שתף קטע נבחר

 

פרשת שטיינמץ: "לא הייתה שחיתות בגינאה"

עורך דינה של חברת הכרייה BSGR, שבבעלות איש העסקים בני שטיינמץ, התייחס בראיון לאולפן ynet לטענות שלפיהן המיליארדר הישראלי נתן שוחד לנשיא גינאה לשעבר: "החברה פעלה באופן חוקי". על החשדות החדשים נגד שטיינמץ בישראל אמר הפרקליט כי הוא אינו יודע דבר

 

הראיון עם פרקליט החברה שבבעלות שטיינמץ    (צילום: אלי סגל)

הראיון עם פרקליט החברה שבבעלות שטיינמץ    (צילום: אלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"לא הייתה שחיתות בגינאה", כך אמר הבוקר (יום ב') עו"ד ג'יימס ליבסון, שמייצג את חברת הכרייה BSGR בבעלותו של איש העסקים בני שטיינמץ. ברקע פרשת הלבנת ההון החדשה שמיוחסת למיליארדר הישראלי אמר עורך דינה של חברת הכרייה בראיון לאולפן ynet כי "אני לא יודע דבר על החקירה בישראל, איני פועל עבור מר שטיינמץ באופן אישי, אני פועל לטובת BSGR וההליכים שהיא מנהלת ברחבי העולם".

 

החשדות החדשים נגד שטיינמץ ואנשי עסקים נוספים שנחשפו בשבוע שעבר בארץ, קשורים לפרשה בינלאומית אחרת שבה מעורב המיליארדר. לפי היחידה הארצית לחקירות הונאה, מדובר בהסתעפות של חקירה נגדו שהתפרסמה בחורף האחרון: חשד למתן שוחד של עשרות מיליוני דולרים לגנרל לנסנה קונטה, לשעבר נשיא גינאה.

 

המדינה האפריקנית, שנחשבת לאחת המדינות העניות ביבשת, עשירה במשאבי טבע שקורצים לאנשי עסקים בינלאומיים. ב-19 בדצמבר 2016 נעצר שטיינמץ בארץ בגין החשד למתן שוחד בגינאה, ולאחר מכן נשלח למעצר בית בערבות של 100 מיליון שקל.

 

בערוב ימיו של קונטה כנשיא בילה שטיינמץ לא פעם בבירה קונקארי. ב"גרדיאן" הבריטי דווח שמטרתו של איש העסקים הישראלי הייתה ברורה. "הוא רצה להבטיח שיהיה האדם הלבן הקרוב ביותר לנשיא קונטה", צוטט אז אחד מיועציו של הנשיא לשעבר.

בני שטיינמץ. חקירה מסועפת (צילום: יאיר שגיא) (צילום: יאיר שגיא)
בני שטיינמץ. חקירה מסועפת(צילום: יאיר שגיא)

עם או בלי קשר, בעשור הקודם השיג שטיינמץ את הזכויות למכרה הענק סימנדו שבדרום מערב המדינה: בדצמבר 2008 העניק גנרל קונטה את הזכויות לחצי הצפוני של המכרה לשטיינמץ ולחברה שלו BSGR תמורת 160 מיליון דולר. לאחר מכן, שטיינמץ מכר 51% מהזכויות תמורת 2.5 מיליארד דולר לחברה ברזילאית, וייל. למעשה 80 מיליון דולר הפכו בכך ל-2.5 מיליארד דולר.

 

עו"ד ליבסון, שמייצג כאמור את חברת הכרייה בבעלות שטיינמץ, התייחס הבוקר לטענה שלפיה מקור הצרות של המיליארדר הישראלי קשור בסכסוך בין החברה שלו לחברה של המיליארד ההונגרי-יהודי ג'ורג' סורוס. לדברי ליבסון, "יש עימותים רבים וזה סיפור שנמשך כבר זמן רב, אבל מרכיב מרכזי בנרטיב ובמאבקים שאני מייצג את BSGR קשורים לקמפיין לכאורה נגד BSGR שמנהל מר סורוס".

 

הפרקליט הוסיף בהקשר זה כי "הסכסוך הוא עניין של שנים רבות. בסביבות 2008 או 2009, אפילו קצת לפני כן, נעשתה בגינאה השקעה, ואז ההשקעה הזאת הוחרמה מחשבות היוזמות המשותפות של BSGR, וכרגע BSGR עסוקה בלערער על ההחרמה הזאת. חלק מההאשמות לגבי זה הם שמר סורוס תכנן את ההחלטה להסרת החברה".

 

אם כך, הכל נובע מיריבות אישית בין שני המיליארדרים?

"היה מאבק ענק וסבוך, שעירב חברות רבות ואנשים רבים, כשאנשים רבים האשימו אלה את אלה בפעילות מושחתת בגינאה. למעשה, BSGR הייתה החברה היחידה שפעלה באופן חוקי בגינאה, ולמעשה אם הרישיונות לא נלקחו מ-BSGR הייתה כריית ברזיל שהייתה מיטיבה עם עשרות אלפים, מהאנשים העניים ביותר בעולם, שהיו מייצרים ברזל. כרגע שום דבר לא מיוצר".

 

-יש לך ראיה שיכולה להוכיח כי הטענות לגבי גינאה אינן נכונות?

"היו האשמות רבות נגד BSGR ואין שום הוכחות שמשהו ממעשי השחיתות התרחשו. אף אחת מהטענות שנטענו במשך כמה שנים לא הוכחו, והרבה מהטענות שנטענו על ידי BSGR נגד שחקנים אחרים כן הוכחו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי סגל
עורך הדין ליבסון
צילום: אלי סגל
מומלצים