אלפי לוחמים, חצי משטח ישראל: הבירה נפלה, דאעש נשאר
דאעש 2.0: בסוריה ובעיראק הארגון איבד שטחים רבים - אבל "תאים רדומים" נשלחו לפי ההערכות לחו"ל, בצפון אפריקה ובאסיה אנשים ממשיכים לבצע פיגועים וגם מחנותיו באפגיסטן פועלים. תמונת מצב אחרי כיבוש א-ראקה
בירתו נפלה . מנהיגיו ששרדו נמלטים על חייהם. הטריטוריה שלו התכווצה משטח הדומה לזה של פורטוגל לשטח קטן שמרביתו שומם. אבל מומחים מעריכים כי דאעש עדיין רחוק מלהיעלם. ביום שאחרי נפילת א-ראקה, הבירה בסוריה שבה שלט יותר משלוש שנים, מעריכים מומחים ללחימה בטרור שהתראיינו ל"ניו יורק טיימס" כי דאעש עשוי לחזור לשורשים - ומסבירים מדוע הארגון הג'יהאדיסטי ימשיך להציב אתגרים קשים לשירותי הביון במערב.
"המדינה האיסלאמית לא נגמרה", אמר ארון זלין, חוקר תנועות ג'יהאדיסטיות במכון וושינגטון למדיניות המזרח התיכון. "לדאעש יש תוכנית, והיא להמתין שהאויבים שלו מבית יחלפו, במטרה להרוויח זמן כדי לבנות מחדש את הרשתות - ובמקביל להעניק השראה לעוקבים מבחוץ להמשיך ולהילחם באויבים שלהם".
גם כעת גורמים אירופיים ללחימה בטרור מודאגים ש"תאים רדומים" נשלחו החוצה מא-ראקה, זמן רב לפני תחילת הלחימה הקשה. בכירים אמריקנים אמרו בשנה שעברה כי דאעש שלח מאות לפעילים לאירופה ומאות נוספים לטורקיה, וכל אלו עלולים לבצע פיגועים בעתיד.
בעיראק גורמי ביטחון מתכוננים לגלים חדשים של פיגועי התאבדות נגד אזרחים. ואפילו אם הממשלות יצליחו לסכל פיגועים כמו אלו שאירעו בפריז לפני שנתיים, גורמים ברחבי העולם מודים כי אין להם כמעט שום יכולת לסכל פיגוע במתווה של "זאב בודד" שמושפע מהאידיאולוגיה הרצחנית של דאעש שחיה ונושמת ברשת.
"ברור שאנחנו בבריטניה נאבקים מול איום טרור משמעותי מצדם של קיצונים איסלאמיסטים", אמר השבוע אנדרו פארקר, ראש שירות המודיעין הבריטי MI-5. "האיום הזה הוא רב-ממדי, מתפתח במהירות וטווח הפעילות שלו רחב, ברמה שלא ראינו עד היום". מנגד, הרמטכ"ל האמריקני ג'וזף דנפורד העריך בחודש שעבר בשימוע בסנאט בנוגע לדאעש כי "נמשיך לראות ירידה בטריטוריה, ירידה בחופש התנועה, ירידה במשאבים וירידה באמינות של הנראטיב". אך אחרים פחות אופטימיים.
הארגון שקדם לדאעש, "המדינה האיסלאמית בעיראק", כבר הצליח לחזור מזמנים קשים - ובראשם פלישת ארצות הברית לעיראק לפני כעשור. ב-2011, עם נסיגת האמריקנים, גורמי מודיעין העריכו כי אותו ארגון מונה רק 700 לוחמים. הארגון נחשב לאיום כה מינורי עד שהמענק שהוצע על לכידת מנהיגו צנח מ-5 מיליון דולר ל-100 אלף דולר בלבד.
אבל תוך שלוש שנים בלבד אותו ארגון מוכה הצליח לאחד את שורותיו מחדש ולכבוש חלקים עצומים מעיראק ומסוריה. הוא הפך לאחד מארגוני הטרור העשירים בעולם, ולבטח למפחיד מכולם. למרות אובדן מרבית השטחים שהיו ברשותו, דאעש רחוק מלהיות מובס ונותר חזק בהרבה היום ביחס ליום שבו האמריקנים עזבו את עיראק. הקואליציה הבינלאומית בהובלת ארצות הברית העריכה כי כיום דאעש מונה בין 6,000 ל-10,000 לוחמים בעיראק ובסוריה.
דאעש עדיין שולט על 10,000 קמ"ר (כחצי משטח ישראל) בעמק הנהר פרת, בשני צדיו של הגבול העיראקי-סורי (לעומת כ-100,000 קמ"ר בשיא כוחו). מפקדים בצבא העיראקי ובצבא האמריקני מעריכים כי מנהיגי דאעש מסתתרים באותו אזור שומם יחסית.
ובזמן שבסוריה ובעיראק חווה דאעש קשיים כבירים, סניפיו באזורים אחרים דווקא משגשגים. תאי דאעש בצפון אפריקה ובאסיה עדיין מבצעים פעולות טרור, וגם המחנות שלו במזרח אפגניסטן עדיין פעילים, למרות ההפצצות האמריקניות. בלוב פרסמו אנשיו סרטון שמראה כיבוש של מוצב חדש, בפיליפינים הסניף המקומי שלו שלט בעיר מראווי במשך כמה חודשים ובמערב אפריקה ארגונים המסונפים לדאעש כובשים יותר ויותר שטחים שהיו בעבר שייכים לאל-קאעידה.
אם דאעש כן יחווה נסיגה, ארגוני טרור אחרים ימהרו למלא את הוואקום - ובראשם אל-קאעידה שמקווה לקאמבק. "הסיבה שדאעש צבר כמות עוקבים רבה במהירות היא כוח המשיכה שלו לחמומי מוח, שמחפשים סיפוק מיידי", אמר ל"ניו יורק טיימס" ביל רוג'יו, בכיר בקרן שעוקבת אחרי ארגוני טרור. "מודל החליפות נגמר, אבל אל-קאעידה נשארה". הארגון הוותיק יותר הפציר בתומכיו לנטוש את הלחימה במזרח התיכון ולהתמקד בפיגועים בארצות הברית. הוא גם מקדם מנהיג צעיר וכריזמטי - חמזה בן לאדן, בנו בן ה-27 של אוסמה בן לאדן.