שתף קטע נבחר

 

הניסוי הגרעיני של קים - אצבע בעין של ארה"ב

קודם פורסמו תמונות של המנהיג ו"הפצצה" ואז הורגשה רעידת אדמה עזה ובעולם הבינו מיד - צפון קוריאה ביצעה ניסוי גרעיני שישי. מבחינת פיונגיאנג, השגת נשק גרעיני ויכולת שיגור טילים בליסטיים בין-יבשתיים היא הדרך היחידה שלה להגן על עצמה מפני אויבותיה ובעיקר לשלוח מסר לטראמפ

צפון קוריאה שוב מתגרה בעולם    (רויטרס)

צפון קוריאה שוב מתגרה בעולם    (רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 צפון קוריאה הציגה היום (יום א') מופע יוצא דופן בשני חלקים של יכולותיה הגרעיניות. בתחילה פרסמה המדינה המבודדת בעולם תמונות של מנהיגה קים ג'ונג און מבקר במעבדה גרעינית ועומד ליד מה שתואר על ידי הצפון קוריאנים כפצצת מימן שניתנת להרכבה על טיל בליסטי בין-יבשתי. לאחר מכן ערכה פיונגיאנג את הניסוי הגרעיני השישי בתולדותיה והעוצמתי ביותר מבין כל הניסויים.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

רעידת האדמה בצפון קוריאה הבוקר, בעוצמה 6.3 דרגות, הורגשה במחוז קילג'ו בשעה 12:29 (שעון מקומי), והיא הייתה ממש על פני הקרקע ולא בעומק האדמה כפי שקורה בדרך כלל ברעידות אדמה. שמונה דקות אחר כך זיהו סין ודרום קוריאה רעידת אדמה נוספת באזור, ועוצמתה הייתה 4.6. הסוכנות המטאורולוגית של יפן מסרה כי עוצמת הרעש הבוקר הייתה גבוהה לפחות פי עשרה מבניסויים גרעיניים קודמים שערכה צפון קוריאה. הניסוי הגרעיני הקודם שערכה פיונגיאנג היה בספטמבר אשתקד.

 

קים מבקר במעבדה גרעינית בארצו לצד הפצצה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קים מבקר במעבדה גרעינית בארצו לצד הפצצה(צילום: רויטרס)
 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

הניסוי הגרעיני התת-קרקעי שביצעה פיונגיאנג איננו אלא תקיעת אצבע בעיניים של וושינגטון, בייג'ינג ושל כל שכנותיה של צפון קוריאה לאחר כמה חודשים של מתיחות בין הצדדים בעקבות ניסויי הטילים הרבים תוצרת קים ג'ונג און.

 

הניסוי הגרעיני היום נועד בוודאות לחדור מתחת לעור של אדם אחד במיוחד - נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, שהתגובה הראשונה שלו לפרובוקציה האחרונה הייתה בציוץ בטוויטר: "צפון קוריאה ביצעה ניסוי גרעיני גדול. המילים והמעשים שלה ממשיכים להיות עוינים ומסוכנים לארה"ב". הנשיא האמריקני לא הגזים בדבריו ובעולם לוקחים ברצינות רבה את האיום הצפון קוריאני.

 

מה עשתה היום צפון קוריאה ומדוע עשתה זאת? סוכנות הידיעות AP עם התשובות:

בשעת בוקר מוקדמת החלה התקשורת הצפון קוריאנית לפרסם תמונות של קים ג'ונג און מבקר במכון לנשק גרעיני של ארצו כדי לבחון את מה שהתקשורת הממלכתית תיארה כ"תפנית בהתפתחות הנשק הגרעיני".

 

העמוד הראשי בעיתון "רודונג סינמון" של המפלגה השלטת הצפון קוריאנית נשא את תמונותיו של קים צופה במתקן בצבע לבן בהיר שנטען שהוא פצצת מימן שאמורה להיות מורכבת על גבי הטיל הבליסטי הבין-יבשתי החדש של צפון קוריאה - "הוואסונג-14". סוכנות הידיעות הרשמית של צפון קוריאה KCNA גם פרסמה את התמונות, שבבירור נועדו לקהל הבינלאומי.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
השאלה אם צפון קוריאה מסוגלת לייצר ראש חץ גרעיני קטן וקל מספיק שאותו ניתן להרכיב על טיל ארוך טווח הייתה במשך תקופה ארוכה נושא לוויכוח לוהט בקרב מומחים זרים. הניסוי הגרעיני היום הוא בבירור ניסיון של הצפון קוריאנים לשים סוף לספקות. בחודש יולי הראתה פיונגיאנג בפעם הראשונה שיש לה, או שהיא קרובה מאוד, להשגת טיל בליסטי בין-יבשתי מבצעי. אולם יש מומחים שעדיין מאמינים שהטיל הצפון קוריאני יכול במקרה הטוב להגיע לשיקגו ושלצפון קוריאנים יידרשו שנה או שנתיים נוספות כדי לשפר את היכולות שלהם.

 

פצצה תוצרת מקומית

התמונות שפרסמה צפון קוריאה עוררו מיד תגובות רבות מצד מומחים לטילים ומומחים לנשק גרעיני, כשהקונצנזוס הכללי היה שהעיצוב של "פצצת המימן" הצפון קוריאנית נראה כדבר הקרוב ביותר לראש קרבי של פצצת מימן מתוחכמת. צורת הבוטן של המתקן מורכבת משני חלקים מעוגלים שמעניקים לו דחיפה נוספת ותשואה הרבה יותר גבוהה מזו של פצצות גרעיניות אחרות פשוטות יותר.

 

התקשורת הממלכתית של צפון קוריאה הדגישה שפצצת המימן נבנתה עם חלקים מקומיים, במעבדות מקומיות ועל ידי מדענים מקומיים, רמז לכך שהיא יכולה לעשות דברים רבים נוספים בתחום הגרעיני ללא עזרה של מומחים זרים וללא צורך בייבוא חומרים, ידע או טכנולוגיה מבחוץ.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
לפני שמומחים ומשקיפים מבחוץ התחילו לנתח את התמונות מצפון קוריאה, הסיסמוגרפים החלו להצביע על רעידת אדמה עזה בסביבות השעה 12:30 בצהריים (שעון צפון קוריאה). רעידת האדמה הייתה ממש על פני הקרקע ולא בעומק האדמה כפי שקורה בדרך כלל ברעידות אדמה - רמז גדול לכך שמדובר בניסוי גרעיני תת-קרקעי.

 

ניסוי גרעיני בלי סימנים לדליפה רדיואקטיבית

צפון קוריאה הוכיחה שיש לה מיומנות להסתיר סימנים שונים, כמו למשל דליפת חומרים רדיואקטיביים. עוצמת הפיצוץ, המיקום שלו באתר של ניסויים גרעיניים ומוקד הרעש שהיה ממש על פני הקרקע לא הותירו מקום לספק.

 

צפון קוריאה חזרה שוב ושוב על כך שהיא תמשיך לקדם את תוכניתה להשיג נשק גרעיני ויכולת שיגור של טילים לטווח בינוני וארוך שמסוגלים להגיע לארה"ב. מבחינת הצפון קוריאנים, האסטרטגיה של פיתוח העוצמה הצבאית של המדינה היא ההגנה היחידה שלה מפני מה שהיא מגדירה כמעצמת על עוינת שרוצה לבצע שינוי במשטר בפיונגיאנג או אפילו לפלוש צבאית למדינה. לצורך השגת היעד שלה חייבת צפון קוריאה לבצע ניסויים בכלי הנשק שלה כדי לשפר את הטכנולוגיות שלה וגם כדי להפריח את הספקות השונים. הניסוי הגרעיני שביצעה היום המדינה המבודדת הוא צעד נוסף בדרך להשגת המטרה.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
מומחים מעריכים כי הפצצה שפוצצה היום צפון קוריאה הייתה הגדולה ביותר בעוצמתה מכל הפצצות שנוסו עד כה על ידי פיונגיאנג - ככל הנראה פיצוץ בסדר גודל של 70 קילוטון, חזק בהרבה מהפצצה בהירושימה (15 קילוטון) ומנגסקי (כ-20 קילוטון).

 

ההשפעה של טראמפ על קים

צפון קוריאה הגבירה בחודשים האחרונים יותר מהרגיל את פעולותיה התוקפניות, כשרק בחודש יולי ביצעה שני שיגורים של טילים בליסטיים בין-יבשתיים שמסוגלים להגיע לשטח ארה"ב. ייתכן שקים ג'ונג און חש מאוים או דווקא מחוזק מטראמפ ולכן החליט לזרז את הליך השגת הנשק הגרעיני שארצו כל כך חושקת בו.

 

עם זאת, המתיחות בחצי האי הקוריאני עולה מדי שנה בתקופת האביב ובסוף הקיץ כשארה"ב ודרום קוריאה עורכות ביחד את התרגילים הצבאיים השנתיים שלהן.

 

היפנים מציגים את עוצמת הרעש באזור (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
היפנים מציגים את עוצמת הרעש באזור(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

חוגגים את שיפור היכולות הגרעיניות של ארצם. תושבי פיונגיאנג (צילום: AP) (צילום: AP)
חוגגים את שיפור היכולות הגרעיניות של ארצם. תושבי פיונגיאנג(צילום: AP)

 (צילום: AFP / KCTV) (צילום: AFP / KCTV)
(צילום: AFP / KCTV)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

כלי התקשורת הצפון קוריאנים פרסמו את תמונות המנהיג והפצצה לעיניים בינלאומיות ()
כלי התקשורת הצפון קוריאנים פרסמו את תמונות המנהיג והפצצה לעיניים בינלאומיות

צפון קוריאה ציינה בין היתר שהיא מגיבה להחלטה של וושינגטון לערוך את התרגילים הצבאיים עם האויבת מדרום, תרגילים שהסתיימו בשבוע שעבר. היא גם מחתה על סבב הסנקציות האחרון שהוטל עליה באחרונה על ידי מועצת הביטחון של האו"ם וכל על הטיסות החוזרות ונשנות של מפציצים אמריקניים מדגם B-1B מהאי גואם לאזור דרום קוריאה - הפגנת כוח של וושינגטון שנועדה להרגיע את בעלות בריתה סיאול וטוקיו.

 

התקשורת הצפון קוריאנית דיווחה שקים ג'ונג און אמר שהשיגור בשבוע שעבר של טיל בליסטי לטווח בינוני מעל יפן היה הקדימון לקראת פעולה נוספת בעתיד. וכנראה שפעולה זו הייתה הניסוי הגרעיני השישי שבוצע היום על ידי צפון קוריאה. עם זאת, הפעולות הצפון קוריאניות האחרונות - בייחוד הניסוי הגרעיני היום - יובילו ללא ספק לתגובה בינלאומית נוקשה ביותר: או סנקציות נוספות, או בידוד דיפלומטי או הגברת הנוכחות הצבאית האמריקנית באזור, ובצפון קוריאה יצטרכו לקחת אותן בחשבון לפני שיחשבו לבצע את הפעולה המשמעותית הבאה שלהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים