מת האיש שהציל את העולם ממלחמה גרעינית
ב-26 בספטמבר 1983 קיבל סטניסלב פטרוב, קצין צבא סובייטי, הודעה שארה"ב שיגרה חמישה טילים גרעיניים לעבר מוסקבה. במקום להורות על מתקפת מנע גרעינית הוא החליט שמדובר בהתרעת שווא והציל את העולם ממלחמה גרעינית. בנו סיפר שהוא הלך לעולמו בחודש מאי והוא בן 77
ב-26 בספטמבר 1983 קיבל קצין הצבא הסובייטי סטניסלב פטרוב הודעה שבה נמסר שחמישה טילים גרעיניים שוגרו על ידי ארצות הברית ועושים את דרכם למוסקבה. אלא שפטרוב לא הורה על מתקפת נגד והאמין - בצדק - שמדובר בהתרעת שווא. במעשהו הוא הציל את העולם ממלחמה גרעינית. אתמול (יום א') דיווח ערוץ הטלוויזיה הרוסי RT שפטרוב הלך לעולמו בחודש מאי והוא בן 77.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
קרל שומאכר, פעיל פוליטי בגרמניה, היה אחד האנשים הראשונים שפרסמו את סיפורו של פטרוב, בסוף שנות התשעים. לפי הדיווח ברוסיה, שומאכר שמע רק החודש על מותו של פטרוב לאחר שניסה ליצור קשר עם ביתו. מי שהשיב לשומאכר היה דמיטרי פטרוב, בנו של הקצין הסובייטי לשעבר, והוא סיפר שאביו מת ב-19 במאי 2017.
ליוטנט קולונל פטרוב היה בן 44 כשהאזעקה צלצלה בלילה ואותתה על שיגור טילים בליסטיים בין-יבשתיים אמריקניים, והוא היה צריך לקבוע במהירות אם ההתקפה על ברית המועצות היא אמיתית. "הבנתי שאני צריך לקבל החלטה כלשהי, והיו לי סיכויים של 50-50", אמר פטרוב בריאיון לסוכנות הידיעות AP.
למרות הנתונים שהגיעו מלווייני ההתרעה המוקדמת הסובייטיים על ארצות הברית, פטרוב החליט להתייחס לאזעקה כאל אזעקת שווא אף שלא היו לו הוכחות ודאיות. אם היה פועל אחרת, ההנהגה הסובייטית הייתה עשויה להגיב בהוראה על מתקפת נגד גרעינית על ארה"ב.
מה שהפך את כל הסיפור למסוכן עוד יותר היה שברית המועצות באמת חששה ממתקפה גרעינית אמריקנית במהלך התקופה המתוחה של המלחמה הקרה. באותו חודש הפילה ברית המועצות מטוס נוסעים שטס מארה"ב לדרום קוריאה בגלל חשד שריגל אחריה. ארה"ב ערכה שורה של תמרונים פרובוקטיביים והתכוננה לתרגיל צבאי גדול במסגרת הברית הצבאית הצפון-אטלנטית (נאט"ו) - "אייבל ארצ'ר", שדימה הכנות למתקפה גרעינית.
פטרוב סיפר שהוא נעמד וראה את כל עמיתיו מסתכלים עליו בבלבול. "הצוות שלי היה קרוב לפאניקה והבנתי שאם הפאניקה משתלטת על המקום אז הכול גמור". הוא נדרש לקבל החלטה.
דקות ספורות לאחר הישמע האזעקה הראשונה פעלה הסירנה שוב והזהירה מפני שיגור אמריקני שני. המערכת דיווחה לאחר מכן שחמישה טילים שוגרו. פטרוב דיווח למפקד שלו שהמערכת מעבירה מידע שגוי. הוא לא היה בטוח במאה אחוזים, אבל ההחלטה שלו התבססה על העובדה שרדאר הקרקע הסובייטי לא היה יכול לאשר שאכן היה שיגור. מערכת הרדאר איתרה טילים מתקרבים רק לאחר שיגורם, אבל הוא הכיר אותה כאמינה יותר מהלוויינים.
מאוחר יותר התברר כי אזעקת השווא נגרמה מתקלה בלוויין, שבלבל בין השתקפות השמש מהעננים הגבוהים ובין שיגור טיל.
פטרוב לא קיבל תגמול על פעולותיו, ככל הנראה משום שאז היה יוצא לאור הכישלון של לווייני ההתרעה המוקדמת הסובייטיים. אף שהקצין שפיקד על פטרוב לא תמך בו באותה שעה, הוא שחשף את התקרית לאחר קריסת ברית המועצות ב-1991.