טראמפ נגד צפון קוריאה: "רק דבר אחד יעבוד!"
ציוץ מסתורי נוסף של הנשיא, הפעם נגד קים ג'ונג און. טראמפ מצהיר שוב ושוב שלא יאשרר את ההסכם בין איראן למעצמות, אך האפשרות הסבירה ביותר היא שיודיע לקונגרס שההסכם כבר לא מהווה אינטרס ביטחוני של ארה"ב, ויאפשר למחוקקים להחזיר חלק מהסנקציות על טהרן
קצת לפני 19:00 ביום חמישי האחרון קיבלו הכתבים המכסים את הבית הלבן הודעה שעבודתם הסתיימה לאותו יום ואין לנשיא דונלד טראמפ אירועים נוספים שבהם הם אמורים להשתתף. אלא שכמה דקות לאחר מכן השתנתה ההודעה והכתבים הובהלו לחדר שבו שהה הנשיא ושם אירח את מפקדי הצבא הבכירים עם בנות זוגם.
הנוכחים עמדו לצילום משותף כשהנשיא אמר בטון מתריס: "זה השקט שלפני הסערה". פעמיים הוא חזר על כך, ושלושה עיתונאים שאלו אותו למה הוא מתכוון. "אתם תדעו", אמר ולא הוסיף פרטים. האמירה הזו הרעישה את התקשורת ועוררה גל של ספקולציות: האם מדובר בפעולה נגד צפון קוריאה? נגד איראן?
באותו יום אמר טראמפ: "המשטר האיראני תומך בטרור ומייצא אלימות וכאוס למזרח התיכון. צריך לשים לזה קץ". למחרת נשאלה דוברת הבית הלבן והשיבה לכתבים "אני לא יודעת על משהו ספציפי שהנשיא התכוון אליו".
המסתורין רק גבר אמש (שבת) כשבחשבון הטוויטר שלו כתב טראמפ, הפעם ביחס למשטרו של קים ג'ונג און: "נשיאים וממשליהם דיברו עם צפון קוריאה במשך 25 שנה, הסכמים נעשו וכמויות אדירות של כסף שולמו. זה לא עבד. ההסכמים הופרו לפני שהדיו יבש, ועשו צחוק מהשליחים האמריקנים למשא ומתן. מצטער, אבל רק דבר אחד יעבוד!". מהו אותו "דבר אחד" הוא לא כתב.
התעלומה נשארה, אבל כמה עובדות חדשות שנחשפו משרטטות אפשרות של עימות צפוי בין ארצות הברית לבין איראן על רקע נטייתו של טראמפ להודיע השבוע שהוא לא מאשרר את הסכם הגרעין שעליו חתמו המעצמות מול טהרן.
כשנחתם ההסכם, ב-2015, התחייב הנשיא דאז ברק אובמה למסור לקונגרס מדי 90 יום דיווח אם איראן אכן עומדת בהתחייבויותיה. פעמיים עד כה, באפריל וביולי, דיווח טראמפ לקונגרס שאיראן מצייתת לסעיפי ההסכם, אך הוסיף כי בעיניו "זה הדיל הגרוע ביותר שנעשה אי פעם". ב-15 באוקטובר צפוי הנשיא לדווח פעם נוספת לקונגרס.
במהלך הקמפיין לנשיאות הבטיח טראמפ שאם ייבחר, ביומו הראשון בתפקיד הוא יקרע לגזרים את ההסכם עם איראן. הוא לא עשה זאת - וגם לא יכול לעשות זאת כי לא רק ארה"ב חתומה עליו - אולם עתה נראה שהוא מתכוון לנקוט צעד אחר: ייתכן שהוא יודיע לקונגרס שההסכם כבר לא מהווה אינטרס ביטחוני של ארה"ב, וישאיר למחוקקים את ההחלטה אם לחדש את הסנקציות האמריקניות על טהרן. במצב כזה יעמדו לקונגרס 60 יום כדי להחליט.
עובדה חשובה לציון היא שהצמרת הביטחונית האמריקנית מתנגדת לעמדת הנשיא. היא סבורה שההסכם עם איראן נחוץ לביטחון הלאומי של ארה"ב, ושאיראן אכן מצייתת לסעיפי ההסכם. לפיכך ייתכן שבהשראת דברי הנשיא יחליט הקונגרס להטיל על איראן סנקציות שלא שקשורות ישירות לנושא הגרעין, אלא לפעולותיה למימון ועידוד טרור של החיזבאללה או ערעור היציבות במזרח התיכון באמצעות תכנית הטילים.
דיפלומטים אירופאים חרדים מהאפשרות שארה"ב תצא מההסכם, מהלך שלדבריהם יגרום לחוסר אחדות במערב וישחק לידי רוסיה. חשש נוסף של האיחוד האירופי הוא שיהיה קשה לפתור את המשבר מול צפון קוריאה אם ייווצר משבר נוסף מול איראן, שלדעתם איננו הכרחי.