סערה בליכוד סביב נאום ריבלין: "כבר לא משלנו, מזלזל ברצון העם"
נשיא המדינה האשים בנאום מהדהד את הממשלה הנוכחית ב"רוחות מהפכה" נגד כל סמלי השלטון, וחולל סערה גדולה במפלגה שממנה בא. "מוטב שיתעסק בחנינות ולא בפוליטיקה", אמרה ח"כ נאוה בוקר. יו"ר הקואליציה דוד ביטן: "הוא נגדנו כי נתניהו לא תמך בו לנשיאות"
נאומו הדרמטי של נשיא המדינה, ראובן ריבלין, שבו מתח ביקורת חסרת תקדים על התנהלות הממשלה והעומד בראשה, בנימין נתניהו, חולל סערה גדולה שנמשכה גם שעות ארוכות לאחר שעזב את המשכן. באחד הנאומים המהדהדים שנשמעו במליאת הכנסת, האשים הנשיא ריבלין את הממשלה הנוכחית ב"רוחות מהפכה" נגד כל סמלי השלטון: "תמה ממלכתיות מן הארץ ואחרינו המבול", אמר.
ריבלין לא התרגש מהאווירה החגיגית של פתיחת הכנס ומשורת המכובדים שנאמו, וניצל את הבמה להטיח דברים קשים וחד משמעיים בשרי הליכוד המקדמים את החקיקה הבעייתית, לתפיסתו. אישים פוליטים ואחרים ששוחחו עם ריבלין לאחרונה סיפרו אתמול (ב') כי לא מדובר בנאום מקרי ש"קפץ" ברגע האחרון.
מסר מרכזי בנאומו של הנשיא היה כי "אין לי לתאר את אשר רואות עיניי במה שנראה כניסיון מתמשך להחליש את שומרי הסף של הדמוקרטיה הישראלית". ריבלין אמר כי "אנו עדים היום לרוחות של מהפכה או הפיכה שנייה - הפעם, שלטון הרוב הוא השליט הבלעדי. מלוא כל הארץ ומוסדותיה פוליטיקה. המהפכה הזו הזאת מבקשת לקרוע סוף סוף את מהפכת הצביעות לכאורה מעל שומרי הסף. במהפכה הזאת השליט הוא גם הקורבן. 'אנחנו נראה להם מה זה' - זה פס הקול של המהפכה. תמה הממלכתיות מהארץ ואחרינו המבול".
הוא הוסיף: "יקיריי. לפני כעשור עמדתי לפני אחד מענקי המשפט הישראלי לדורותיהם, אהרן ברק, והתרעתי שההכרזה על המהפכה החוקתית הייתה למעשה הכרזה על הפיכה. אמרתי לו אז, ואני מצטט: 'כל הגדרה שמפרה את האיזון, כל מעשה שמבטא או אפילו רק מסמל, זליגה לתחומה של רשות אחרת, מחוללים מציאות של 'דמוקרטיה כאוטית', של תוהו ובוהו מערכתי ומסוכן. זליגה כזו מתרחשת לעיתים באבחת פסק דין, לעיתים בהינף הצהרה או במוצא שפתיים שאינו שקול. הצד השווה שבכולם, שהם מצטרפים אחד לאחד לתהליך הרסני, שהיה מי שכינה אותו 'מהפכה', אולם אני מוצא בתהליך זה 'הפיכה של ממש', שכן אמרתי אז, כפי שלמדנו כולנו, מהפכה מתרחשת מלמטה, בהתקוממות עממית אשר מטפסת ומשפיעה על הצמרת. ואילו כאן, גמרה אומר הצמרת עצמה, לבלבל את היוצרות בתוכה'. כך אמרתי אז, ועודני מחזיק בעמדה זו לגבי הסכנה בהסגת גבולה של הרשות המחוקקת על ידי הרשות השופטת".
ריבלין, אומרים מי ששוחחו איתו בזמן האחרון, עוקב כבר זמן רב אחרי ההתנהלות של נתניהו ושרי הממשלה, ומבקר בחריפות את התנהלותם בשיחות סגורות בכל הנוגע ליחסם למערכת הביטחון, כולל שב"כ והמשטרה, למערכת המשפט ולחקיקה האנטי חוקתית. זעמו המופנה לנתניהו לא נוגע למהות אלא בעיקר לסגנון ולשיח שמתפתח.
המשפט המרכזי בנאומו ולפיו "הכל שפיט", הפך כעת ל"הכל פוליטי" - וזה מקור הבעיה לתפישתו של הנשיא. גורמים בסביבתו סיפרו כי הנאום לא כלל קודם לכן טיוטות רבות. ריבלין ידע בדיוק מה הוא הולך לומר והדברים יצאו מפיו, ולא היו תוצר של כותבי נאומים שהכתיבו מראש את הקו. הוא גם לא התלבט בשאלה אם זה המעמד המתאים לשאת נאום שכזה, משום שהוא העריך מראש שיתר הנואמים ינקטו באותו סגנון מוכר ממילא - הכוונה, בעיקר, לנתניהו.
בליכוד שמעו את הדברים של ריבלין והגיבו במתקפה. יו"ר הקואליציה דוד ביטן מיהר להבהיר: "ריבלין הוא כבר מזמן לא משלנו. אני לא מופתע ואין לי ציפיות ממנו. התגובה שלו נגדנו היא תמיד כי נתניהו לא הצביע בשבילו ולא תמך בו לנשיאות. אנחנו נבחרנו על ידי הציבור הוא נבחר על ידי חברי הכנסת לא על ידי הציבור ואנחנו מייצגים את הציבור שלנו ואת הציבור של עם ישראל", אמר בראיון לערוץ 10.
שרת התרבות והספורט מירי רגב תקפה גם היא: "נשיא שמזלזל בפוליטיקאים - מזלזל ברצון העם ופוגע בלב הדמוקרטיה. הנשיא ריבלין פגע היום בממלכתיות, כמו שאף נשיא לפניו לא עשה". רגב הוסיפה: "זה הנאום הכי לא ממלכתי ולא דמוקרטי של נשיא בישראל. הדר בית"רי בוודאי לא היה בו. מוזר לשמוע את הדברים ממי ששימש שנים רבות כפוליטיקאי ואך לא מכבר נבחר לנשיא על ידי פוליטיקאים. בנאומו היום ירק הנשיא לבאר שממנה שתה".
"היטשטשו הגבולות, נפרצו המחסומים", אמרה ח"כ נאוה בוקר. "לצערי נשיא המדינה, שאמור להוות מודל לממלכתיות, נואם מעל דוכן הכנסת נאום פוליטי שתכליתו סגירת חשבונות. למרבה האבסורד הוא עוד מלין כי 'תמה ממלכתיות מהארץ'. מוטב שיתעסק בחנינות ולא בפוליטיקה".
גם ח"כ אורן חזן הגיב לנאום הנשיא, ואמר: "זכותו של הנשיא ריבלין לומר את דעתו, ויש לכבדו מתוקף תפקידו. אולם ממי שהמציא את הביטוי 'כנופיית שלטון החוק' - הייתי מצפה לקצת ענווה".
"הציבור מקבל מסר שאין עוד ממלכתיות, יש רק משילות"
ריבלין מתח בנאומו ביקורת חריפה על התנהלות הממשלה הנוכחית. "אין לי לתאר אלא את אשר רואות עיניי, במה שנראה כניסיון מתמשך להחליש את שומרי הסף של הדמוקרטיה הישראלית", אמר. "כך, לגבי בית המשפט. תהום מונחת בין הניסיון האחראי והאמיץ להגדיר לאחר שנים את הפריצה ביחסים שבין הרשות המחוקקת לשופטת, לתחום את הביקורת השיפוטית, לשאול שאלות על מנגנון המינויים, לחתור להרכב שופטים מגוון ומייצג יותר, לבין הניסיון להלך אימים על בית המשפט, להחליש אותו כמוסד ולהזמין בפועל את הציבור לערער על סמכותו ועל הכרעותיו. כיצד בית משפט עליון מאוים, קונפורמי, חסר שיניים, יכול להיות אינטרס של מדינת ישראל? של הדמוקרטיה הישראלית?
"כך, גם לגבי התקשורת. התקשורת הישראלית אינה חפה מביקורת. היא חוטאת לעיתים, בהשטחה, בהדרה, בביקורת מנופחת, כן ואף בדיבה. ואולם, זה דבר אחד לעבוד בתיקון התקשורת, ולחייב אותה להיות מגוונת יותר, מקצועית ועניינית יותר - ודבר אחר לבקש לשלוט בה. כיצד תקשורת חלשה, מתחננת על חייה - יכולה להיות אינטרס של מדינת ישראל או של הדמוקרטיה בכלל ושל הישראלית בפרט?
"השחיקה הזאת לא עוצרת כאן. היא ממשיכה בהתבטאויות קשות נגד הפקידות המקצועית הבכירה ומבקר המדינה, ומגיעה עד כדי השתלחויות פומביות חוזרות ונשנות בצה"ל ובמפקדיו הבכירים. תופעה, כפי שאמר שר הביטחון אביגדור ליברמן, הפוגעת בביטחון הלאומי של מדינת ישראל. ואני שואל אתכם, רבותיי, עד אנה אנו באים במהפכה או שמא בהפיכה הנוכחית? האם זוהי משילות?".
לאחר מכן פנה ריבלין אל חברי הכנסת: "מכובדיי. לממשלה, למחוקקים, לכם, עומדות הזכות והחובה לערוך שינויים מערכתיים, לעיתים דרמטיים ומתחייבים. אבל רבותיי, מה בין זה לבין הפגיעה בלגיטימיות של המוסדות עצמם? האם אין לנו עוד צורך בהם? האווירה הזאת, של ה'דה לגיטימציה', אווירת ה'הכל פוליטי', מחלחלות היום אל הציבור, שמקבל את המסר, שאין עוד ממלכתיות, יש רק משילות. ודמוקרטיה, באווירה זאת, דמוקרטיה פירושה שהחזק קובע. דמוקרטיה פירושה שהכוח של הרוב המזדמן הוא שקובע, ורק על פיו יישק דבר".
נאום "החמוצים" של נתניהו
נאום ראש הממשלה נתניהו בפתח מושב החורף של הכנסת ה-20 ייזכר כ"נאום החמוצים" שבו תקף בחריפות את האופוזיציה ואת התקשורת על זריעת אווירת דכדוך, להשקפתו: "תעשיית הדכדוך עדיין קיימת ויש לה נציגים מכובדים בבית הזה ובתקשורת. לאחרונה יש חידוש, ענף חדש - ענף החמוצים. פעם טיפחו אתרוגים היום הם עברו לחמוצים. קשה לכם, החמוצים". חברי כנסת מהאופוזיציה שיסו את דבריו וענו: "קשה לנו הסירחון".
"היום הם אומרים - יש תחושת חמיצות בציבור. נתניהו מסתובב בפנים חמוצות. הם לא יכולים להחליט אם אני חמוץ או זחוח או שניהם, מחמיצים פה הזדמנויות היסטורית", ציין נתניהו בנאומו. "אני מזכיר לכם שאלה אותם אנשים שביקרו את נאומי בקונגרס נגד איראן ועשו זאת בטון סמכותי, בכובד ראש. הרצוג, אתה אומרת: הנאום הזה הוא חבלה קשה ביחסי ארה"ב ישראל. לפיד, אתה אמרת - התפישה שלך את אמריקה מיושנת ולא רלוונטית. אתה לא מכיר את אמריקה, כך אמרת".
נתניהו המשיך בנאום החמוצים ותקף את המבקרים שלו: "אתם כל הזמן מחמיצים, וכל הזמן תוקפים, וכל הזמן מקטרים וכל הזמן לצערי גם מקללים. בצר לכם אתם משליכים את יהבכם על מחזור סיפור הצוללות אבל אתם כבר מבינים שגם הסיפור הזה יורד למצולות. עמוק בלב אתם החמוצים יודעים שבבחירות דמוקרטיות אנחנו ננצח כי אנחנו מייצגים דברים מאוד עמוקים, מאוד ערכיים אצל רבים בעם. השרים, ראשי הועדות חברי הכנסת עושים יחד עבודה מצוינת".
"פרשנים בכירים אמרו זאת כך: ספק בכלל אם לנאום הזה תהיה השפעה כלשהי". נתניהו אמר כי לנאום בקונגרס הייתה השפעה ניכרת על נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ שהחליט לא לאשרר את ההסכם עם איראן, "זה אומר הרבה מאוד לגבי ההבנה המדינית וראיית הנולד של אנשי תעשיית החמוצים".
ראש הממשלה נקטע מדי פעם בקריאות ביניים מספסלי האופוזיציה, שבהן כונה "נשיא הדכדוך". אחרים תהו "מה עם החקירות" והוסיפו: "אולי אתה רוצה לדבר בצרפתית, אדוני". בהמשך הערב העלה נתניהו תמונה לפייסבוק שבה הוא מצולם בלשכתו עם קופסת מלפפונים חמוצים, וכתב: "יש לנו עם נהדר שאוהב לאכול חמוצים, אבל הוא לא חמוץ!"
באופוזיציה לא נותרו חייבים: "חמוצים? זה היה נאום הלחוצים"
ראש הממשלה, כאמור, תקף בחריפות את האופוזיציה בנאום החמוצים - ושם לא נותרו חייבים. יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג טען כי נתניהו מפלג וקורע את העם כדי לשמור על שלטונו, ואילו ח"כ יאיר לפיד (יש עתיד) כינה את דבריו של ראש הממשלה "נאום הלחוצים". לפיד פנה לחברי הקואליציה: "הגזמתם עם החוקים, עם השחיתות, עם הרגל הגסה שבה אתם דורסים את כולם".
הרצוג בנאומו דיבר על "הקרע שנתניהו יוצר בעם" וטען כי ראש הממשלה עובד בשיטה של הפחדה. "במקום שתיתן לעמך בטחון, אתה מפחיד אותו. במקום שתיתן לו תקווה – אתה מדכא אותו", אמר הרצוג. "במקום שתאפשר לרוחו לפעום וללבו להלום באהבה, באחווה, בשלום וברעות – אתה קורע ומפלג אותו. הן את העם היושב בציון והן את העם היושב בתפוצות. הכל מותר, הכל אפשרי, נחצו כל הגבולות, נפרצו כל הסכרים והכל כדי לשמור על שלטונך. כנאמר המדינה זה אני ואני מעל לכל".
הרצוג המשיך בנאומו וכיוון לקואליציה, שלדבריו נותנת לדברים לקרות בלי לעצור או לדאוג לדמוקרטיה. "אינכם מפנימים איך קרסו אומות ומדינות, על מה נחרב בית מקדשנו - על שנאת החינם - ועל הזחילה לפשיזם שמתחילה מחוקים ויוזמות כפי שאנו עדים להם פה בבית הזה", אמר.
"הפכתם את כל מי שחושב אחרת מכם לבוגד, את המילה 'שמאל' הפכתם למילה נרדפת לאויב. אפילו חברי קואליציה שמצפונם לא מניח להם מוצאים עצמם תחת מתקפות חסרות תקדים, רק כי העזו להביע עמדה מוסרית ומכונים על ידכם גיס חמישי. בכל פעם שמישהו משמיע עמדה מוסרית או עובדתית שונה מכם, אתם מיד סותמים את פיו ומהלכים עליו אימים. במיוחד אתה, מר נתניהו".
ח"כ לפיד שעלה אחריו שידר תחילה פסימיות באומרו כי "שום דבר טוב לא ייצא מהמושב הזה". לפיד לא בחל בדברים קשים על נתניהו, ואף טען כי הוא משקר. "הכנסת תעסוק במושב הזה בשני דברים. הראשון הוא ראש הממשלה נתניהו. החקירות שלו, השנאות שלו, הפרנויה שלו. הניסיון שלו לאיים על המשטרה ולהעביר חוקים שיצילו אותו", טען לפיד.
"העובדה שהשחיתות שמקיפה אותו הגיעה עד לקודש הקודשים - הביטחון הלאומי. אחרי היום אפשר להוסיף גם את השקרים שלו. אתה מדבר על זה שאנחנו לא עזרנו לך באיראן, על זה שלא עזרו לך מול האו"ם, ואז בלילה אתה שולח אליי את השרים שלך כדי לבקש ממני עזרה מול הבית הלבן ומול הממשל האמריקני. כמה אפשר לשקר אל מול מליאה מלאה ושלמה?".