שתף קטע נבחר

 

המתאם החדש תומך, נתניהו מעכב: גורל הדו"ח לניהול מו"מ על שבויים

יותר מ-5 שנים עברו מאז המליצה ועדת שמגר לשחרר בודדים תמורת חייל חטוף ועם תומכיו נמנה המתאם החדש לשבויים והנעדרים ירון בלום שאמר אשתקד: "יעזור לחמאס להבין שהפראייריזם נגמר". בקבינט התקיים דיון אחד בלבד מאז. שר בקבינט על התנגדות נתניהו לאימוץ הדו"ח: "הוא לא אוהב שמחשקים אותו". משפחת גולדין: "קיבלנו הבטחה שהדו"ח לא יאומץ"

ביולי 2008 מינה שר הביטחון דאז אהוד ברק את ועדת שמגר, כדי שתקבע עקרונות לניהול משא ומתן לפדיון שבויים, חטופים ונעדרים. ארבע שנים לאחר מכן הוגשו לממשלה ההמלצות של הוועדה בראשות נשיא בית המשפט העליון לשעבר מאיר שמגר, אולם מאז נגנז הדו"ח במגירה של ראש הממשלה בנימין נתניהו. כעת, עם היבחרו של ירון בלום לתפקיד מתאם השבויים והנעדרים, עולה מחדש הסוגיה לסדר היום.

 

בלום, בכיר לשעבר בשירות הביטחון הכללי, קרא לפני שנה לאמץ את מסקנות דו"ח הוועדה, שכללו בין היתר המלצה להעביר את הטיפול בשחרור שבויים ממשרד ראש הממשלה לאחריות שר הביטחון וכן הסכמה לשחרר אסירים ספורים תמורת השבת חייל חטוף. "אני חושב שזה יעזור לממשלות בעתיד לקבל החלטות יותר בריאות ויעזור לחמאס להבין שהפראייריזם בישראל נגמר", אמר אז בלום. משפחת גולדין פרסמה היום (א') הודעה שבה נטען כי הם קיבלו הבטחה מפורשת שממשלה בראשות נתניהו לא תאמץ את הדו"ח "כל עוד קיים מצב שחיילים ואזרחים נמצאים בידי אויב".

הקשחת התנאים. נתניהו ובלום (צילום: מארק ישראל סלם) (צילום: מארק ישראל סלם)
הקשחת התנאים. נתניהו ובלום(צילום: מארק ישראל סלם)

 

השר אלקין מתייחס לנושא "ועדת שמגר"    (צילום: אורי דוידוביץ')

השר אלקין מתייחס לנושא "ועדת שמגר"    (צילום: אורי דוידוביץ')

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

המלצות הוועדה הוגשו כאמור בתחילת 2012, לאחר עסקת שליט, שבמסגרתה שוחרר גלעד שליט משבי חמאס בתמורה לשחרור 1,027 אסירים ועצירים פלסטינים. עד היום נותרו המלצותיה של הוועדה חסויות, אך עיקריה פורסמו. מלבד העברת הנושא לאחריות שר הביטחון ושחרור של אסירים ספורים תמורת השבת חייל חטוף, פורסם גם כי הוועדה ממליצה שעבור גופות יוחזרו רק גופות.

 

לא רק שנתניהו אינו מתיר לפרסם את הדו"ח ברבים כדי שהציבור יקרא וישפוט, הוא גם מתחמק מדרישות חוזרות ונשנות של כמה שרים להביא את הדו"ח לדיון בקבינט המדיני-ביטחוני ולאמץ אותו. לפני כחצי שנה היה אמור להתקיים דיון בנושא בקבינט, אך הוא נדחה.

אוקטובר 2011: נתניהו ושליט לאחר השחרור משבי חמאס (צילום: לע"מ) (צילום: לע
אוקטובר 2011: נתניהו ושליט לאחר השחרור משבי חמאס(צילום: לע"מ)

1,027 אסירים ועצירים פלסטינים שוחררו בעסקת שליט (צילום: EPA) (צילום: EPA)
1,027 אסירים ועצירים פלסטינים שוחררו בעסקת שליט(צילום: EPA)

בישיבת הקבינט ביוני 2016, שבמהלכו אושר הסכם הפיוס עם טורקיה, הוחלט בעקבות דרישת השר לביטחון הפנים גלעד ארדן שהממשלה תקיים דיון על המלצות ועדת שמגר. הדרישה הועלתה לנוכח המחאה של משפחות השבויים והנעדרים גולדין, שאול ומנגיסטו, על שעניין השבת בניהן לא נכלל בהסכם עם טורקיה למרות הקשר בין חמאס לאנקרה והעברת הסיוע הטורקי לעזה. חודש לאחר מכן קיים הקבינט דיון על החלת עונש מוות למחבלים, אולם החלק השני של הדיון, שהיה אמור לעסוק בהמלצות ועדת שמגר, נדחה.

 

ראש הממשלה מתעלם גם מהקריאות הפומביות של בכירי שריו לאמץ את דו"ח שמגר. יום לאחר ההתפטרות של המתאם הקודם ליאור לוטן מתפקידו, באוגוסט האחרון, אמר שר הביטחון אביגדור ליברמן: "אסור לנו לחזור על הטעות בעסקת שליט. המהלך הוביל לדלת מסתובבת שפגעה בביטחון ישראל".

 

ליברמן אמר אז עוד כי "202 ממשוחררי עסקת שליט נעצרו מאז על ידי מערכת הביטחון על מעורבות בטרור, מתוכם 111 עדיין נמצאים בכלא הישראלי, ושבעה ישראלים נרצחו במעורבות ישירה או עקיפה של משוחררי אותה עסקה. לכן, לפני מינוי מחליף לליאור לוטן – חשוב לאמץ את דו"ח שמגר במלואו, ובכך לשרטט גבולות גזרה ברורים למדינת ישראל ולשליחים מטעמה, ובעיקר לעמוד נחושים מול אויבינו, ולהבהיר להם שאין לנו כל כוונה להתפשר על ביטחון עם ישראל".

שר הביטחון ליברמן. תומך באימוץ הדו"ח (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
שר הביטחון ליברמן. תומך באימוץ הדו"ח(צילום: אלכס קולומויסקי)

בכירים בממשלה מסבירים את הרתיעה של נתניהו מהמלצות דו"ח שמגר בכך שנתניהו לא אוהב ש"מחשקים אותו". בכיר בקבינט אמר בעניין זה כי "המלצות ועדת שמגר קשות לעיכול על רקע ההתנהלות בעבר. הממשלה נדרשת לשים על עצמה חישוקים משמעותיים: גופות תמורת גופות, שוויוניות בחילופין וכו'. צריך להבין שאם היו מאמצים את דו"ח שמגר, המאמצים על החזרת גופות החיילים והחזרת האזרחים מעזה לא היו מגיעים אפילו לתנאי דיון סף".

 

שר הבינוי והשיכון, אלוף במיל' יואב גלנט, הסביר בעבר את ההתנגדות לאימוץ דו"ח שמגר. לדבריו, "השקפתי האישית היא שצריך להחזיר כל חייל למדינת ישראל, והשיטה שאתה יוצר לעצמך מגבלות באמצעות גורמים אחרים איננה מחייבת את הצד השני. גם אם ועדת שמגר ממליצה והממשלה תאמץ, זה עלול לגזור את דינו של מישהו שנפל בשבי לא להיות משוחרר לעולם כי הצד השני לא יסכים לזה".

 

זהבה שאול מתייחסת למינוי בלום    (צילום: אורי דוידוביץ')

זהבה שאול מתייחסת למינוי בלום    (צילום: אורי דוידוביץ')

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ברקע הדברים יוזכר כי משפחות החללים גולדין ושאול מתנגדות לאימוץ דו"ח שמגר ומזהירות שמשמעותו היא חיסול צה"ל כצבא העם. הן דורשות את החזרת גופות יקיריהן תמורת הקשחת תנאים מול עזה וחמאס ולא תמורת שחרור מאות מחבלים – וזו כבר סוגיה שונה, מוסרית ומעשית, עם פוטנציאל סיבוך בינלאומי בשל האחריות האזרחית שיש לישראל על עזה.

 

בלום, שנמנה עם הצוות המצומצם בשב"כ שהביא לשחרור שליט, הביע כאמור בעבר דעה מוצקה על הצורך לאמץ את דו"ח שמגר ואת החוק לעקרונות לפדיון שבויים ונעדרים שהציעו ליברמן וכן אנשי יש עתיד יאיר לפיד ועפר שלח. "זה יהיה יותר קל אם המסקנות האלה יאומצו", אמר בלום בריאיון לגלי צה"ל באוגוסט 2016. "אני אשמח אם הן יאומצו ואני חושב שזה נכון שיהיו עוגנים - מה מותר ומה אסור".

 

בלום אמר אז עוד: "כולנו יודעים שאנו יהודים רחמנים בני רחמנים, ובעסקה הבאה שחס חלילה שיחטפו חייל או חיילת אני משוכנע שאם לא יהיו עוגנים והצד השני ידע שיש הגבלות – שוב יהיה מצב שנשחרר לצערי הרבה מאוד אסירים תמורתם כי אנו כאלה. ממשלת ישראל צריכה לקבל את המסקנות הללו. אני חושב שזה יעזור לממשלות בעתיד לקבל החלטות יותר בריאות".

 

ימים יגידו אם מינויו של בלום ישפיע על נתניהו וישכנע אותו לראשונה לאמץ את הדו"ח. בלום מצידו יצטרך בתקופה הקרובה ללמוד את הנושא ולעבור "תקופת גמילה" מאולפני החדשות, שבהם התארח בקביעות כפרשן. מתוקף ניסיונו הוא יודע שהדבר הראשון שהוא צריך בתפקידו החדש הוא עמימות תקשורתית.

 

אלקין: "אימוץ הדו"ח - נושא מרכזי וחשוב"

השר זאב אלקין, חבר הקבינט המדיני-ביטחוני, התייחס לנושא הבוקר (יום א') בריאיון לאולפן ynet ואמר: "אני תומך באופן חד-משמעי באימוץ מסקנות ועדת שמגר כמה שיותר מהר. אלה גם הסיבות שבגללן התנגדתי בזמנו לעסקת שליט. היה כבר דיון, אבל לצערי הוא לא מגיע לידי הכרעה. יכול להיות שהוא גם לא מיצה את עצמו. על סדר היום של הקבינט עולות הרבה סוגיות דחופות במציאות הביטחונית הטרופה שבה אנו חיים, אבל אני חושב שמדובר כאן על נושא מאוד מרכזי וחשוב".

 

השר אלקין אמר עוד בנושא דו"ח שמגר כי "אני לא יכול לדבר בשמו של ראש הממשלה, אני רק יודע שבינתיים מדינת ישראל מתנהלת לפי העקרונות האלה. אם המדינה הייתה מוכנה לשחרר מחבלים תמורות גופות, כמו שחמאס דורש מאיתנו, יכול להיות שהפרשה הייתה מסתיימת מזמן. דווקא בגלל ההתעקשות על אותם עקרונות - שלוש שנים לא פתרנו את הבעיה. אני בעד לחץ הרבה יותר גדול על חמאס וגם על הרשות הפלסטינית".

 

על מינוי בלום אמר השר אלקין: "אין לי את הידיעה והמומחיות להעריך אם זה מינוי טוב או לא. מדובר באיש מקצועי שמכיר את המטריה. השאלה פה זה פחות האיש ויותר הדרך של ניהול הסוגיה הזאת. לכן אני מציע שנתמקד בזה ולא בסוגיה הפרסונלית. כל עוד אנחנו לא מצליחים להחזיר את גופות החיילים, אז באמת הממשלה לא יכולה להגיד שהיא הצליחה במשימה שלה".

נשיא בית המשפט העליון לשעבר מאיר שמגר (צילום: גבריאל בהרליה) (צילום: גבריאל בהרליה)
נשיא בית המשפט העליון לשעבר מאיר שמגר(צילום: גבריאל בהרליה)

"אם בלום יאמץ את 'שמגר', הוא לא יעשה כלום". זהבה שאול (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
"אם בלום יאמץ את 'שמגר', הוא לא יעשה כלום". זהבה שאול(צילום: אביהו שפירא)

ראש הממשלה נתניהו אמר הבוקר בישיבת הממשלה השבועית כי "החלטתי למנות את ירון בלום למתאם השבויים והנעדרים, לתאם את המאמצים להחזיר את הבנים הביתה. הוא רואה בזה משימה לאומית ואישית, הוא היה חבר בצוות המצומצם להחזרת גלעד שליט. לפני המינוי צלצלתי למשפחות ואמרתי להן שאני יודע ואני זוכר אותן כהורים וכאחים ויש לנו חובה מוסרית כדי לעשות ככל שביכולתנו כדי להחזיר אותם. אנחנו מבינים את החובה המוסרית כדי להחזיר ואין לי ספק שירון יעשה תרומה חשובה מאוד במשימה הקדושה הזו".

 

זהבה שאול, אמו של חלל צה"ל אורון שאול, איחלה הצלחה למתאם החדש בלום. "אני חושבת שירון הוא אדם חזק מאוד, הוא היה גם בנושא של החזרת גלעד שליט ועשה עבודה יפה. אני מקווה שהוא יעשה עבודה טובה גם בנושא של אורון והדר. ירון התקשר אליי ודיבר איתי והוא נשמע מדהים. הוא קנה אותי גם בדיבור שלו ואני סומכת את ידיי ונותנת לו את כל הקומפלימנטים".

 

על התמיכה של בלום באימוץ דו"ח שמגר אמרה האם כי "זו הדעה שהוא השמיע בעבר. ברגע שהוא קיבל את המנדט להתחיל לפעול, אז המטרה שלו היא כמו המטרה שלי - להחזיר את אורון הביתה. אם הוא ימשיך עם הנושא של שמגר אז הוא לא יעשה כלום. שמגר צריך להיות אחרי שאורון יחזור הביתה. אני רוצה את אורון אצלי בבית, לא משנה מתי, איך וכמה להחזיר. אני מאמינה שלא אצטרך להציע דברים לבלום, כי הוא יודע את העבודה".

 

מהתנועה לאיכות השלטון נמסר היום: "זה יותר משנה שמתנהלת עתירת חופש מידע שהגשנו נגד משרד הביטחון לאחר שבקשתנו לפרסם את הדו"ח סורבה, בין היתר בשל טענה לפגיעה אפשרית בביטחון המדינה. עד כה התקיימו בעתירה שלושה דיונים, שבהם התקשתה המדינה להסביר את טענות הדחייה. בית המשפט הורה למדינה להגיש כתב תשובה מנומק ובו התייחסות קונקרטית לטענותיהם האמורות".

 

בהכנת הידיעה השתתפו אטילה שומפלבי, אלכסנדרה לוקש וישי פורת
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מארק ישראל סלם
רה"מ נתניהו והמתאם בלום
צילום: מארק ישראל סלם
מומלצים