ישראל וארה"ב יוזמות: סמכויות נרחבות לכוח האו"ם נגד חיזבאללה
מועצת הביטחון צפויה להתכנס השבוע כדי לדון בפעילותו של כוח יוניפי"ל בדרום לבנון, לקראת חידוש המנדט שלו בסוף החודש. ישראל וארה"ב מעוניינות להעניק לו סמכויות נרחבות יותר במאבק מול חיזבאללה. מזכ"ל האו"ם ינחת בישראל בראשון בערב לביקור בן שלושה ימים
"חיזבאללה ממשיך להתעצם, בזמן שיוניפי"ל טומן את ראשו בחול", טוען שגריר ישראל לאו"ם, דני דנון, ומסביר את המניע למאמציהן של ישראל וארצות הברית להעניק לכוח שמירת השלום של האו"ם בדרוםלבנון סמכויות נרחבות יותר. "חיזבאללה מפר את החלטות מועצת הביטחון על בסיס קבוע ומשתמש בבתי האזרחים כבסיסים צבאיים. האו"ם לא יכול עוד לעמוד מנגד מול הסכנה הזו - הגיע הזמן שיוניפי"ל ימלא את ייעודו כדי להבטיח את יציבות האזור", הוסיף דנון.
מועצת הביטחון של האו"ם צפויה להתכנס השבוע כדי לדון בפעילות יוניפי"ל, לקראת חידוש המנדט של הכוח הצבאי בסוף החודש. אלא שישראל וארה"ב, שאינן מרוצות מאופי הפעילות הנוכחית של יוניפי"ל, פועלות מאחורי הקלעים לשינוי המנדט הזה - באופן שיגרום למהפך בפעילות של הכוח הצבאי מול חיזבאללה.
בשל כך, העביר השגריר דנון לחברות מועצת הביטחון רשימת דרישות ישראליות לשינויים מעשיים בפעילות יוניפי"ל באזור. בין הדרישות: כניסה לכפרים במרחב הנשלטים על ידי החיזבאללה, בניגוד למצב כיום שבו הכוח לא נכנס לכפרים אלו בכלל; הרחבה משמעותית של הסיורים צבאיים בגזרה ובדיקות אקטיביות בשטח, בניגוד למצב כיום שבו רק מועברים דיווחים לבדיקת צבא לבנון; דיווח בזמן אמת למועצת הביטחון של האו"ם על הפרות החלטה 1701 (הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה בסופה של מלחמת לבנון השנייה ב-2006), בניגוד למצב כיום שבו תקריות בגזרה מתגלות רק בדיעבד; ובדיקה מקיפה של דיווחים ישראליים על הפרות מצד חיזבאללה.
ארה"ב תומכת בדרישות הישראליות לשינוי פניו של יוניפי"ל, והודיעה במהלך המגעים מאחורי הקלעים שהיא אינה מוכנה ש"מועצת הביטחון תשמש חותמת גומי לדיווחים העקרים של יוניפי"ל". במקביל, שלחה ישראל בשבוע האחרון קצינים בכירים לבניין האו"ם בניו יורק כדי לתדרך את שגרירי מועצת הביטחון בנוגע לחומרת האיום הנשקף מכיוון חיזבאללה ועל הפיכתו של הארגון לכוח מדינתי.
מזכ"ל האו"ם יבקר בישראל
מזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרש, יבקר בשבוע הבא בישראל בליווי דנון. המזכ"ל ינחת בישראל ביום ראשון בערב, ה-27 באוגוסט, לביקור בן שלושה ימים. ביום שני יבקר המזכ"ל ב"יד ושם", ייפגש עם נשיא המדינה, ראובן ריבלין ועם ראש הממשלה, בנימין נתניהו. בהמשך היום יגיע המזכ"ל לאירוע מיוחד בנושא חדשנות ישראלית במוזיאון ישראל. ביום שלישי יבקר המזכ"ל ברשות הפלסטינית ברמאללה וייפגש עם נציגי ההנהגה הפלסטינית. ביום רביעי יטוס מעל שמי הארץ בסיור מוסק, יסייר בעוטף עזה, יבקר ברצועת עזה ובהמשך היום יישא נאום בבית התפוצות.
השגריר דנון בירך על ביקורו של המזכ"ל ואמר: "דווקא מול הניסיונות לפגוע בישראל בזירת האו"ם, אנו מצפים להציג בפני המזכ"ל את פניה האמיתיות של ישראל, הישגיה המרשימים ותרומתה לעולם וכן את המציאות המורכבת והאתגרים שאנו מתמודדים עימם במזרח התיכון הסוער".