פרקליט המדינה והיועמ"ש נגד חוק איסור חקירת רה"מ מכהן
שי ניצן תקף את הכוונה לחוקק את החוק הצרפתי: "יש הגורסים כי מפאת 'כבודם' של מנהיגים, אל לנו לחקור יותר מדי כדי שלא ייפגע אמון הציבור בהם. זו טעות מוחלטת". גם מנדלבליט מתנגד: "הצעה שלפיה אין לסמוך על רשויות החקירה". יוזם החוק ח"כ אמסלם: "ניצן פקיד. הוא והיועמ"ש רוצים לשנות? שיתמודדו בכנסת"
עמדה ברורה של פרקליט המדינה לגבי החוק הצרפתי : עו"ד שי ניצן התייחס לסערת החוק שיאסור חקירת ראש ממשלה מכהן והבהיר כי הוא לא מקובל עליו: "יש הגורסים כי מפאת 'כבודם' של מלכים ומנהיגים אחרים אל לנו לחקור יותר מדי אם עולה חשד נגדם כדי שלא ייפגע אמון הציבור בהם וזו טעות מוחלטת". גם היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט מתנגד לחוק.
לחוות הדעת המלאה - לחצו כאן
את הדברים כתב בטור באתר 929 לעידוד לימוד יומי בתנ"ך שפורסם הבוקר (ב'). תחת הכותרת "לא לפחד לחקור" הבהיר פרקליט המדינה ניצן: "הטענה שחקירה תפגע עלתה למשל בפרשת הנשיא קצב, עת נטען מפי גורמים שונים כי חקירתו של הנשיא בחשדות לעבירות מין תבזה לא רק אותו אלא גם את המדינה שאותה הוא מייצג".
ניצן מבהיר כי "מדובר בגישה מוטעית לחלוטין. מתן אפשרות לנשיא מכהן או לכל מנהיג אחר להמשיך בכהונתו תוך התעלמות מחשדות פליליים ממשיים שעלו נגדו הוא-הוא שיפגע במדינה, בכבודה ובמעמדה והוא גם שיפגע בכבודו ובמעמדו של איש הציבור".
פרקליט המדינה הסביר כי הימנעות מחקירה תביא ל"המשך כהונה תחת 'חשרת עננים'. אמון הציבור במנהיג כזה יתערער ויילך והשמועות לגביו תלכנה ותגברנה. את התקשורת אי אפשר יהיה לחסום, ולפיכך ילכו ויתפרסמו בה עדויות מחשידות נגדו, שאותן איש לא יברר, כביכול, כדי לא לפגוע בכבודו. אך ללא ספק הדבר דווקא יפגע בכבודו, במעמדו ובאמון הציבור בו".
ניצן הסביר גם כי "אם החשד נגד איש ציבור הוא כי את מעשיו עשה בשותפות עם אחרים, הרי שאת מעשי האחרים רשויות החוק תבררנה, וצעד זה רק יגביר את ערעור אמון הציבור במנהיג, שחלקו במעשים, לא יתברר. לכך יש להוסיף את הפגיעה הקשה בעקרון השוויון בפני החוק, שהינו עקרון יסוד בשיטתנו. מן העבר השני, חקירה יעילה של חשדות, מביאה לעיתים להפרכתם (כפי שקרה לא אחת בשנים האחרונות). ואילו אם יימצא כי המנהיג חטא, בוודאי אין הוא ראוי להמשיך להנהיג את הציבור. לפיכך, בעיני, המסקנה ברורה. כבוד מלכים – חקור דבר".
לא רק פרקליט המדינה מתנגד. בגלי צה"ל פורסמה הבוקר חוות דעת חריפה נגד החוק שנכתבה במשרד היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט ומשקפת את עמדתו. בחוות הדעת, שהופצה אתמול לבכירים במשרד המשפטים, נכתב: "התוצאה שאליה מובילה הצעת החוק קשה ביותר ואין לקבלה. הסדר כזה שאין בו גמישות ואיזון פוגע קשות באינטרס של שלטון החוק, אמון הציבור והשוויון בפני החוק, ועל כן מדובר בהסדר קשה שאין לאמצו".
עוד נכתב בחוות הדעת כי "ההצעה משקפת לכאורה עמדה, שלפיה אין לסמוך על רשויות החקירה ועל היועמ"ש לממשלה שימנעו, במסגרת שיקול הדעת הניתן להם כיום, מפתיחה בחקירה נגד ראש ממשלה בעניין לא משמעותי".
יוזם הצעת החוק, ח"כ דודי אמסלם (הליכוד), מסר בתגובה לדברי שי ניצן: "גם אם הוא פרקליט המדינה, בסוף הוא רק פקיד. אם יש לו השגות על החוק, שיבוא לוועדה בכנסת שתדון בהצעה ויציג שם את עמדתו. לשאול את שי ניצן זה כמו לשאול את החתול ששומר על השמנת. הוא אחראי על כל החקירות. כמו שאני לא אומר לשי ניצן מהי דעתי על חקירות שהוא מנהל, שלא יגיד לי מה דעתו על חוקים שאני מקדם. זה לא התפקיד שלו. יש פה ערבוב תחומים. זו לא הדרך ועל התוכן ודאי שאני לא מסכים איתו. למצב הנוכחי בישראל אין אח ורע בעולם כולו".
ח"כ אמסלם הוסיף בשיחה עם ynet: "אני מציע למנדלבליט ולשי ניצן להתמודד לכנסת ולשנות מה שלא נראה להם. בינתיים, המחוקקים הם אנחנו. שיואילו להגיע לועדות הכנסת ויצביעו למה הוא לא חוקתי. גם לנו יש כמה גרמים של שכל. לא כמוהם, אבל יש לנו שכל. עכשיו אני מסתכל מי מתנגד ומבין למה. הם (מנדלבליט וניצן) עושים דבר חמור ולוקחים את זה למישור הפוליטי. לרוב הם בכלל לא באים לועדות הכנסת אלא הולכים לעיתון. לא זוכר מתי מנדלבליט בא לועדות שלי".
בשבוע שעבר פורסם ב"ידיעות אחרונות" מפי מקורות משפטיים בכירים כי דחיית חקירות ראשי ממשלה מכהנים תגרום לאי שוויון באכיפה במדינת ישראל וליצירת מסר שראש הממשלה הוא מעל החוק. הם הבהירו כי בכל מקרה, כל החלטה על חקירת ראש ממשלה מכהן - כפי שרואים בפרשת נתניהו, מתקבלת לאחר שיקול דעת מעמיק ביותר של צוות בראשות היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה. "כל החלטה בעניין מהלכים נגד ראש ממשלה מכהן נסרקת הלוך וחזור על ידי צוות בכיר שמודע כל הזמן לכך שמדובר לא רק בראש ממשלה נבחר, אלא בראש ממשלה מכהן ועסוק מאוד ושחקירה נגדו עלולה להחליש את תפקודו. לכן אין לטפל בנושא באמצעות חקיקה אלא לסמוך על מקצוענות ושיקול הדעת של הצוות המשפטי הבכיר ביותר".
אתמול היה אמור החוק לעלות לדיון בוועדת השרים לענייני חקיקה, אך לא להצבעה. בשבת עדכן יוזם החוק, ח"כ דודי אמסלם (הליכוד), כי התווסף סעיף לקציבת כהונת ראש ממשלה, כפי שדרשו חלק מהשותפים הקואליציוניים, דבר שמשפר את סיכויי החוק להתקדם לשאר שלבי החקיקה.
יו"ר הקואליציה, ח"כ דוד ביטן (הליכוד), איים לבטל את כל דיוני ועדת השרים ולא להביא לכנסת חוקים להצבעה לאורך כל השבוע בעקבות חילוקי דעות עם שרת המשפטים איילת שקד ועל רקע הלחץ שמפעילים בליכוד להעביר את החוק הצרפתי.
שקד טענה כי צריך להמתין שבוע נוסף. "לא הגענו לנוסח מוסכם ואנחנו רוצים לעשות דיון בסיעה. הדעות אצלנו חלוקות", אמרה שקד במהלך העימות עם ביטן, שמצידו האשים אותה שהיא תוקעת מקל בגלגלים בכוונה.
גם ב"כולנו" הדעות חלוקות וביקשו שבוע נוסף להתייעצויות. ח"כ רחל עזריה צייצה כבר את עמדתה בנושא: "הצעת החוק היא פגיעה בשלטון החוק ומעמידה את ראש הממשלה מעל החוק. החוק מעביר מסר לציבור של לגיטימציה לשחיתות. אתקשה לתמוך בחוק זה". לאחר העימות החליטו שקד, ביטן והשר יריב לוין כי אף הצעת חוק של הקואליציה לא תעלה להצבעה.