשכת המחאה נגד טראמפ ברחבי ארה"ב
הנשיא האמריקני דונלד טראמפ ממשיך להתריס עם התבטאויותיו ותגובתו מעוררת המחלוקת לאירועים האלימים בסוף השבוע בשרלוטסוויל, וירג'יניה, וחוזר שוב על עמדתו כי אין להסיר פסלים של דמויות שנלחמו למען שימור העבדות בארצות הברית. "עצוב שההיסטוריה שלנו נקרעת לגזרים", כתב אחר-הצהריים (יום ה') בטוויטר. "מי הבא בתור, וושינגטון וג'פרסון? זה מטופש". בינתיים ממשיכות להתקיים הפגנות קטנות וגדולות ברחבי ארה"ב בעקבות דבריו של טראמפ בימים האחרונים וסירובו לגנות באופן חד-משמעי את הארגונים הגזעניים בשרלוטסוויל.
"עצוב לראות את ההיסטוריה והתרבות של המדינה הגדולה שלנו נקרעת לגזרים עם הסרת הפסלים והאנדרטאות היפים שלנו", כתב הנשיא האמריקני. "אתה לא יכול לשנות את ההיסטוריה, אבל אתה יכול ללמוד ממנה. רוברט אדוארד לי, תומאס סטונוול ג'קסון – מי הבא בתור, וושינגטון, ג'פרסון? כל כך מטופש! היופי שמוסר מהערים, העיירות והפארקים שלנו יחסר מאוד ואף פעם לא יוחלף!".
בערים רבות ברחבי ארה"ב החלו לפרק ולהסיר פסלים של צבא הדרום או לגבש תוכניות לקראת הסרת המונומנטים הללו. המדינות שדנות בשלב זה בפירוקם של הפסלים כוללות את פלורידה, קנטאקי, מרילנד, צפון קרוליינה, טנסי וטקסס.
Sad to see the history and culture of our great country being ripped apart with the removal of our beautiful statues and monuments. You.....
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 17, 2017
...can't change history, but you can learn from it. Robert E Lee, Stonewall Jackson - who's next, Washington, Jefferson? So foolish! Also...
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 17, 2017
...the beauty that is being taken out of our cities, towns and parks will be greatly missed and never able to be comparably replaced!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 17, 2017
שלשום ערך דונלד טראמפ מסיבת עיתונאים דרמטית שבה הגיב ארוכות לאירועים האלימים בווירג'יניה, שהחלו בעקבות כוונתם של פעילי ימין קיצוני, בהם אנשי תנועת "אלט-רייט" וניאו-נאצים, למחות על פירוק פסלו של מפקד צבא הדרום (כוחות הקונפדרציה) במלחמת האזרחים, גנרל רוברט אדוארד לי, מפארק ציבורי בעיר. באירועים נדרסה למוות מפגינה שהגיע למקום כדי למחות נגד הימין הקיצוני, ובתיעוד מהמקום נראים המונים רבים נושאים לפידים וקוראים קריאות חריפות מאוד נגד יהודים.
כבר בשבת טען טראמפ כי "שני הצדדים אשמים" אך חזר בו ביום שני בערב וגינה נחרצות את ארגוני הימין הקיצוני ואת האלימות הגזענית. אך שלשום שוב חזר להאשמות מעוררות מחלוקת. "שני הצדדים אשמים, שניהם היו אלימים בהפגנות", אמר טראמפ וגם טען כי מפגיני השמאל, שאותם כינה "אלט-לפט", "הסתערו לעבר האלט-רייט בשרלוטסוויל עם אלות בידיהם".
לטענת טראמפ, "לא כל המפגינים היו ניאו-נאצים, חלקם היו שם כדי למחות נגד הסרת פסל אחד ממפקדי צבא הקונפדרציה". הוא תהה בפני העיתונאים אם בדומה להסרת פסל זה יש להסיר גם את הפסלים של הנשיא האמריקני הראשון ג'ורג' וושינגטון או של תומס ג'פרסון כי היו לו עבדים. הוא חזר גם אז על הטענה כי פירוק פסליהם של דמויות מצבא הדרום "פוגע בהיסטוריה של ארה"ב".
מוקדם יותר היום, עם זאת, טראמפ טען בחשבון הטוויטר כי לא השווה בין הניאו-נאצים למפגיני השמאל בעקבות אירוע הדריסה בשרלוטסוויל. "לינדזי גראהם (שהתמודד בפריימריז במפלגה הרפובליקנית. א"א) האשים אותי בהאשמות שווא שאמרתי שאין הבדל בין ה-KKK, הניאו-נאצים ואנשי העליונות הלבנה לבין אנשים כמו מיס הייר, שנהרגה. זהו שקר מגעיל", כתב טראמפ. "הציבור לומד עד כמה תעשיית ה'פייק ניוז' אינה אמינה. היא פשוט מעוותת כל דבר שאני אומר בנוגע לשנאה, גזענות ושנאת זרים. בושה".
"בואו נסיר את הפסלים ונסיים עם זה כבר"
על רקע אירועי הימים האחרונים, שבבסיסם כאמור הסרתו של הפסל של דמות מעוררת מחלוקת, מתגבש קמפיין להסרת פסלים נוספים הקשורים לקונפדרציה ולמנהיגיה שמוצבים בערים שונות בארה"ב.
לפי ארגון זכויות האדם Southern Poverty Law Center, ישנם יותר מ-1,500 "סמלים" שונים של הקונפדרציה על אדמה ציבורית, מרביתם במדינות הדרום. הסמלים הללו כוללים מונומנטים, אנדרטאות, פסלים, בתי ספר ציבוריים, כבישים ושמות של מחוזות וערים.
אתמול ושלשום הוסרו מונומנטים מעוררים מחלוקת בעיר בולטימור שבמרילנד, וכאמור בערים אמריקניות נוספות בוחנים כעת מחיקת והסרת סמלים של אנשים או גורמים המזוהים עם צבא הדרום במלחמת האזרחים, שנאבק בזמנו לשימור מפעל העבדות.
במהלך הלילה העמיסו פועלים פסלים של הגנרל רוברט לי ושל אחד מהגנרלים הבכירים שלו, תומאס ג'ונתן "סטונוול" ג'קסון, על משאית ולקחו אותם מהמקום. כמו כן הוסרו בעיר מונומנט המקדש את נשות הקונפדרציה, מונומנט עבור החיילים והמלחים של צבא הדרום וכן פסל של שופט לשעבר בבית המשפט העליון שקבע ב-1857 שלשחורים אין זכות לאזרחות אמריקנית.
ראש העיר בולטימור, קתרין פיו, אמרה שהעירייה עדיין לא החליטה מה בדיוק לעשות עם הפסלים שהוסרו. בראיון ל-CNN הסבירה פיו כי "המבצע להסרת הפסלים" החל בשעות הבוקר כבר בשלישי, שלושה ימים לאחר התקרית בווירג'יניה, והסתיים לפנות בוקר ברביעי.
"אנשים מפגינים בכל פינה בארה"ב ודורשים להסיר פסלים הקשורים לצבא הקונפדרציה", אמר פיו. "בואו פשוט נעשה את זה כבר ונסיים עם זה".
גם בלוס אנג'לס ובניו יורק דווח כי סמלים של צבא הדרום הוסרו ממקומות שונים.