פעילות נגד משלוחי נשק לחמאס: האסטרטגיה של טראמפ נגד איראן
גורמים בממשל טראמפ אומרים כי הצעת האסטרטגיה החדשה נגד איראן, שנוסחה על ידי בכירים בממשל, כבר הוצגה בפני הנשיא ותוכל להכנס לתוקף לפני סוף החודש. מטרת העל: העצמת הלחץ על טהרן לרסן את תוכנית הטילים הבליסטיים ולהפחית את תמיכתה בארגונים חמושים כמו חמאס והמורדים החות'ים בתימן
חמישה גורמים בממשל טראמפ בהווה ובעבר אומרים שהנשיא האמריקני בוחן אסטרגיה תקיפה יותר נגד איראן. הגורמים אומרים כי ההצעה לאסטרטגיה החדשה כוללת תגובה אמריקנית תקיפה יותר לכוחות האיראניים, לכוחות שיעיים שבהם איראן תומכת בעיראק ובסוריה ולתוכניות הטילים הבליסטיים שלה. כמה מהמקורות אמרו כי מטרת העל של התוכנית היא להעצים את הלחץ על טהרן לרסן את תוכנית הטילים הבליסטיים שלה ואת תמיכתה בקבוצות צבאיות.
ההצעה נוסחה על ידי בכירים בממשל ובהם שר ההגנה, ג'ים מאטיס, מזכיר המדינה האמריקני, רקס טילרסון ויועץ הנשיא, ה.ר. מקמאסטר והיא הוגשה לנשיא במהלך ישיבת מועצת הביטחון הלאומית ביום שישי האחרון. חלק מהגורמים מסרו כי ההצעה, שמגיעה על רקע פעולות הסייבר של המדינה וההאצה הגרעינית שלה, תוכל להיכנס לתוקף כבר בסוף החודש. מהבית הלבן לא נמסרה תגובה.
אחד המקורות כינה את ההצעה "אסטרטגיה נגד טווח הפעולות של איראן - פעולות כלכליות, תמיכה בטרור וגרימה לאי-יציבות באזור ובמיוחד בסוריה, בעיראק ובתימן". ההצעה מכוונת גם לפעול נגד ריגול ופעולות נוספות ברשת, ופיתוח ושגשוג בתחום הגרעין. בהצעה יש התייחסות גם להסכם הגרעין עליו חתם הנשיא לשעבר, ברק אובמה, עם איראן ב-2015 וקוראת לסנקציות כלכליות קשות יותר אם איראן תפר את ההסכם.
עוד דווח כי ההצעה כוללת גם מניעה של התמיכה האיראנית בארגוני טרור ברצועת עזה, בדמות חמאס, ובסיני ובמורדים החות'ים בתימן. זאת בנוסף ליחס תקיף יותר בבחריין, שם המיעוט השיעי הגדול דורש רפורמות מהשלטון הסוני. התוכנית גם תאפשר לחיל הים האמריקני להגיב בכוח רב יותר נגד תקיפות של ספינות משמר המהפכה האיראני.
האסטרטגיה החדשה עלולה להגדיל את משאבי הצבא, זאת לאחר שטראמפ כבר הורה על הגדלת הנוכחות הצבאית באפגניסטן. התוכנית, על פי הדיווח, אינה כוללת את הגברת פעילות הצבא בסוריה ועיראק, כיוון שהיועצים לביטחון לאומי של טראמפ טוענים שפעילות נוספת תסבך את ההובלה של ארה"ב את הקואליציה הבינלאומית נגד דאעש, ותסיח את דעתה מהמאבק בארגון הטרור, מה שלדעתם חייב להישאר בעדיפות הראשונה.
בכיר נוסף אמר כי חיזבאללה והמליציות השיעיות "עוזרות מאוד" לכיבוש מחדש של שטחים שנתונים לשליטת דאעש.
בכיר בממשל אמר כי בניגוד לאובמה, שנהג להוריד הנחיות והוראות מפורטות לממשל ולצבא, טראמפ צפוי להציב אסטרטגיה רחבה ומטרות כלליות - ולתת למפקדים בצבא האמריקני, לדיפלומטים ולגורמים בממשל להוציא לפועל את התוכנית עצמה.
אחד מגורמי הממשל המעורב בשיחות אמר כי מרבית יועצי הנשיא תומכים בהישארות של ארה"ב בהסכם הגרעין, וכך גם סעודיה וישראל, חרף הסתייגותן לגבי העמידה של איראן בהבטחותיה. "הדבר העיקרי מבחינתנו הוא לא לתת לנשיא לבטל את ההסכם, אבל יש לנו תחושות חזקות מאוד, שמגובות על ידי שגרירת ארה"ב באו"ם ניקי היילי, שעלינו להיות תקיפים יותר עם איראן", אמר הגורם.