החרדים בטוחים: "איש לא יתגייס, אנחנו בצבא הישיבות"
בישיבה היוקרתית "מיר" שבירושלים וברחובות ביתר עילית לא מודאגים מפסיקת בג"ץ לבטל את הפטור לגיוס חרדים. "כמו שיש סיירת מטכ"ל, יש את ישיבת פוניבז'. אנחנו חיל ההגנה הרוחני", הם אומרים. היום: כינוס חירום של ראשי המפלגות החרדיות
בשעה שראשי ש"ס ויהדות התורה משתלחים בשופטי בג"ץ שביטלו את חוק גיוס החרדים, הרחוב החרדי משדר אדישות יחסית להחלטה הדרמטית של בית המשפט. תלמידי הישיבות, אברכי הכולל וחרדים מן היישוב משוכנעים כולם כי מקומם של צעירי המגזר אינו בצבא, ואין שום כוח שיוכל לכפות עליהם גיוס.
היום (ד') יתקיים כינוס חירום של ראשי המפלגות החרדיות לדון בצעדים הבאים בעקבות פסק הדין שקבע כי בתוך שנה יש לחוקק חוק חדש. אבל בישיבה הליטאית היוקרתית "מיר" בירושלים וברחובות ביתר עילית מסרבים להתרגש מהדד-ליין שהציב בג"ץ לקידום שוויון אמיתי בנטל, ומבחינתם השאלה היחידה היא איזה פתרון ימצאו הפוליטיקאים להמשך הפטור או דחיית השירות.
ההצהרות הבוטות של הפוליטיקאים החרדים הדהדו הבוקר גם בכותרות עיתוני המגזר: "המבשר", המזוהה עם ח"כ מאיר פרוש מיהדות התורה, הכריז בכותרת הראשית ביחס לתלמידי הישיבות כי "כאשר יענו אותו - כן ירבה וכן יפרוץ" - פסוק מהתורה שנאמר על בני ישראל במצרים, שהתרבו דווקא כשפרעה גזר להטביע את כל התינוקות בנילוס.
ב"הפלס", ביטאון הפלג הליטאי הירושלמי, המוביל בשנים האחרונות את המאבק בחוק הגיוס ואינו מיוצג במפלגות החרדיות, נכתב בכותרת ענק: "מלחמה ללא פשרות". בעקיצה אל עבר הזרם המרכזי החרדי, המתנגד להם והשלים עד היום עם החוק, הוסיפו: "תם עידן האשליות". "יתד נאמן", העיתון של דגל התורה הליטאית (סיעתם של משה גפני ואורי מקלב), מחה בכותרת הראשית נגד מה שהוא מגדיר "דיקטטורה שיפוטית", וקבע: "בג"צ נגד עולם התורה".
תלמיד ישיבה: "אנחנו שומרים עליכם"
"שום דבר לא יקרה", בטוח תלמיד ישיבה ב"מיר". "אף אחד לא יתגייס ואף אחד לא ילך לכלא כי אין לכולנו מקום בכלא. יש הרבה מאוד משתמטים גם בציבור החילוני". לדבריו, "במדינות הנורמליות יש גיוס בשכר, צבא מקצועי, לא ג'ובניקים שעומדים וממלאים ג'ריקנים ושופכים אותם אחרי זה".
אחר השווה את הסיירות לישיבות היוקרתיות: "כמו שיש בצבא שריון וסיירת מטכ"ל, אז יש את ישיבת פוניבז'. כמו שאתם מאמינים שהחיילים שומרים עליכם אז אנחנו מאמינים שבחורי הישיבות שומרים עלינו. אנחנו משרתים בצבא, בצבא הישיבות. אם אין ישיבות אין צבא. בזה אנחנו מאמינים ואי אפשר לכפות עלינו אמונה אחרת".
האברך יעקב, בן 34, בטוח גם כן כי יש שוויון בנטל: "אנחנו תמיד נוטלים חלק בשוויון. כמו שיש חילות בצבא, אנחנו חיל ההגנה הרוחני. אני לא חושב שאנחנו צריכים בפועל להתגייס - לצבא לא חסרים אנשים". בתשובה לשאלה מה ירצה להגיד לצעיר החילוני מתל אביב, ענה: "קודם כל, גם רבים מהם לא מתגייסים. וגם רואים איך הצבא מתייחס אליהם. ראיתי חיילים שוכבים על הרצפה ברכבת. אז המדינה דואגת לחיילים? היא לא דואגת להם, לא לחילונים ולא לחרדים". מי ישמור עלינו, נשאל יעקב, וענה: "הקדוש ברוך הוא".
גם בביתר עילית נשמעו דברים דומים. "כל דור ודור היו לנו מלחמות מול הניסיונות לעקור את הדת", אמר אברך צעיר. "עם כל העוצמה אנחנו נצא להפגין ולהראות שאנחנו לא מסכימים לדבר הזה. לא יקום ולא יהיה". חרדי מבוגר הוסיף: "איך בג"ץ יכול לפסוק בדבר שהוא לא מבין? אתה לא יכול לכפות כפייה חילונית על החרדים. יש לנו את התורה שלנו עוד לפני שיאיר לפיד וכל האנשים האלה נולדו ואנחנו חיים מהתורה שלנו. זו זכות הקיום שלנו, במשך כל השנים".
גם אב חרדי לשלושה חיילים קרביים מביתר עילית התנגד לפסיקת בג"ץ: "אי אפשר לבוא ולכפות על הציבור החרדי. מי שלומד תורה, שילמד. הילדים שלי לא למדו בישיבה, אז הם הלכו לצבא".
אתמול, כמעט שנתיים לאחר שהכנסת אישרה את התיקון לחוק הגיוס, שמשמעותו היא שצעירים חרדים לא מחויבים להתגייס, קבעו שמונה מתוך תשעת שופטי בג"ץ - הסדר הגיוס החדש אינו חוקתי ודינו להתבטל. כל השופטים קבעו כי "הסדר הגיוס החדש פוגע בשוויון". שמונה שופטים סברו כי ההסדר הינו בלתי מידתי ובלתי חוקי ואילו השופט נועם סולברג, בדעת מיעוט, סבר כי יש לדחות את העתירות האמורות שכן טרם בשלה העת להכריע אם ההסדר אינו חוקתי. לפי החלטת בג"ץ, ההסדר יושהה לשנה ובשנה זו יהיה צורך לגבש חוק חדש. את העתירה נגד התיקון לחוק הגישו מפלגת "יש עתיד" והתנועה לאיכות השלטון.