שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP

תתי-מקלע ללא רישיון: כך הפכה ארה"ב למובילה בעולם ברציחות בנשק חם

כמעט מחצית מאזרחי העולם שמחזיקים בנשק מגיעים מארה"ב, פי 16 מקרי רצח בנשק חם לעומת גרמניה וחוקים שמאפשרים להחזיק נשק ללא רישיון. אחרי הטבח באורלנדו בשנה שעברה ומסע הירי בסנדי הוק ב-2012, נבלם כל ניסיון להקשיח את ההגבלות על החזקת נשק. היום התעוררו האמריקנים לטבח הקטלני ביותר בהיסטוריה האמריקנית

 

תיעוד מהטבח בלאס וגאס

תיעוד מהטבח בלאס וגאס

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

שנה בלבד לאחר הטבח שביצע עומאר מאטין במועדון של הקהילה הגאה באורלנדו, סטיבן פאדוק התעורר היום (ב') בחדר מלונו מנדליי ביי בלאס וגאס והחל לרסס ללא הפסקה לעבר קהל שחזה בהופעה של זמר קאנטרי עד שהתאבד בירייה. הטבח הפך לקטלני בהיסטוריה האמריקנית ומצטרף לטבח שביצע מאטין ובו נרצחו 49 בני אדם ולטבח שביצע אדם לנזה בבית הספר סנדי הוק בקונטיקט שבו נרצחו 26 אמריקנים בשנת 2012.

 

לכל המקרים הללו מכנה משותף אחד והוא הקלות שבה ניתן להשיג כלי נשק בארה"ב. בחדרו של פאדוק נמצאו לא פחות מ-10 רובים. אחרי הטבח בסנדי הוק ובאורלנדו נשמעו קולות וניסיונות להקשיח את הליך קבלת הנשקים בארה"ב, אך ללא הואיל.

 

חוקי הנשק בנבדה, שלאס וגאס היא העיר הגדולה ביותר בה, כל כך לא מחמירים כך שבעלי כלי נשק במדינת נבדה לא מחויבים להיות בעלי רישיון או לרשום במאגר הממשלתי את נשק. בנוסף, אין כל הגבלה על מספר כלי הנשק שיכול לשאת כל אדם שחפץ באקדח או ברובה. כמו כן, נשקים אוטומטיים ותתי-מקלע הם חוקיים במדינה. ההגבלה היחידה שבמקרה של כלי נשק אלה יש צורך ברישום.

מבצע הטבח, סטיבן פאדוק ()
מבצע הטבח, סטיבן פאדוק

בנבדה אפשר להחזיק נשק ללא רישיון (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
בנבדה אפשר להחזיק נשק ללא רישיון(צילום: gettyimages)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

מתנגדי מדיניות הנשק בארה"ב השיגו ניצחון קטן בשנה שעברה כשאושר חוק המחייב כל אזרח לעבור בדיקת רקע אצל מוכרי נשקים ברישיון לפני מכירה בחנויות וגם מכירות באינטרנט. עם זאת, החוק טרם נכנס לתוקף משום שקיימת מחלוקת משפטית בנוגע לאחריות האכיפה.

 

לפי הדיווחים בלאס וגאס, פאדוק השתמש בנשק אוטומטי בעל קוטר גדול. נשקים מסוג זה היו אסורים על פי החוק הפדרלי, אך תוקפו פג בשנת 2004. מאז ניסו מחוקקים לחדש אותו, אך ללא הצלחה.

 

מאז 2013: 1,399 מקרי ירי המוני - 1,564 הרוגים

ארה"ב מובילה את העולם המערבי בפער ניכר במספר הרציחות באמצעות נשק חם: פי שישה יותר מאשר בקנדה ופי 16 בהשוואה לגרמניה. מדובר בניתוח של נתוני האו"ם שבוצע על ידי סיימון רוג'רס מ"הגרדיאן" הבריטי. מחקר שבוצע באוניברסיטת "הארוורד" קבע שהסיבה לכך היא כמות כלי הנשק בידי האזרחים וברחוב.

 

הסטטיסטיקה הזאת מתחדדת באמצעות הנתון הבא: בארה"ב חיים רק 4.4 אחוזים מאוכלוסיית העולם, אבל בתחומיה נמצאים 42 אחוז מהכמות העולמית של כלי נשק בבעלות של אזרחים.

 

אירועי ירי המוני בארה"ב לא תמיד עוררו הד ציבורי ותשומת לב עולמית. אפילו לא אחרי הסרט זוכה האוסקר "באולינג לקולומביין" של מייקל מור ב-2002. אחד מקווי השבר הגיע בדצמבר 2012, בעקבות הירי בבית הספר היסודי "סנדי הוק" בקונטיקט.

 

הטבח בסנדי הוק בדצמבר 2012    (צילום: רויטרס)

הטבח בסנדי הוק בדצמבר 2012    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

זירת הירי בלאס וגאס (צילום: AFP) (צילום: AFP)
זירת הירי בלאס וגאס(צילום: AFP)

זירת האירוע בלאס וגאס (צילום: AFP) (צילום: AFP)
זירת האירוע בלאס וגאס(צילום: AFP)

בניין עיריית תל אביב הואר בצבע דגל ארה"ב (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
בניין עיריית תל אביב הואר בצבע דגל ארה"ב(צילום: מוטי קמחי)

בעקבות זאת החל גוף בשם "Gun Violence Archive" לתעד מקרי ירי המוני (שבהם לפחות ארבעה נפגעים מירי), ולפי הנתונים שלו, מינואר 2013 עד יוני האחרון התרחשו בארה"ב 1,399 מקרים שבמסגרתם נרצחו 1,564 בני אדם ו-5,515 נפצעו.

 

למרבה הזעזוע, מדובר באחוז קטן יחסית בין הנפגעים מירי בארה"ב. לשם המחשה, ב-2014 בלבד נהרגו, התאבדו או נרצחו 33 אלף אמריקנים.

 

שאלת הזכות לשאת נשק עומדת כמובן במרכזו של דיון חוקתי, פוליטי ותרבותי ותיק בארה"ב. אבל מעבר לחוק הפדרלי, יש הבדלים בין המדינות השונות. כתב ה"אקונומיסט" ריצ'רד פלורידה שבדק את הנושא לא מצא התאמה בין ריבוי מקרי ירי המוני במדינות השונות לבין צפיפות אוכלוסין, מספר מהגרים או שיעור תושבים המתמודדים עם מחלות נפש. מנגד, הוא מצא נתון אחד שדווקא כן היה משמעותי: במדינות עם חוקים נוקשים יותר של רישוי נשק התרחשו פחות אירועי ירי.

 

ובכל מקרה, אף שהוויכוח הציבורי בארה"ב נוטה להתמקד באירועי ירי המוני כמו זה בלאס וגאס, או בשיעור הרציחות - רוב מקרי המוות הקשורים בנשק חם הם התאבדויות. כך למשל, מבין 33 אלף מקרי המוות ב-2014 בארה"ב רק 13 אלף היו רצח וירי המוני. בשאר השתמשו הקורבנות בנשק כדי לסיים את חייהם.

 

מניות יצרניות הנשק מזנקות

ברקע דברים אלה, סנאטורים דמוקרטים קוראים להקשיח את חקיקת הנשק בארה"ב. "רק באמריקה יכול להתרחש טבח כזה וזה הפך להיות דבר שגרתי", אמר הסנאטור כריס מרפי. "חייבים להפסיק את זה. יש רצון לשנות, אבל יש לא מעט קולגות שלי בקונגרס מפחדים להתעמת עם בכירי תעשיית הנשק".

 

דברי טראמפ אחרי הטבח    (צילום: רויטרס)

דברי טראמפ אחרי הטבח    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הסנאטור ריצ'רד בלומנטל הוסיף: "עברה בקושי שנה מאז הטבח הקטלני ביותר בהיסטוריה האמריקנית שאירע במועדון הלילה באורלנדו, והנה שוב זה קורה. אלפים מתים מדי שנה כתוצאה משימוש בנשק חם באירועי אלימות. ולמרות זאת, הקונגרס מסרב לפעול. אני מתוסכל וזועם".

 

בקונגרס האמריקני דנים על שני חוקים אפשריים בנושא הגבלות נשק מקלות עוד יותר שישרתו את איגוד הרובאים האמריקני (NRA). לפי גרסה אחת, אזרחים יוכלו לשאת נשק במעבר בין מדינות בארה"ב ובכך לעקוף חוקים במדינות שהקשיחו את ההגבלות. חוק שני יקל על אזרחים לרכוש משתיקי קול, דבר שאותו מסבירים כדי להקל עם ציידים שלא יסבלו מבעיות שמיעה.

 

מי ש"הרוויח" מהטבח היו יצרניות הנשק המובילות בארה"ב שמנייתם זינקה בבורסה. מניית "American Outdoor Brand", לשעבר סמית' אנד ווסן, עלתה ביותר מ-7 אחוזים. מניין סטורם רוגר, יצרנית הנשק הגדולה בארה"ב עלתה ב-6 אחוזים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
קל להשיג נשק בארה"ב
צילום: gettyimages
מומלצים