שתף קטע נבחר

 

מפגש נדיר בין ראש המוסד לשעבר למקבילו הסעודי: "איראן היא מטרה משותפת"

אפרים הלוי, שכיהן בראש סוכנות הביון הישראלית עד לשנת 2002, שוחח עם הנסיך הסעודי טורקי אל-פייסל בכנס בניו יורק על המשבר במזרח התיכון, בצל ההכחשה הרשמית של מגעים בין ירושלים וריאד. וגם - מדוע הפגישה בין אבא אבן לראש הביון הסעודי לא יצאה לפועל?

 

מפגש נדיר בין בכיר ישראלי לסעודי

מפגש נדיר בין בכיר ישראלי לסעודי

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

כמה שעות אחרי שסעודיה הכחישה באופן חריג את השמועות על ביקורו של יורש העצר מוחמד בן סלמאן בישראל - בניו יורק התקיים הלילה (ב') מפגש בכירים ביטחוניים לשעבר במדינות ללא יחסים דיפלומטיים. ראש המוסד לשעבר אפרים הלוי שוחח עם מקבילו בדימוס בשירות הביון הסעודי, הנסיך טורקי אל-פייסל, על הבמה לעיני הקהל האמריקני. השניים דנו בסוגיות השונות שנוגעות למזרח התיכון - מהסכסוך עם הפלסטינים, עסקת הגרעין האיראני והלחימה בסוריה שמושפעת מנוכחותה של רוסיה.

 

הנסיך טורקי בן ה-72 עמד בראש שירות הביון הסעודי בשנים 2001-1979 ושימש גם כשגריר הממלכה בארצות הברית. בתחילת דבריו הבהיר כי אף שנפגש לא פעם עם בכירים לשעבר במערכת הביטחון הישראלית מאז פרישתו - הוא אינו מדבר עם נציגים מכהנים של הממשלה והרשויות הישראליות.

 

לדבריו, סעודיה לא מקיימת מגעים עם נציגים ישראלים, גם לא מאחורי הקלעים, אך רמז כי המקור לשמועות על ביקורו של יורש העצר הוא "הרושם המוטעה שראש הממשלה בנימין נתניהו אימץ לעצמו".

הלוי (משמאל) לצד טורקי אל פייסל (צילום: Israel Policy Forum) (צילום: Israel Policy Forum)
הלוי (משמאל) לצד טורקי אל פייסל(צילום: Israel Policy Forum)

"אני לא חושב שיש מגעים מתחת לשולחן", הסביר, "אני חושב שמר נתניהו צייר לעצמו תמונה שבה יש הבנות מתחת לשולחן בין שתי המדינות בגלל איראן, ומנסה להציג תמיכה מהעולם הערבי כדי לגבש עסקה מבלי להתחייב לפתרון הסוגייה הפלסטינית". אל-פייסל הוסיף כי הוא "חושב שנתניהו מאמין לתמונה הזאת. לרוע המזל, גם ממה שמעתי מגורמים סעודים וממה שאני רואה בזירה הבינלאומית - אין שום מגעים בין ישראל ומדינות ערב".

 

הלוי הפתיע את הקהל כשסיפר על פגישה חשאית שנערכה בלונדון בשנות ה-70 כמאל אדהם, קודמו של אל-פייסל בשירות הביון הסעודי, לבין שר החוץ הישראלי אבא אבן. לדבריו, הניסיון נחל כישלון לא צפוי. "אדהם נהג לצאת למסעות של חודשים בכל העולם הערבי, והאגדה מספרת שהוא היה נושא איתו שקים של כסף וחילק אותם בתור תמיכה", נזכר הלוי.

 

"חשבנו שנוכל לארגן פגישה בינו לבין שר החוץ שלנו אבא אבן, והכל היה מוכן. אבל זה היה מוקדם בבוקר, והקולגה שלי לא העיר את אבא אבן בזמן, כך שהוא לא הצליח להגיע לפגישה. אני מצר על כך. אולי היום הכל היה נראה אחרת", אמר הלוי. "לפעמים זה ככה, אנשים לא צריכים לישון בזמן הלא נכון".

 

המפגש הגלוי בין הלוי למקבילו הסעודי שהגה את שמו "חלבי", שבה השתתפה גם המשנה לשעבר למזכיר ההגנה, מישל פלורנוי, היה השיא בכנס שיזם הפורום למדיניות ישראל במרכז סטרייקר שבבית הכנסת עמנו-אל במנהטן בשיתוף "מפקדים למען ביטחון ישראל".

 

אל-פייסל הדגיש באנגלית רהוטה את חשיבות היוזמה הערבית לפתרון הסכוכים במזרח התיכון וקבע כי למרות האינטרס המשותף של סעודיה וישראל נגד איראן - שיתוף פעולה בין שתי המדינות לא יצליח להבשיל לכדי פתרון הסכסוך עם הפלסטינים. "מה שצריך זה לדבר מעל לשולחן ולא מתחתיו. ישראל צריכה להציג את התגובה שלה, ואז נוכל לדבר". הוא הוסיף: "איראן היא מטרה משותפת לישראל ולנו, ואם כך בואו נסיר את הסוגייה הפלסטינית מסדר היום, ואז נוכל להתנהל גם מתחת לשולחן".

 

למרות הסתייגותו מהגישה הישראלית במשא ומתן עם הפלסטינים וליוזמת השלום הסעודית שאותה הוא מנסה לקדם בעצמו, אל-פייסל הודה כי איראן היא הכוח המסוכן ביותר באזור והיא עלולה להתעצם בחסות הסכם הגרעין. לטענתו ביטול העסקה, כפי שהנשיא טראמפ שוקל, יהיה מהלך קיצוני מדי בשלב זה, אך ישנה חשיבות להפעלת לחץ מתמשך על המנהיגים בטהרן "כדי לגרום להם להיענות לא רק ללשון העסקה אלא גם לרוח שלה".

 

"ערב החתימה על ההסכם הוצגה תמונה חיובית על כך שאיראן תהיה ידידותית ופתוחה, ותהפוך לפרטנרית להסכמים. ההיפך הוא הנכון. העסקה הביאה את איראן להרפתקנות יתר ולשאוף להתרחב מחוץ לגבולותיה", אמר אל-פייסל שהודה כי דאגותיו נתונות ליום שאחרי פקיעת ההסכם: "יש לנו 13 שנה לטפל לא רק בסוגיית הגרעין, אלא בכל מערכי הנשק להשמדה המונית באזור. לא רק בעולם הערבי, גם בישראל ובטורקיה. זה מה שאנחנו מחפשים".

 

דווקא הלוי, שכיהן כראש המוסד בין השנים 1998 ועד 2002, ולפני כן כשליח סודי של ראשי ממשלות ישראל למגעים חשאיים עם מנהיגי העולם הערבי, דיבר בשבח עסקת הגרעין והשהות הארוכה שהיא מאפשרת לישראל, ארצות הברית והקהילה הבינלאומית לבלום את הפוטנציאל ההרסני של משטר האייתוללות. "העסקה עם איראן אינה אידיאלית, יש הרבה פרטים שרצינו לכלול בעסקה והם לא נכללים בה", אמר הלוי, ואמר כי "ישראל דחפה להסכם מהיר להגבלת פרויקט הגרעין האיראני, תוך התנערות מעיסוק בפעילות הטרור של איראן ופיתוח מערך הטילים שלה".

 

"ישראל לא רצתה שהמגעים של איראן והמעצמות יכללו את כל הסוגיות שקשורות לאיראן. האמנו שצריך להתרכז אך ורק בסוגיית הגרעין, ולא בשום דבר אחר. העסקה לא מתעסקת בפיתוח הטילים כי לא רצינו שהיא תטפל בפיתוח טילים".

 

הלוי, שעמד בעבר בראש המועצה לביטחון לאומי ומוביל כיום את מכון שאשא למחקרים אסטרטגים באוניברסיטה העברית, סיים את דבריו באופטימיות: "איראן חווה שינויים. הם לא מהירים כמו אלו שמתחוללים בארצות הברית, אבל דברים משתנים".

 

הלוי הזהיר כי הביטחון הקיומי של ישראל אינו יכול להיות תירוץ להתכחשות של מנהיגיה לזירת המזרח התיכון: "אין לנו ברירה אחרת חוץ מלמצוא דרך לחיות עם שכנינו. ובכדי לחיות עמם עלינו לקבל אותם כפי שהם, ואסור לנו להתערב בתהליכים פוליטיים פנימיים. אם הם רוצים איחוד, שיהיה להם איחוד. ואם הם רוצים לבוא אלינו כדי לשאת ולתת, עלינו לשאת ולתת איתם. גם עם טרוריסטים. אחרי הכל זה חלק מהמנגנון הדיפלומטי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Israel Policy Forum
הלוי בפנאל בניו יורק
צילום: Israel Policy Forum
מומלצים