"הציל רבים מיהודי תימן": מצדיעים לטייס האחרון ממבצע "על כנפי נשרים"
קפטן אלג'ין לונג בן ה-91 הוא איש הצוות היחיד מחברת "אלסקה איירליינס" שנטל חלק במבצע העלאת 50 אלף יהודי תימן בשנים 1950-1949 ונותר בחיים. בשבוע שעבר התקיים עבורו אירוע הצדעה בניו יורק: "כולנו גאים בתפקיד ההיסטורי שמילאנו"
קפטן אלג'ין לונג בן ה-91 הוא איש הצוות האחרון של "אלסקה איירליינס" שעודנו בחיים שהשתתף במבצע "על כנפי נשרים", שבמהלכו הגיעו לישראל בשנים 1950-1949 כ-50 אלף מבני קהילת יהודי תימן עתיקת היומין בטיסות מיוחדות. בשבוע שעבר קיים ארגון החינוך וההסברה הפרו ישראלי Stand with us אירוע הצדעה לכבודו בניו יורק.
מעטים יודעים כי את הטיסות ביצעה חברת התעופה האמריקנית ואנשי הצוות שלה, כמו גם טיסות מיוחדות של פליטים יהודים משאנגחאי שבסין לישראל באותה תקופה. באירוע העניקו גם פרס לחברת התעופה על הסיכונים שטייסיה לקחו במבצע. מנכ"ל "אלסקה איירליינס" נענה לבקשת ממשלת ישראל להעלות בחשאי את יהודי תימן, בניגוד לדעת חבר המנהלים של החברה וזאת בשל הצורך שראה להציל יהודים - וזאת למרות שאינו יהודי, וכך גם אנשי הצוות, שהסתכנו כדי להביא בשלום את היהודים לישראל.
באחד המקרים נאלץ טייס של "אלסקה איירליינס" לנחות בקהיר לתדלוק חירום, ובידיעה שיש לו יהודים על המטוס והוא במדינת אויב היה חייב לאלתר. כתוצאה מכך, אמר למגדל הפיקוח שיש לו מטוס מלא חולי אבעבועות רוח והוא מבקש אמבולנסים דחוף. בתגובה שלחו לו משאית תדלוק רק כדי שיתדלק מהר ויטוס - וכך הוא הצליח להביא את העולים ארצה.
האירוע התקיים ביוזמת מנכ"ל הארגון בניו יורק, שחר עזאני, אשר משפחתו עלתה ארצה "על כנפי נשרים", ובחסות חברת "אלסקה אירליינס" והפדרציה של יהדות ספרד בארצות הברית. בשם ממשלת ישראל נאם באירוע שר המדע והטכנולוגיה, אופיר אקוניס, אשר הודה לקפטן לונג על גבורתו, ועל כך שנטל חלק בקיבוץ הגלויות של יהדות העולם עם לידתה מחדש של המדינה היהודית. אקוניס גם הדגיש את זכותו של העם היהודי לארצו ואת הקשר הבלתי ניתן לניתוק בין השניים, כפי שבא לידי ביטוי בחזרתם של יהודי תימן הביתה לאחר גלות ארוכה.
קפטן לונג אמר: "עם נחיתתנו הראשונה בשדה התעופה בתל אביב, ניגש אלינו קצין צעיר ואמר לי ולחברי הצוות שלי ש'עשינו את הדבר הנכון'. אני גאה להיות כאן ולהודות לכולכם בשמי ובשם חבריי לצוות שאינם עימנו כיום. כולנו גאים בתפקיד ההיסטורי שמילאנו בהגשמתה של נבואת שיבת ציון". שחר עזאני סיכם: "כבוד הוא לנו לעמוד במחיצתו של גיבור כדוגמת קפטן לונג, אשר הציל את חייהם של רבים מבני יהודי תימן ובזכותו ובזכות חבריו, חזינו בשגשוגה של הקהילה ושל המדינה".