בג"ץ דחה את העתירה נגד השופטת נאור: "מעמד איו"ש שנוי במחלוקת ציבורית עמוקה"
שעה לפני הטקס לציון יובל להתיישבות, דחה בג"ץ את עתירת "רגבים" נגד החלטת נשיאת בית המשפט העליון שמנעה השתתפות נציג מטעם הרשות השופטת באירוע: "לשמור על אופיה הדמוקרטי של המדינה". מוקדם יותר שיגרה שרת המשפטים מכתב חריף לנאור
בג"ץ דחה הערב (יום ד') את עתירת תנועת "רגבים" נגד החלטת נשיאת בית המשפט העליון, השופטת מרים נאור, לא לשגר נציג של הרשות השופטת לאירוע לציון 50 שנה להתיישבות ביהודה ושומרון. התביעה נדחתה כשעה לפני הטקס עקב "היעדר עילה להתערבות של בית המשפט". השופט אורי שהם פסק כי "דומה כי אין חולק על העובדה כי מעמדם של שטחי איו"ש שנוי במחלוקת ציבורית עמוקה".
לעיון בהחלטה המלאה לחצו כאן
השופט שהם הוסיף כי הימנעות מהשתתפות באירוע בעל אופי שנוי במחלוקת עולה בקנה אחד עם כללי האתיקה לשופטים. "זה המקום להדגיש כי ההחלטה שלא ליטול חלק באירוע השנוי במחלוקת ציבורית ואשר עשוי להתפרש כבעל אופי פוליטי נחוצה גם למען הגנה על מעמדה העצמאי של הרשות השופטת ולשם שמירת אמון הציבור במערכת המשפט", נכתב בפסק הדין.
עוד קבע כי "שמירה על מערכת משפט בלתי תלויה והגנה על אמון הציבור בה דרושים לשימור אופיה הדמוקרטי של המדינה". השופט יצחק עמית הוסיף בפסק הדין כי "כשופטים עוסקים אנו בנושאים רבים השנויי במחלוקת. זה תפקידנו ואיננו יכולים להתנצל ממילוי חובתנו זו. ההשתתפות בטקסים ממלכתיים כמי שמייצגים את הרשות השופטת מעולם לא נתפשה אצלי כחובה אלא כזכות. ועם זאת, קיימת הבחנה בןי מילוי התפקיד השיפוטי המחייב גם עיסוק בנושאים השנויים במחלוקת ובין תפקידים ועיסוקים אחרים המתלווים לתפקיד השיפוטי".
השופט יצחק עמית, טען כי המדינה עורכת טקסים ממלכתיים בכל שנה, בעיקר טקסי זיכרון והנצחה, אולם המקרה הנוכחי שונה: "נציג של שופטי בית המשפט העליון, בכובעו כנציג הרשות השופטת, מוזמן ומשתתף בטקסים ממלכתיים כדבר שבשגרה, לצד נשיא המדינה, נציג הרשות המבצעת ונציג הרשות המחוקקת. רובם הגדול של טקסים אלה הם טקסי זיכרון והנצחה, הנערכים מדי שנה בתאריך קבוע ובמקום קבוע, כמו טקס האזכרה הממלכתי לבנימין זאב הרצל, טקס האזכרה לזאב ז'בוטינסקי, טקס האזכרה לחיים ויצמן ועוד", כתב השופט עמית. "הטקס מושא דיוננו הוא חריג במובן זה, שמדובר בטקס חד-פעמי שאושר כטקס ממלכתי בהחלטת ממשלה מיום 2017.4.9. למרבה הצער, נוצרה סביב הטקס סערה ציבורית ופוליטית, להבדיל מהטקסים הממלכתיים השנתיים שנזכרו לעיל ואשר כבר טבועים ב-DNA הישראלי. דומה כי תרמה לכך גם העובדה שהגדרת האירוע ופרטיו גובשו במהלך הזמן שחלף מאז התקבלה החלטת הממשלה, כמו גם העובדה שלא נמסרו פרטים לגבי אותו אירוע חדש שלא קיימת מסורת קודמת לגביו".
הסאגה החלה לאחר שנאור חזרה בה מהחלטה לאפשר לשופט ניל הנדל להשתתף באירוע. לפני כמה שבועות התקבלה בקשה בלשכתה של נאור להשתתפות באירוע, והיא ביקשה מהנדל לייצג את המערכת המשפטית. אלא שבמכתב ששלחה יועצת הנשיאה נאור לחבר הכנסת עיסאווי פריג', שביקש ממנה להימנע מהגעה לטקס, צוין כי "לאחר בחינה מחודשת של הנושא הוחלט שאין מקום להשתתפות נציג של הרשות השופטת באירוע".
ככל הנראה, בלשכת הנשיאה הבינו כי מדובר באירוע שנמצא במחלוקת פוליטית ובעל סממנים פוליטיים, ולפיכך החליטו שאין מקום להשתתף בו. "האירוע עוסק בנושא השנוי במחלוקת ציבורית. על כן, ומבלי נקיטת עמדה של הנשיאה או מי משופטי העליון לגוף המחלוקת, החליטה הנשיאה שראוי שהרשות השופטת לא תשתתף באירוע", נמסר מטעמה של נאור.
החלטת נאור הובילה לטענות של פוליטיקה מצד בית המשפט העליון. שרת המשפטים איילת שקד שלחה מוקדם יותר היום מכתב חריף לנאור, ובו טענה כי מדובר באירוע ממלכתי. "בעצם הודעתך, פרמת את הממלכתיות של טקס רשמי, שעליו החליטה הממשלה ויצרת מראית עין מוטעית של אירוע בעל גוון פוליטי", כתבה שקד לנאור. "למרות שרצונך היה להימנע ממחלוקת פוליטית, הרי שהמטרה הוחטאה, ויפה כתבה התנועה לאיכות השלטון במכתב אל גברתי היום כי 'הדבר עלול לשחק לידיהם של המבקשים לצייר את בית המשפט כשחקן במישור הפוליטי, בבחינת בא לברך ויצא מקלל".
בפתח הטקס הערב בגוש עציון התבטאה שרת התרבות מירי רגב נגד החלטת הנשיאה נאור במילים חריפות: "החלטת נשיאת העליון לא לשלוח נציג לטקס מהווה רוח גבית ל-BDS , מחרימי ישראל ולאונסק"ו. יגיעו לפה גם מספר שגרירים שלא חשבו שזה שנוי במחלוקת לשמוע את הסיפור הישראלי היפה הזה של ההתיישבות. נשיאת העליון מדברת על זה שהאירוע הזה שנוי במחלוקת. אני מכבדת אותה, אבל נחצה כאן קו אדום חמור ומסוכן בדמוקרטיה הישראלית. ממשלת ישראל היא היחידה שקובעת איזה טקס הוא ממלכתי. הוויכוח הפוליטי לא קשור לעניין הזה. אין עם בעולם שיש לו זיקה לארץ שלו כמו לעם ישראל לארץ הזו".