שתף קטע נבחר

 

השפלה, עוני, הזנחה: נשים ערביות מדברות על הפוליגמיה בישראל

בעקבות כתב האישום שהוגש נגד תושב הפזורה שנישא בשנית שוחחו עם ynet נשים על המשמעות של התופעה במגזר: "אצלנו מתחתנים עוד ועוד ולא מעניינות התוצאות. הבעל אצל הנשים האחרות ולא מרגיש את הקושי". מנגד יש מי שאומרת: "היבט פלילי לריבוי נשים זה חוסר כבוד לאיסלאם"


אילוסטרציה  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה (צילום: shutterstock)

כתב האישום החריג שהוגש אתמול (ב') נגד תושב הפזורה הבדואית בגין פוליגמיה (נישואים ליותר מאישה אחת), מקל על נשים בחברה המוסלמית בישראל להתבטא בנושא ולבטא קול שבדרך כלל מושתק - אם בהבניה חברתית, אם באיומים ואם באלימות. כמה נשים ששוחחו עם ynet סיפרו – אמנם עדיין בעילום שם – על משמעותה בפועל של תופעת ריבוי הנשים: השפלה, הזנחה, עוני.

 

"בעלי התחתן עם ארבע נשים ולי קשה להתמודד עם זה", מספרת תושבת הנגב. "אצלנו מתחתנים עוד ועוד ולא מעניינות אותם התוצאות. הם לא לוקחים בחשבון את העוני ואת המצב החברתי שנוצר. העיקר להתחתן. בעלי מגיע אליי הביתה רק שבוע בכל בחודש. בשאר הימים הוא נשאר אצל הנשים האחרות שלו. אני אימא לחמישה ילדים ואני צריכה לטפל בהם, אבל בעלי מסתובב בחוץ ולא מרגיש את הקשיים שאני עוברת".

 

- מה יקרה אם תדברי על זה איתו או עם מישהו אחר?

"אני לא יודעת מה יקרה לי, לכן אני שומרת על שתיקה. זה טוב שהגישו כתב אישום נגד אדם שהתחתן עם יותר מאישה אחת. אני מקווה שזה יעזור כדי שהתופעה הזו תופסק".

 

תושבת אחרת מהפזורה סיפרה שבעלה עומד לשאת בקרוב אישה שנייה. "אני מנסה לשכנע אותו שלא יעשה דבר כזה כדי שיהיו לנו חיים טובים, אבל הוא מתעקש", היא אומרת. "אני מוכנה לעשות כל מה שהוא מבקש בלי להסס ולא מבינה מה גורם לו לחשוב על עוד אישה. אני יכולה להצדיק גברים שמתחתנים שוב אם האישה שלהם חולה או שלא מסתדרים, אבל להתחתן בלי סיבה זה אסון ואנחנו הנשים משלמות את המחיר".

 

ב-2015 הובילו שרת המשפטים איילת שקד והיועץ המשפטי לממשלה דאז יהודה וינשטיין שינוי בטיפול בתופעת הפוליגמיה באמצעות סנקציות פליליות. וינשטיין החליט על שורת צעדים בתחום האכיפה בנושא, בהם כתבי אישום וביטול תמריצים. נכון ל-2015, כ-36% מהגברים במגזר הבדואי היו נשואים ליותר מאישה אחת.

סאמיה ערמוש מחאמיד. "צריך לשים סוף לפוליגמיה" ()
סאמיה ערמוש מחאמיד. "צריך לשים סוף לפוליגמיה"

על רקע זה, יש גם נשים שלא רואות בעין יפה את ההיבט הפלילי המוצמד לפוליגמיה. מונא, תושב בקה אל גרביה, אמרה היום: "לדעתי זה צעד קיצוני ליחס עבירה כי האסלאם מאפשר לגבר להינשא אפילו לארבע נשים. צעד כזה משקף חוסר כבוד לדת המוסלמית. אם הראשונה מסכימה אז איפה הבעיה? הרדיפה והחקיקה כאן הן על רקע דתי. ועוד אומרים שמדינת ישראל היא דמוקרטית. אז אם אתם באמת דמוקרטים, תנו לכל אחד לממש את דתו בחופשיות.

 

"ל-90% מהגברים יש אישה בבית ואישה מהצד כי גברים בדרך כלל לא מסתפקים באישה אחת. אצלנו בדת אסור להיות בקשר עם אישה בלי נישואים שרעיים, אז בגלל זה הוא מתחתן ולא מסתובב עם אחרות".

 

סאמיה ערמוש מחאמיד, פעילה חברתית מחיפה, טוענת מנגד שההכרה של הדת בתופעה, הפוליגמיה הפכה לסמל דיכוי נשים והנצחת עליונות הגבר. "זאת הנצחת של הפטריארכיה. נשים אינן רכוש של אף אחד, ולהן יש את הזכות המוחלטת למחות על דיכוין, העלבתן והשפלתן.

 

אינסאף אבו שארב, מנהלת המרכז לנשים בדואיות בעמותת "איתך מעכי – משפטניות למען צדק חברתי": "ענישה פלילית לא יכולה להתקיים כצעד ראשון ויחיד להתמודדות עם תופעת הפוליגמיה. רק תוכנית ממשלתית רב-מערכתית, המשלבת את כל הגורמים נותני השירות – בהם חינוך, בריאות, רווחה ותעסוקה - תוכל להשיג מטרה זו. מדיניות 'עצימת העיניים' והזנחה של עשרות שנים - שקיבלה תוקף בהנחיות היועמ"ש ובנהלים השונים - לא תבוא על פתרונה מעצם האכיפה הפלילית. הענישה נועדה להרתיע אבל היא לא מחליפה את ההסתכלות ההוליסטית על התופעה, שתפקידה למנוע פגיעה נוספת בנשים ובילדיהן והפרדתם מאביהם. תוכנית ברת יישום המלווה בהסברה, שתיעשה בשיתוף עם הקהילה, תביא לתוצאות אפקטיביות יותר בהתמודדות עם עם תופעת הפוליגמיה".

 

"נשים מוצאות את עצמן במעגל שמדכא את רגשותיהן ואת מחשבותיהן ומתעלם מהן כיישות קיימת בזכות עצמה. הן רק צלו של הגבר. צריך לשים סוף לפוליגמיה בכל דרך אפשרית".

 

מרים, תושבת אום אל פחם, מסכמת: "יש גברים שמתחתנים עם יותר מאישה ללא שום סיבה ואותם צריך להעניש. אם אישה מכבדת את בעלה ושומרת על הילדים, אז למה הוא צריך להתחתן עם עוד מישהי? אם בעלי יחליט להתחתן עוד מישהי אני לא אמשיך לחיות איתו".


פורסם לראשונה 02/10/2017 23:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים