היועמ"ש נגד חוק החסינות לראשי ממשלה: "אבסורד, לא נכון ולא ראוי"
היועץ המשפטי לממשלה התייצב באופן נחרץ נגד "החוק הצרפתי", ואומר כי המשמעות תהיה שצריך יהיה לחכות אפילו שמונה שנים עד שראש ממשלה ייחקר בפרשות חמורות כמו שוחד: "אנחנו לא רוצים להיות מדינה כזו. אין לי ספק שהדבר יירד מסדר היום". גם פרקליט המדינה שי ניצן הבהיר: "חסינות לכל הקדנציה - לא סבירה"
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט התייצב הערב (יום ב') באופן נחרץ וחריף נגד יוזמת החקיקה שתמנע חקירת ראשי ממשלה ("החוק הצרפתי"), ואמר בערב אירוע התמחויות ארצי בתל אביב: "אתן דוגמה להמחיש את רמת האבסורד בהצעה - נניח שיש ראש ממשלה שמקבל מיליון שקל באופן תיאורטי לחשבון הבנק שלו. האם אפשר לחקור את זה? את מי חוקרים? את נותן השוחד קודם כל. עכשיו צריך לחכות שתי קדנציות, שמונה שנים אתה לא יכול בכלל לחקור".
מנדלבליט המשיך ואמר: "נגיד ויש חקירה נגד נותן השוחד, והוא מורשע באופן חלוט. עכשיו צריך לחכות שמונה שנים כשאתה יודע שיש ראש ממשלה שנטל שוחד? זה מה שאנחנו רוצים? כי זו משמעות החוק הזה. זו דוגמא תיאורטית אבל זה מה שיהיה. זה יוצר בעיה של שוויון בפני החוק ואנחנו לא רוצים להיות מדינה כזו. אין לי ספק שהדבר הזה יירד מסדר היום. זה לא נכון ולא ראוי ולא מתאים למדינה כמו שלנו".
מנדלבליט אמר את הדברים באירוע התמחויות ארצי בתל אביב בהשתתפות צמרת משרד המשפטים: היועץ המשפטי לממשלה, המנהלת הכללית, פרקליט המדינה, הסניגור הציבורי הארצי, מנהל הסיוע המשפטי ועוד מנהלים וראשי אגפים ויחידות. מדובר באירוע המתקיים לראשונה, ואליו נרשמו למעלה מאלף סטודנטים למשפטים המתעניינים במשרות התמחות.
היועמ"ש מנדלבליט אמר כי אין לו כוונה לשבש את עבודת ראש הממשלה, אבל במצב של עננה לכאורה יש צורך לברר את הנושא עד תום. "התפקיד של ראש הממשלה הוא קשה ביותר. בוודאי שאני רוצה שגם ראש הממשלה וגם הממשלה יתפקדו בצורה מיטבית ועליי לעזור להם, הכל טוב ויפה כל עוד הדברים נעשים במסגרת החוק ותפקודה השוטף של הממשלה. אבל שיש עננה, צריך לברר אותה לכאן או לשם. הדברים נעשים בזהירות רבה. ראו במקרים אחרונים שההחלטה בסופו של דבר היא באופן אישי של היועמ"ש".
מנדלבליט גם התייחס לטענה על איטיות מצדו לכאורה בקבלת החלטות על חקירות ראש הממשלה: "אני עושה דברים בזהירות רבה ולעתים זו רק בדיקה. לא ניתן להשאיר עננה מעל ראשו של ראש הממשלה, עם כל הכאב והצער שזה מקשה על התפקוד השוטף. אני בטוח שהוא יודע לכלכל את הדברים. במדינת חוק כמו בישראל זה אינטרס מובהק שהדברים יתבהרו וילובנו".
פרקליט המדינה שי ניצן התייחס אף הוא לחוק הצרפתי: "יש כאן בעיה קשה של שוויון בפני החוק אם לא יאפשרו לחקור. גם מבחינה פרקטית אני חושב שלאותו איש ציבור תהיה בעיה גדולה להתהלך עם עננה מעל ראשו. זה לא סביר שאם יש חשד לשוחד, תהיה למנהיג חסינות לכל תקופת כהונתו. זה לא סביר".
ניצן התייחס לחקירות שעל הפרק ואמר כי "יש הרבה אקשן בפרקליטות. אין ספק שתיקי 1000 ו-2000 אמורים להגיע בשנה הקרובה לנקודת הכרעה". הוא טען כי אמנם הוא פקיד אולם "גם אם אני פקיד מותר לי להביע את דעותיי בתחום שאני מופקד עליו".
החוק הצרפתי: מסעיר את הכנסת
"החוק הצרפתי" הוא החוק לאיסור חקירות פליליות על ראש ממשלה מכהן, ובעצם הוא מגן על ראש ממשלה במהלך הקדנציה. החוק, שטרם עלה אפילו לדיון ראשון בוועדת השרים לחקיקה או להצבעה בכנסת, הפך לנפיץ ועורר מתיחות שיא בקואליציה - מתיחות שהובילה להתנגדותם לחוק של לא מעט מחברי הכנסת של הבית היהודי וכולנו. על פי החוק, לא ייחקר ראש ממשלה במהלך כהונתו אלא אם מדובר בעבירות מין או אלימות או ביטחון או סמים, או אם דחיית החקירה עלולה לגרום לנזק ביטחוני או נזק כלכלי משמעותי".
באופוזיציה כמובן מתנגדים לחוק, אולם גם בתוך הקואליציה לא שבעי רצון מכך. שר האוצר משה כחלון כבר הודיע כי חברי מפלגתו לא מחויבים להצביע עבור הצעות שאינן כלולות בהסכמים הקואליציוניים. "מדינת ישראל יקרה מכדי שנוכל להפקיר אותה לכל מיני חוקים העלולים לפגוע במערכות שחשובות לדמוקרטיה - לנו ולדורות הבאים. אף אחד לא יחויב להצביע נגד צו מצפונו".
מוקדם יותר הבהירו גם בבית היהודי שיתנגדו ליוזמת החקיקה הזו. שרת המשפטים איילת שקד אמרה הבוקר בראיון באולפן ynet כי "חוק חקירת ראש הממשלה לא יתבצע במחטף, זו לא מסחרה פוליטית. אמרתי כמה פעמים שיש היגיון לא לחקור ראש ממשלה על דברים שהם, הייתי אומרת, מינוריים, פשיעה מינורית כמו חטא ועוון. צריך לראות את המכלול כולו, לעשות חשיבה על קציבת קדנציות, זה דבר שהוא בבסיס המשטר של מדינת ישראל, זה לא דבר שעושים במחטף, זה לא דבר שעושים מהר, זה דבר שמצריך דיון יסודי ומעמיק".
בראיון ל-ynet הגיב ביטן בחריפות לדברים שאמרה שקד: "עם כל הכבוד לשקד, שלא תשחק משחקים על דעת הקהל ושלא תציב תנאים. אנחנו לא מוכנים שהבית היהודי יהיו בעלי בית על הליכוד. ביטן אף טען כי טרפוד היוזמה של החוק הצרפתי עלולה להביא לפירוק הקואליציה.