רבבות בסכנה בפוארטו ריקו: "חייבים להתפנות מיד"
בעוד באי בחסות ארה"ב אומדים את מימדי הנזק של הוריקן "מריה", סדק שהתגלה בסכר מאיים להביא לקריסתו ולהצפתן של עיירות עם עשרות אלפי תושבים. בשל הסופה, רוב העיירות הללו מנותקות מחשמל וטלפון, והרשויות במרוץ נגד הזמן כדי לפנות את התושבים שייתכן שאינם מודעים לסכנה
הצרות לא עוזבות את פוארטו ריקו : הרשויות באי המהווה שטח חסות של ארצות הברית פתחו אתמול (ו') במאמצי פינוי של עשרות אלפי בני אדם מבתיהם בעקבות סדק שהתגלה בסכר בן כ-90 שנה. רק ביום רביעי האחרון היכתה סופת ההוריקן "מריה" באי באופן קשה, והפילה את זרם החשמל בכל האי. הרשויות הביעו חשש כי בשל נזקי הסופה, לא יצליחו להגיע ליותר ממחצית מהעיירות שנדרשות להתפנות.
דובר הממשל באי, קרלוס ברמודז, אמר כי לגורמים הרשמיים אין קשר עם 40 מתוך 78 רשויות מקומיות - יומיים לאחר שההוריקן בדרגה 5 שחלף באי מוטט את רשתות החשמל והסלולאר והציף את רחובות הערים. הרשויות מסרו כי 1,360 מתוך 1,600 אנטנות סלולאר באי קרסו, וכי 85% מתשתית הטלפוניה והאינטרנט העילית והתת-קרקעית ניזוקו.
לדברי הרשויות, משום שכבישים רבים חסומים ורשת הטלפונים אינה מתפקדת, ייתכן שהמצב חמור אף יותר מכפי שידוע להם כעת. "איננו יודעים עדיין מה היקף הנזק", אמר המושל ריקי רוסלו.
יותר מ-40 סנטימטרים של גשם ירדו בהרים שסובבים את סכר גואחטאקה שבצפון-מערב האי, מאז שהסופה "מריה" עזבה את פוארטו ריקו. הגשמים הכבדים הביאו לעלייה משמעותית במפלס המים במאגר שמאחורי הסכר הוותיק.
הרשויות בפוארטו ריקו הורו על פינויים של כ-70 אלף התושבים שמתגוררים סמוך לסכר, ושלחו אוטובוסים כדי להאיץ את הפינוי. במקביל, פורסמו בטוויטר אזהרות חמורות, שככל הנראה לא הגיעו לרבים מהתושבים באזורים המנותקים. לדברי גורמים רשמיים, לא ידוע כמה זמן נותר לתושבים כדי להתפנות.
"זה מצב מסוכן באופן קיצוני", נכתב בטוויטר של שירות החיזוי הלאומי של ארה"ב. "כל האזורים סביב נהר הגואחטאקה חייבים להתפנות ברגע זה, חייכם בסכנה".
הסכר שגובהו 316 מטרים נבנה בשנת 1928, והוא תוחם אגם מלאכותי שגודלו 5 קמ"ר. אנטוני ריינס משירות החיזוי הלאומי הסביר כי מהנדס שבדק את הסכר לאחר הסופה דיווח כי הוא "מכיל פרצה", וגורמים רשמיים הבינו במהרה כי למעשה מסודר בסדק שעלול להיות סימן ראשון לכשל מוחלט של הסכר.
"לא ניתן לדעת כמה זמן זה ייקח ואיך זה יתפתח", הוסיף ריינס. "לכן הרשויות פועלות כל כך מהר, וגם בשל האתגר שההרס של ההוריקן מציב בפניהן. זה מצב מאוד, מאוד מפחיד. מנסים להפנות לכך את כל המשאבים שהם יכולים אבל זה לא קל. אנחנו באמת לא יודעים כמה זמן ייקח לכשל הזה להוביל לקריסה מוחלטת של הסכר".
מייג'ור ג'נרל דרק פ. ריידהולם, סגן מפקד מערך העתודות של חיל האוויר האמריקני, אמר בפנטגון כי זה בלתי אפשרי לומר מתי התקשורת והחשמל באי יחזרו. לדבריו, "זה עלול לקחת זמן" עד שתושבי פוארטו ריקו יוכלו שוב ליצור קשר עם משפחותיהם שנמצאות מחוץ לאי. הוא הוסיף כי "עד יום שישי, כלל לא הייתה הבנה אמיתית של חומרת המצב".
"מריה" היא הסופה החזקה ביותר שפקדה את פוארטו ריקו זה קרוב ל-90 שנה. בהגיעה לאי היא הביאה איתה רוחות במהירות 250 קמ"ש. 3.4 מיליון בני אדם חיים בפוארטו ריקו, ויותר מ-15 אלף מהם שוהים כעת במקלטים.
מניין ההרוגים באי עד כה עומד על שישה, אך גורמים רשמיים צופים כי המספר יעלה. בכל הקריביים עומד מניין ההרוגים כרגע על 27 בני אדם. נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, אמר השבוע לכתבים כי הסופה "החריבה לחלוטין" את האי. המושל ריקי רוסלו אמר בריאיון לרשת CNN כי יידרשו חודשים לתיקון מלא של רשת החשמל של האי.
הסערה פגעה בפוארטו ריקו בזמן שהיא מתמודדת עם צרות כלכליות - משבר החוב המוניציפאלי הגדול ביותר בהיסטוריה של ארה"ב. מקור המקורב להליכים המשפטיים אמר כי הרכב השופטים המפקח על פשיטת הרגל של ממשלת פוארטו ריקו יעץ לצדדים המעורבים להשהות אותם ללא הגבלת זמן, כל עוד האי מתאושש מהנזק. בליבה ההיסטורי של בירת האי, סן חואן, שבה יש מבצר ומבנים מהתקופה הקולוניאלית הספרדית, הסערה הותירה עיי חרבות.