מחקר ישראלי: האו"ם מוציא על פליט פלסטיני פי 4 מפליט סורי
מכון "אבא אבן" טוען שאונר"א מוציאה בשנה 246 ד' על כל אחד מ-5.3 מיליון הפלסטינים המוגדרים פליטים. מנגד, סוכנות האו"ם הכללית הוציאה 58 ד' בלבד על כל פליט מעיראק, סוריה או אפריקה. ראש המכון רון פרושאור מתכוון להציג את הנתונים למזכ"ל האו"ם: "צריך לאחד את שתי הסוכנויות"
פליט פלסטיני מקבל מהאו"ם תקציב גדול פי ארבעה מפליט סורי, עיראקי או אפריקני - כך נטען במחקר שערך במכון אבא אבן לדיפלומטיה במרכז הבינתחומי בהרצליה, לקראת ביקורו בישראל של מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש.
מסקנות המחקר מחזקות לכאורה טענה מסורתית של ישראל נגד הפיצול בין סוכנות האו"ם לפליטים בכל העולם (UNHCR) לבין סוכנות האו"ם לפליטים פלסטינים (אונר"א), המטפלת אך ורק בפלסטינים. האו"ם מטפל בימים אלה במשבר הפליטים הגדול בהיסטוריה - עם כ-68 מליון בני אדם ברחבי העולם.
בסוף השבוע האחרון פרסמה אונר"א את הדו"ח הכספי השנתי של הארגון, שממנו עולה שהוציא ב-2016 כ-246 דולר בממוצע על כל אחד מ-5.3 מיליון הפלסטינים שהוא מגדיר כפליט, בעוד ש-UNHCR הוציאה רק רבע מכך, 58 דולר לפליט.
בנוסף, מהנתונים עולה שאונר"א מעסיקה כ-30 אלף איש, ואילו סוכנות הפליטים העולמית שמטפלת בעשרות מיליונים ברחבי העולם, מעסיקה רק כ-10,000 איש.
לפני כמה שבועות ביקשה ארצות הברית להקטין את תקציב אונר"א, ובתגובה לכך ניסו הפלסטינים להעביר את השליטה על תקציב זה לעצרת הכללית של האו"ם, אך בעקבות לחץ אמריקני הם משכו הצעה זאת.
לאונר"א היסטוריה ארוכה של פעולות אנטי-ישראליות. לפני כמה שבועות הודה דובר הארגון שקיימות מנהרות חמאס מתחת לבתי ספר של הארגון בעזה, ובמבצע "צוק איתן" העבירו עובדי אונר"א לחמאס נשק ותחמושת שהוסתרו במתקנים של הארגון.
שגריר ישראל לשעבר באו"ם, רון פרושאור, עומד בראש מכון אבא אבן שגיבש תוכנית פעולה לשינויים מבניים שיאפשרו את שיפור הטיפול בפליטים ברחבי העולם, על ידי מיזוג אונר"א לתוך UNHCR.
"איחוד התקציבים וכוח האדם של שתי הסוכנויות יוביל לטיפול טוב יותר בפליטים", הוא אומר. "בירדן, למשל, יש 44 מרפאות שמטפלות בפליטים ממלחמות האזרחים בסוריה ועיראק, מתוך 233 מרפאות שנדרשות למשימה הזאת. לצידן פועלות 25 מרפאות של אונר"א שמתעלמות מן הפליטים הסורים ומטפלות רק בפליטים פלסטינים. איחוד משאבים של שתי הסוכנויות יאפשר מתן סיוע איכותי ויעיל יותר,
ויתרום לפתרון מה שהאו"ם עצמו הגדיר כמשבר הפליטים החמור ביותר בהיסטוריה".
פרושאור מוסיף כי אונר"א מרחיקה כל סיכוי להבנה ישראלית-פלסטינית, משום שהיא פועלת להעצמת בעיית הפליטים הפלסטינים במקום לנסות ולפתור אותה, ולראיה גדל מספרם מ-710 אלף פליטים ב-1948 לכ-5.3 מיליון כיום. פרושאור הוסיף כי בכוונתו להציג את תוכניתו לגורמי או"ם בקרוב ולפעול לקידומה.
ישראל טוענת זה שנים כי האו"ם והפלסטינים עצמם פועלים להנצחת בעיית הפליטים הפלסטינים ומתנגדים לכל ניסיון ליישוב קבע של הפליטים במקומות שבהם הם נמצאים, כולל מחנות הפליטים בגדה המערבית. ניסיונות להעביר את הפליטים בגדה לשכונות מגורים חדשות סוכלו על ידי הרשות הפלסטינית.