כנס באירלנד קורא לחרם אקדמי על ישראל: "מתנגדים לא הורשו להשתתף"
כנס תחת השם "חופש ביטוי והשכלה גבוהה - בחינת מקרה של חרם אקדמי על ישראל" יצא לדרך באוניברסיטת טריניטי בדבלין. חוקרים ישראלים שביקשו להשתתף ולהציג דעה שמתנגדת לחרם נדחו ללא סיבה מנומקת: "מדובר במפגש פוליטי של ה-BDS שמוצג באמתלת ועידה אקדמית"
באוניברסיטת טריניטי בדבלין נפתח הבוקר (יום ג') כנס בן יומיים שעוסק בחרם אקדמי, ובפרט על ישראל. בכנס, שכותרתו הינה "חופש ביטוי והשכלה גבוהה - בחינת מקרה של חרם אקדמי על ישראל", תהיינה הרצאות בנושאים "ניאו ליברליזם - האוניברסיטה הקולוניאלית והשחרור הפלסטיני", "פרספקטיבות על חרם אקדמי של ישראל בפולין" ועוד.
מארגני הכנס, בהם פעילי חרם בולטים, נמנים עם התומכים בהטלת חרם אקדמי על ישראל. בין הנואמים המרכזיים בכנס ניתן למצוא את ד"ר סטיבן סלייטה, שהתבטא לא אחת בחריפות כנגד ישראל ואף צייץ בעבר בחשבון הטוויטר שלו :"דגל ישראל הוא סמל מחריד של אגרסיביות ודיכוי", "הלוואי שכל המתנחלים בגדה המערבית ייעלמו" ו-"אם אתם מגנים על ישראל, אתם אנשים מתועבים". בעקבות התבטאויותיו פוטר סלייטה מעבודתו באוניברסיטת אילינוי.
דבר קיומו של הכנס הגיע בימים האחרונים לוועד ראשי האוניברסיטאות (ור"ה), שם ארגנו קבוצה של חוקרים ששלחו תקצירים של הרצאות וביקשו להרצות בכנס ולתת את תגובת הנגד לחרם האקדמי על ישראל. שני חוקרים ישראלים וחוקר בכיר מהממלכה המאוחדת, שכתב בעבר מאמרים על החרם האקדמי, נענו לבקשה ושלחו תקצירים למארגני הכנס. בוועד ראשי האוניברסיטאות סיפרו ל-ynet כי כל התקצירים נדחו באופן מוחלט וללא סיבה מנומקת. שלושת החוקרים, כמובן, לא הורשו להשתתף כמרצים בכנס.
רק לפני כחצי שנה הרצאה של שגריר ישראל באירלנד באותה אוניברסיטה בוטלה לאחר שסטודנטים חסמו את הכניסה לאולם שבו היא אמורה הייתה להיערך ושרו שירים נגד ישראל.
בתגובה לקיום הכנס ולדחיית השתתפות המרצים בו, שלח יו"ר ור"ה ונשיא אוניברסיטת תל אביב, פרופסור יוסף קלפטר, מכתב חריף לנשיא אוניברסיטת טריניטי ובו דרש בין היתר שהמוסד יבהיר את הכללים והעקרונות של כנס אקדמי ראוי. "כנסים הם חלק אינטגרלי ובלתי נפרד מהחיים האקדמיים והם המרחב להבעת דעות שונות ואף מנוגדות, ולחילופי רעיונות הבאים לידי ביטוי באמצעות דיונים מעמיקים המובילים להבנה טובה יותר של הנושאים המדוברים", כתב קלפטר.
"לו היו מארגני הכנס פועלים אחר נהלים תקינים ומאפשרים הבעת דעה משני צידי המתרס, אזי היה הכנס מהווה תוספת מבורכת לשיח הציבורי. לצערנו, במקרה זה נעשה עוול לקהילה האקדמית ולחופש הביטוי באוניברסיטה שאתה עומד בראשה. אנו מצפים כי אוניברסיטת טריניטי תראה לנכון להבהיר מחדש את הכללים והעקרונות שמארגני הכנסים צריכים לדבוק בהם, ולדאוג בין היתר לחוסר אפליה ולמתן אפשרות להצגת קשת רחבה של דעות, על מנת שנוכל להמשיך ולהתנהל כחברה מתוקנת הדוגלת בשיח ציבורי חופשי".
ל-ynet אמר פרופסור קלפטר: "חשוב לנו בור"ה לפנות אל ראשי האוניברסיטאות, לחברות ולחברי הסגל האקדמי בעולם, להצטרף לצד הלוחמים בתופעת החרם האקדמי ולמנוע פעילויות שתכליתן הטלת חרמות שכאלה. המחקר, חיפוש ויצירת ידע משמשים מעצם טיבם לפתיחת אופקים ולפריצת גבולות, ולא להדרה ולבניית מחיצות".
פרופסור מייקל יודקיו, חוקר בכיר באוניברסיטת אוקספורד שתקצירו נדחה על יגי מארגני הכנס, אמר: "ברור לחלוטין שנעשה ניסיון שיטתי להוצאת מתנגדי החרם האקדמי על ישראל מהכנס. מרבית הנואמים בכנס הם תומכים חזקים ב-BDS. יתר על כן, התקצירים והמאמרים שהוגשו לכנס ומחו נגד החרם האקדמי, נדחו באופן שיטתי על ידי המארגנים. מדובר על מפגש פוליטי שמוצג באמתלת ועידה אקדמית. בכוחנו לחשוף את הכנס הזה כניסיון ברור להטעיית דעה ופתיחות אקדמית, כך שבעתיד אוניברסיטאות לא ילכו שולל אחר טקטיקות אלה של תומכי ה-BDS".
פרופ' צבי ציגלר, ראש הפורום הבין-אוניברסיטאי למאבק בחרם האקדמי שהוקם ע"י ור"ה, הוסיף: "הבנו כי מארגני הכנס לא מוכנים להתעמת עם עמדות המנוגדות להשקפתם בנושא הלגיטימיות של חרם אקדמי, ואינם מאפשרים השמעת דעות שונות ופתיחות אקדמית. כנס שבו יש סינון, המונע דיון בין חוקרים בעלי השקפות מגוונות, אינו ראוי להיקרא כנס אקדמי. העיקרון המנחה אותנו במאבק בחרם, ושותפים לו ארגונים חשובים מעבר לים, הוא שאסור להפלות חוקרים מנימוקים של דת, גזע, מגדר, שייכות מדינית, שייכות אתנית, עמדה פוליטית וכדומה".