שתף קטע נבחר

 

דו"ח אמריקני: איראן עומדת בהסכם הגרעין

על אף ההאשמות של הנשיא טראמפ שמאיים לפרוש מההסכם ואף לבטל אותו, צוות מומחים אמריקני טוען כי טהרן אינה מפרה את התנאים שנקבעו. עם זאת, המומחים טוענים כי הדבר נובע מבעיות טכניות שמעכבות את הפיתוח, ומהמדיניות התקיפה שארה"ב אימצה בשנה האחרונה

 

 

הסכם הגרעין וצפון קוריאה. נאום טראמפ באו"ם    (צילום: רויטרס)

הסכם הגרעין וצפון קוריאה. נאום טראמפ באו"ם    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בצל ההאשמות הקשות מצד נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ שטוען כי איראן לא עומדת בתנאי הסכם הגרעין, מכון מחקר אמריקני טוען כי הרפובליקה האיסלאמית דווקא כן עומדת בהסכם, אך בשל תקלות מרובות במכונות העשרת האורנים.

 

על פי דו"ח שהגיע לסוכנות הידיעות רויטרס, העלייה בשיתוף הפעולה של איראן עם ההסכם בשנה האחרונה לא נעשה בכוונה, אלא נבעה מרצף תקלות במתקני הגרעין. לפי צוות החוקרים, הצנטריפוגות שמפעילות את מתקני ההעשרה התקלקלו יותר ממה שהמדענים המקומיים ציפו.

 

"ייתכן ומדיניות טראמפ השפיעה על מידת שיתוף הפעולה של איראן" (צילום: AP) (צילום: AP)
"ייתכן ומדיניות טראמפ השפיעה על מידת שיתוף הפעולה של איראן"(צילום: AP)

בדו"ח נכתב כי "איראן בדקה שמונה צנטרפוגות מתקדמות מסוג IR-8 על אף שבמסגרת ההסכם מותר לה לבדוק רק אחת. בנוסף, איראן הפעילה בין 15-13 צנטריפוגות מסוג פחות מתקדם, למרות שהוגבלה ל-10 בדיקות". על פי ההערכות, רוב הצנטריפוגות התקלקלו בשל כשל בסיבי הפחמן שמרכיבים אותן.

 

דייוויד אולברייט, שעבר בעבר כמפקח גרעין מטעם האו"ם ועמד בראש המחקר, אמר כי לדעתו שיתוף הפעולה הגובר של איראן נובע גם מהמדיניות התקיפה יותר שנוקטת ארה"ב. בכיר אמריקני אמר לרויטרס כי על אף הצהרותיו של הנשיא טראמפ, הוא אינו מעוניין בביטול ההסכם עם טהרן, ומעדיף לתקן את הכשלים שעלו מההסכם, לטענתו.

 

הנשיא טראמפ אמר אתמול כי הוא כבר החליט לגבי צעדיו בעניין ההסכם, אך סרב לגלות אותם. טראמפ שוקל כעת אם להעביר את ההחלטה לבית הנבחרים, שאם יכריע שאיראן אכן לא עומדת בהסכם, ארה"ב תוכל שוב להטיל סנקציות על טהרן.

 

"איראן מסוגלת למתוח את גבולות ההסכם תוך כדי הפרות ברורות ופרשנויות אלטרנטיביות לתנאים", כתבו המומחים והוסיפו: "כדי לשמור על איראן ללא נשק גרעיני, יש לצפות לקשיים רבים בדרך". החוקרים סבורים כי איראן לא תצליח לבנות מתקן להעשרת אורניום.

 

 

הרחבת הפעילות הגרעינית תהיה בזבוז כספי אדיר, או דווקא התחלה של פיתוח נשק גרעיני - שעבורו לא יחסכו בכסף. איראן, כזכור, סיכמה עם ארה"ב, בריטניה, סין, צרפת, גרמניה ורוסיה שהיא תרסן את הפיתוח הגרעיני במדינה בתמורה להסרת הסנקציות הכלכליות הרבות שהוטלו עליה. החוקרים המליצו לממשל האמריקני ולשאר המדינות שיזמו את ההסכם למצוא פתרון שיאריך את תוקף תנאי ההסכם באופן משמעותי, ואף לשקול שלא להגביל אותם בזמן.

 

בראיון מיוחד ל-ynet

 התייחס הרמטכ"ל גדי איזנקוט להסגם הגרעין ואמר כי "האיראנים ממלאים את ההסכם מטעמים טקטיים". לדבריו, "הגישה האסטרטגית שלהם לאורך זמן היא להשיג יכולת גרעינית. בזה אין ספק. האתגר של צה"ל למנוע יכולת גרעינית מאיראן נמצא בראש סדר העדיפויות שלנו בעשור האחרון. נמשיך להציב את המשימה הזאת בראש סדר העדיפויות מאחר שאנחנו מבינים שזה איום בסדר גודל אחר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נשיא איראן חסן רוחאני
צילום: רויטרס
מומלצים