הבנייה בעיר הפלסטינית תכשיר מאחזים?
תנועת רגבים עתרה לבג"ץ להפסקת עבודה וצו הריסה לכביש הגישה הראשי לעיר הפלסטינית רוואבי שבבנימין. הטענה - היא בנויה על קרקעות פלסטיניות פרטיות. עם זאת, אם הכביש יקבל אישור, הדבר עשוי להוות הכשרה למאחזים לא חוקיים
אנשי תנועת רגבים עתרו השבוע לבג"ץ בדרישה להוציא צו הפסקת עבודה ובהמשך גם צו הריסה לכביש הגישה הראשי לעיר הפלסטינית רוואבי שבבנימין בטענה כי הוא בנוי על קרקעות פלסטיניות פרטיות. בין היתר נכתב בעתירה כי פריצת הדרך הראשית, סלילתה והקמתה נעשו באופן בלתי חוקי, שכן מדובר על קרקעות פרטיות שהופקעו לצורך הקמת הכביש.
הסיבה להגשת העתירה מצד רגבים היא כמובן ההשלכות הרחבות שיכולות לנבוע ממנה. אם תתקבל, לעתירה השלכות דווקא בנוגע למאחזים בלתי חוקיים של מתנחלים ביהודה ושומרון. הגורם המרכזי לפינוי התנחלויות היא הטענה כי הן הוקמו על קרקעות פלסטיניות פרטיות.
הדוגמה המובהקת היא פינוי עמונה בתחילת השנה, שם נקבע כי המאחז הוקם על קרקעות של פלסטינים מסילוואד. במהלך הדיונים בנוגע לעמונה ביקשו התושבים לפצות את בעלי הקרקעות ואף להציע להם שטחים חלופיים, אך נענו בסירוב.
כעת, בעתירה הנוכחית מייחלים אנשי רגבים כי בג"ץ ייתן מענה לבעלי הקרקעות הפלסטינים מבלי לפגוע בהקמת כביש הגישה לעיר הפלסטינית, דבר שיווה תקדים לסוגיות רבות של מאחזים היושבים על קרקעות פרטיות.
בעתירה מבקשים אנשי תנועת רגבים להפסיק לאלתר את העבודות על ציר הגישה הראשי לעיר עד להסדרת העניין עם הבעלים הפרטיים וכותבים: "המצב המתואר בעתירה חמור ומקומם. מדובר בהתנהלות חמורה ומתמשכת של עצימת עיניים ומתן היתר שבשתיקה לביצוע עבירות בנייה תחת אצטלה של סדרי עדיפויות".
ברגבים טוענים כי פנו כמה פעמים לאנשי המינהל האזרחי ולחברה שבונה את הפרויקטים בעיר הפלסטינית ולא קיבלו מענה ראוי.
עורכי הדין אבי סגל ויעל סינמון מתנועת רגבים, שהגישו את העתירה, מסרו בתגובה: "המדינה הצהירה בעבר בפני בית המשפט כי כביש הגישה הזמני לעיר, וגם תוואי הכביש המתוכנן, פולשים למעשה לקרקעות פרטיות של פלסטינים, שכמובן לא נתנו את הסכמתם לכך. בשנים האחרונות בג"ץ נקט קו מחמיר מאוד, והורה על הריסת מבנים ודרכים שבנו יהודים על קרקעות פרטיות של פלסטינים. לכן גם במקרה זה, לא מתקבל על הדעת שבג"ץ יקל ראש בזכויות בעלי הקרקע".