שתף קטע נבחר

 

נייס גאי - לא סם מסוכן: חייל זוכה בהכרעה תקדימית בעליון

מלבד בג"ץ המרכולים, ביומה האחרון כנשיאת העליון קבעה גם השופטת נאור כי לא ניתן להרשיע אדם שהודה בניסיון לשימוש בסם מסוכן - אם החומר אינו נאסר לשימוש. הסנגוריה הצבאית: "פסק דין חשוב שיש לו השלכות"

 

נייס גאי (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
נייס גאי(צילום: חסן שעלאן)

ההחלטה על "בג"ץ המרכולים " תפסה את הכותרות הראשיות, אבל מלבדה מסרה נשיאת בית המשפט העליון מרים נאור פסיקה נוספת, חשובה אף היא - שמהווה תקדים משפטי. בפסיקה זו של בית המשפט העליון הוחלט לזכות חייל צה"ל שהודה בניסיון לשימוש בסם מסוכן, לאחר שסבר כי החומר שצרך - "נייס גאי" - אינו חוקי. ואולם אותו חומר אינו נאסר לשימוש בפקודת הסמים המסוכנים, ולכן הנשיאה נאור, השופטת אסתר חיות והשופטת דפנה ברק-ארז החליטו לזכותו פה אחד מעבירה זו.

 

השאלה העקרונית שבה נדרש בית המשפט להכריע בפסק הדין היא אם ניתן להרשיע אדם בפלילים בנסיבות שבהן המעשה שעשה אינו מגבש עבירה, רק משום שטעה לחשוב כי הוא אסור. בפסק הדין נקבע פה אחד כי התשובה לשאלה זו שלילית. לא ניתן להרשיע בפלילים רק על סמך אמונתו הסובייקטיבית של אדם כי מעשהו עולה כדי עבירה על החוק. תוצאה כזו מנוגדת לעקרון החוקיות ועלולה להוביל למצב שבו בגין אותו מעשה אדם מסוים יורשע על פי מערכת נורמות אחת, ואילו חברו יזוכה על פי מערכת נורמות אחרת.

 

טקס הפרישה של נשיאת העליון נאור    (צילום: לשכת העיתונות הממשלתית.)

טקס הפרישה של נשיאת העליון נאור    (צילום: לשכת העיתונות הממשלתית.)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

כפי שנקבע בפסק הדין, אין זה ראוי שבעת שירותו הצבאי השתמש המערער בחומר שלפי הודאתו פגע בכשירותו המבצעית. האינטואיציה עשויה להוביל למסקנה כי בנסיבות אלה שימוש בחומר במחשבה שהוא אסור עולה כדי ניסיון לבצע עבירה של שימוש בסם מסוכן. ואולם, "אין מרשיעים אדם בפלילים לא על סמך אינטואיציה, וגם לא בשל היעדר סימפטיה למעשיו", נכתב בפסק הדין. לכן הוחלט לזכותו ולהפחית את עונשו ל-40 ימי מאסר בפועל שהוטלו בגין העבירות האחרות ושאותם הוא כבר ריצה.

    

עו"ד סרן (במיל') יגאל בלפור, שטיפל בתיק, והסנגור הצבאי הראשי, אל"ם רן כהן, מסרו: "במשך למעלה מארבע שנים ניהלה הסנגוריה הצבאית מאבק נגד מדיניות ההעמדה לדין בצבא של חיילים שעשו שימוש בחומרים חוקיים וטעו לחשוב שמדובר בחומרים שהוצאו מחוץ לחוק. לא פעם תיקים אלה הסתיימו בהרשעה בבתי הדין הצבאיים ובעונשי מאסר ורישום פלילי שפגעו מאוד בחיילים שהורשעו ובצעדיהם הראשונים בדרכם באזרחות.

 

טקס הפרישה (צילום: צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: צילום: נועם מושקוביץ)
טקס הפרישה(צילום: צילום: נועם מושקוביץ)

נאור וחיות. זיכו את החייל (צילום: יונתן זינדל/פלאש90) (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
נאור וחיות. זיכו את החייל(צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

"אנו מביעים סיפוק רב מפסיקתו של בית המשפט העליון שקיבל את עמדתנו המשפטית וזיכה את החייל פה אחד מהעברות שיוחסו לו בהקשר זה", הוסיפו. "מדובר בפסק דין חשוב, שיש לו השלכות רוחב גם ביחס למשפט הצבאי וגם ביחס למשפט הפלילי בערכאות האזרחיות".

  

בשלב קודם, ערעור הסנגוריה הצבאית לבית הדין הצבאי לערעורים, שהתקבל חלקית, הוביל לקיצור משמעותי של העונש שהוטל על החייל. פסק הדין שניתן היום בבית המשפט העליון הוא בעקבות בקשת רשות ערעור שהגישה הסנגוריה הצבאית על פסק דינו של בית הדין לערעורים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים