רוצים עצמאות: פשיטות, מעצרים והפגנות בברצלונה
משבר בספרד, רגע לפני משאל העם על עצמאות קטלוניה שאמור להיערך ב-1 באוקטובר: בכירים בקטלוניה ונעצרו והמשטרה פשטה על בתי דפוס ועיתונים, כדי למנוע את ההצבעה. התגובה: עשרות אלפים יצאו לרחובות והתעמתו עם שוטרים
דרמה בספרד, 10 ימים לפני משאל העם על עצמאות לקטלוניה: משטרת ספרד עצרה אתמול בכירים בקטלוניה ופשטה על בתי דפוס ומשרדי עיתונים, בניסיון לעצור את הניסיון הקטלוני להיפרד ממדינת האם. בעקבות זאת עשרות אלפים הפגינו אתמול (ה') ואתמול בברצלונה ובערים אחרות, התעמתו עם שוטרים וקראו: "כוחות הכיבוש - החוצה".
מנהיגי קטלוניה הודו כי התוכניות לעריכת משאל עם על עצמאות מספרד ב-1 באוקטובר נמצאות בספק, בעקבות מעצר הבכירים. ממשלת ספרד, שניצבת מול אחד המשברים הפוליטיים הגדולים בתולדות ספרד מאז סוף דיקטטורת פרנקו וחזרתה של הדמוקרטיה למדינה לפני ארבעה עשורים, כינתה את משאל העם "פעולה בלתי חוקית" וביצעה פעולות משפטיות ומשטרתיות כדי לחסום אותו.
המשטרה הספרדית עצרה אתמול את שר הכלכלה הקטלוני ג'וזפ מריה ג'ובה בפשיטה חסרת תקדים על משרדי ממשלה אזורית. המשטרה, שפעלה לפי צו בית משפט, פשטה גם על בתי דפוס, משרדי עיתונים וחברות שליחויות פרטיות בחיפוש בין היתר אחר חוברות הדרכה להפעלת הקלפיות השונות. "ברור שלא נוכל להצביע כמו שרצינו, הם שינו את החוקים", אמר סגן שר הכלכלה בקטלוניה, אוריול ג'ונקואראס.
זו הפעם הראשונה שמקדמי משאל העם הודו כי התוכניות שלהם נמצאות בסכנה, אך ג'ונקואראס אמר כי הוא עדיין בטוח שהמצביעים יגיעו בהמוניהם לקלפיות. עדיין לא ברור אם הפעולה המשטרתית תספיק כדי לעצור לחלוטין את ההצבעה או שבמקום זאת היא דווקא תעניק מומנטום לקמפיין ההיפרדות. לפי הסקרים, כ-40% מהקטלונים תומכים בעצמאות, אך מרביתם תומכים בעריכת משאל עם בנושא.
לאחר הפשיטות, עשרות אלפי מפגינים התאספו מחוץ למשרדי הממשלה האזורית במרכז ברצלונה, וכן בערים אחרות בקטלוניה. הם נופפו בדגל האדום-צהוב של קטלוניה וקראו: "כוחות הכיבוש - החוצה", ו-"איפה אירופה?". מאות הפגינו היום מחוץ לבית המשפט בקטלוניה וקראו לשחרר את העצורים. הם התאספו ב"ארק דה טריומפ" וב"פארק סיוטדלה", שניים מאתרי התיירות הפופולריים בברצלונה, ונשאו שלטים שעליהם נכתב: "עצרו את הדיקטטורה" ו"אנחנו רוצים לבחור".
דובר ממשלת ספרד אמר כי ההפגנות אורגנות על ידי קבוצה קטנה שאינה מייצגת את הלך הכוח הכללי של התושבים. "בהפגנות האלה אתה רואה את האנשים, אבל אתה לא רואה את האנשים שלא הולכים והם רבים בהרבה. והם בבית כי הם לא אוהבים את מה שקרה", אמר הדובר, איניגו מנדס דה ויגו. לדבריו, הצעת מדריד לדיאלוג עדיין נמצאת על השולחן.
הניסיונות החוזרים ונשנים לפתיחת שיחות בין המחנות בנוגע לנושאים כמו מסים והשקעה בתשתיות נכשלו בחמש השנים האחרונות. נשיא ספרד מריאנו ראחוי אמר שלשום כי הפעולות בקטלוניה הן תוצאות של צווים משפטיים ומטרתן להבטיח את שלטון החוק. הוא קרא למנהיגי קטלוניה לבטל את ההצבעה. "אל תמשיכו, אין לכם את הלגיטימציה לעשות זאת. חזרו לחוק ולדמוקרטיה".
אבל בקטלוניה לא מתרשמים - והמעצרים גם הגבירו את זעמם. "לא נסכים לחזרה לזמנים החשוכים ביותר", הבהיר נשיא אזור קטלוניה, קרלס פויגדמונט.