היסטוריה בסעודיה: המלך התיר לנשים לנהוג
אחרי עשרות שנים של לחץ בינלאומי ומחאות של "מורדות" שלקחו את ההגה לידיים החליט המלך סלמאן לאפשר לנשים להוציא רישיון. הכוח מאחורי השינוי: יורש העצר מוחמד, שמנסה להצעיד את סעודיה לעידן של פתיחות. רק לפני שנתיים הותר לנשים להצביע ולהיבחר בבחירות
המדינה האחרונה בעולם שבה לנשים אסור לנהוג משנה סוף-סוף את החוקים: מלך סעודיה, סלמאן בן עבד אל-עזיז, החליט כי מעתה גם נשים יוכלו להוציא רישיון נהיגה. כך דיווחה אמש (ג') התקשורת הממלכתית בסעודיה. גם "ניו יורק טיימס", "BBC" וכלי תקשורת בכירים אחרים בעולם דיווחו על כך במבזקי חדשות מיוחדים.
הצו הנשיאותי קובע כי צוות שרים יגיש המלצות בנושא בתוך 30 יום וכי האישור לנשים להוציא רישיון ייכנס לתוקף עד יוני 2018. בצו צוין כי הצעד חייב "להיות תואם את הסטנדרטים הנחוצים של השריעה (ההלכה האיסלאמית)". התקשורת הממלכתית בסעודיה הוסיפה כי לפי הצו מועצת החכמים העליונה של סעודיה אישרה את המהלך.
בשנים האחרונות עלה הנושא של נהיגת נשים שוב ושוב לכותרות במדינה השמרנית, ונשים לא מעטות קראו תיגר על האיסור - וצילמו את עצמן נוהגות בכביש. כמה מהן נעצרו, אבל הסרטונים שהן העלו ליוטיוב ושבהן הן נראו נוהגות לקול צהלות הגברים במכוניות סמוכות הביאו להן אהדה גדולה בעולם.
למעשה סעודיה מעולם לא קבעה בחוק שלנשים אסור לנהוג בתחומיה - היא פשוט לא אפשרה להן להירשם להוצאת רישיון נהיגה, והחוק הסעודי אוסר כמובן על אדם לנהוג ללא רישיון.
לפי הערכות מי שאחראי לביטול האיסור הוא יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן, שהוא האיש החזק בממלכה כיום. הוא מנסה להצעיד את סעודיה לעידן של פתיחות רבה יותר במסגרת חזונו "סעודיה 2030". החזון הזה כולל גם שילוב נשים בשוק והעבודה וקידום של זכויות האישה הסעודית.
מחלקת המדינה האמריקנית מיהרה לפרסם הודעה שבה בירכה על ההחלטה הסעודית. "זהו צעד גדול בכיוון הנכון", מסרה ארה"ב. שגריר סעודיה בוושינגטון אמר הלילה: "מנהיגינו מאמינים שזה הזמן הנכון לעשות את השינוי הזה, כי בסעודיה יש חברה פתוחה צעירה ודינאמית. מתן אפשרות לנשים לנהוג היא צעד גדול. זה לא רק אתגר חברתי, זה חלק מרפורמה כלכלית".
השגריר הסעודי ציין שכדי לקבל רישיון נשים סעודיות לא יצטרכו לקבל רשות מגברים במשפחתן הנחשבים ל"מפקחים" עליהן ושהן גם לא יחויבו לנסוע עם גבר משגיח שכזה ברכב. עוד אמר כי כל אישה המחזיקה ברישיון נהיגה באחת המדינות החברות במועצה לשיתוף פעולה של מדינות המפרץ – רשאית לנהוג בסעודיה. העובדה שנשים לא יחויבו להיות תחת השגחת בן משפחתן בעודן נוהגות עשויה לבשר שינוי דרמטי עוד יותר - יציאה של נשים מהבית למרחב הציבורי ללא מלווה.
לפני שנתיים נרשמה היסטוריה נשית בסעודיה כשלנשים התאפשר לבחור ולהיבחר לראשונה בבחירות המקומיות בממלכה – וארבע מ-980 הנשים שנרשמו כמועמדות אף נבחרו. רק בימים האחרונים מונתה לראשונה אישה לסגנית ראש עיר בסעודיה, ובסוף השבוע האחרון נצפו באופן נדיר נשים במגרש כדורגל במסגרת חגיגות יום השנה ה-87 להקמת סעודיה.
עם זאת, נשים טרם נצפו במשחק כדורגל, ועדיין מוטלות עליהן הגבלות רבות כגון החובה לכסות לגמרי את גופן ולעטות כיסוי ראש. רוב הפעולות המשפטיות מחייבות אותן גם להציג אישור של גבר "שומר" האחראי עליהן.
לאורך השנים ניסו להמציא אנשי דת סעודים נימוקים שונים ומשונים לכך שאין לאפשר לנשים לנהוג. כך למשל לפני שנים אחדות "העלה" מחקר שנערך בהזמנת מועצת הדת בסעודיה שאם לנשים יותר לנהוג – בתוך עשר שנים לא ייוותרו בתולות במדינה.
סעודיה היא אמנם בת בריתן של מדינות רבות במערב, ובראשן ארצות הברית, אולם היא עדיין אחת המדינות השמרניות ביותר בעולם. היא מוסיפה להתנהל לפי חוקי השריעה, ההלכה האיסלאמית, ובמעשים שעשויים לשלוח אדם לכלא הסעודי נכללים המעשים הבאים: התרועעות עם בני המין השני, דיבור בפומבי על סקס, שתיית אלכוהול, קיום יחסים הומוסקסואליים וריקוד ריקודים הנחשבים "מערביים" - למשל מקרנה.