פסיקת המסתננים: שקד ודרעי מקדמים הליך גירוש ללא הסכמה
בדיון שנערך ברקע פסיקת בית המשפט העליון אשר מגבילה את כוחה של המדינה לכפות גירוש על מסתננים, סוכם על קידום תיקון להסכם עם מדינות הצד השלישי, שייאפשר את הוצאתם של שוהים ללא כדין גם מבלי לקבל את הסכמתם. ראש הממשלה ושר הפנים סיירו בדרום תל אביב ברכב סמוי
שרת המשפטים איילת שקד ושר הפנים אריה דרעי קיימו היום (א') דיון בנושא העברתם של מסתננים למדינות שלישיות בעקבות פסק הדין של בג"ץ בעניין מהשבוע שעבר. בדיון הוחלט על שתי דרכי פעולה אפשריות: הראשונה - תיקון ההסכם מול המדינות השלישיות, שיאפשר את יצאתם של מהגרי עבודה גם ללא הסכמתם, והשנייה - תיקון חקיקה.
ראש הממשלה בנימין נתניהו והשר דרעי סיירו הערב ברכב סמוי בשכונות דרום תל אביב כדי לבחון מקרוב את אופן החיים של השוהים הלא חוקיים. הסיור נערך ללא הודעה מוקדמת כדי ללמוד באופן בלתי אמצעי על תנאי החיים של השוהים הבלתי חוקיים מדארפור וסודן בשכונות. דרעי אמר: "זה היה סיור חשוב שעזר לנו לללמוד מקרוב על סוגיית המסתננים בשכונות דרום תל אביב, זה יסייע לנו במאבק שאנו מנהלים לפתרון הבעיה".
בפסיקתם בשבוע שעבר קבעו שופטי בית המשפט העליון כי לא ניתן לכלוא מסתננים ליותר מ-60 ימים, גם אם הם מתנגדים ל"גירוש מרצון". לפי החוק הקיים, ניתן להחזיק אזרח זר במאסר לתקופה בלתי מוגבלת עד ש"ישתכנע" להסכים לגירוש מרצון. בפסיקתם הגבילו מאוד השופטים את היכולת של המדינה לכפות גירוש על מי שמתנגד לכך באמצעות מאסר ממושך.
בדיון השתתפו בין היתר גם מנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה, פרופ' שלמה מור יוסף, המשנים ליועץ המשפטי לממשלה - עורכי הדין רועי שניידורף, דינה זילבר ורז נזרי, נציגי רשות האוכלוסין וההגירה ונציגים של משרדי המשפטים, החוץ והאוצר. במהלך הדיון נדונו צעדים נוספים שעיקר מטרתם תהיה להוות תמריצים משמעותיים למסתננים לצאת מישראל, אם מרצון ואם ללא הסכמה מלאה.
השרה שקד אמרה בדיון כי "פסק הדין מאפשר למדינה להוציא מסתננים גם ללא הסכמתם, אך מסנדל אותה בכל הנוגע למקרה שבו קיימת הסכמה מצידם. על מנת לפתור מצב זה, נדרש תיקון מינורי להסכמים עם המדינות השלישיות, ולכן אנו נפעל לתקנו, זאת במטרה להוציאו אל הפועל ובכך יעמוד במבחני פסק הדין".
השר דרעי הבהיר בדיון כי לצד המהלכים המשפטיים, לא יוכלו עוד מעסיקים להעסיק מסתננים שסרבו לצאת מרצונם: "לא ייתכן שמסתנן סרב לצאת וישוחרר ממשמורת לחיים חופשיים ונורמטיביים ויועסק על ידי ישראלים, תוך התעלמות מצעדי המדינה להוביל ליציאה מהארץ. מעסיק שיאפשר תעסוקה למסתנן שסרב לצאת מרצון יסתכן בפתיחת תיק העסקה בניגוד לחוק ויוטל עליו קנס".
בפתח ישיבת הממשלה הבוקר התייחס ראש הממשלה בנימין נתניהו לסוגיית מבקשי המקלט: "לא מדובר בפליטים, רק מקצת קצתם פליטים, הרוב הם מסתנני עבודה. אנחנו צריכים לשמור על הגבולות שלנו. נקים היום צוות שרים מיוחד שייפגש עם התושבים כל כמה שבועות. המטרה העיקרית היא להחזיר את השכונות האלה לתושבים ולהרחיק ממדינת ישראל מסתננים בלתי חוקיים שמקומם לא כאן".