מול צוללי הקומנדו של חמאס: סונאר סימב"ה החדש
בעימות הבא מול ישראל צפוי הארגון לעשות שימוש נרחב ביחידה הימית המשופרת שלו. בינתיים מטמיע צה"ל טכנולוגיה שאמורה לזהות לוחם אויב ברדיוס של קילומטרים, בין יונקים ימיים, חפצים שנסחפו וצוללים תמימים
הטכנולוגיה החדשה נגד צוללני חמאס: חיל הים קולט בימים אלה את ה"סימב"ה" (סונאר יירוט מדויק במים הרדודים), כלי נייד ייחודי מסוגו בעולם, שמיועד לזהות במהירות ובדיוק חדירות טרור לשטח ישראל דרך הים, בעיקר מרצועת עזה. נציגים מחילות ים זרים כבר הגיעו להתרשם מאופן פעילותו.
שלוש שנים וחצי מאז החדירה הימית האחרונה - לחוף זיקים במהלך צוק איתן - בצה"ל מעריכים שהקומנדו הימי של חמאס השתפר דרמטית והוא כולל כבר מאות לוחמים מאומנים ומצוידים במערכות צלילה אזרחיות מתקדמות.
לנוכח היכולות המוכחות של כיפת ברזל נגד רקטות, ועל רקע הקיר התת-קרקעי והטכנולוגיות שהוכחו השבוע בהשמדת המנהרה בדרום עוטף עזה, ההערכה היא שבעימות הבא ישקיע חמאס את מאמציו - ככל הנראה כבר בהתחלה - בהחדרת חוליות קומנדו חמושות דרך הים. מערכת חיישנים תת-מימית למתן התראה ראשונית על צוללים כבר נפרסה בקרקעית הגבול לפני כשנתיים, אך למרות זאת עדיין נאלצו לוחמי פלגת הביטחון השוטף 916 של חיל הים לקפוץ לעשרות התראות שווא בשל זיהוים שגויים.
הסונאר החדש צפוי לסגור מעגל: הוא מותקן על גבי ספינת הצרעה הקטנה והמהירה, ויודע לסווג בזמן אמת, ברדיוס סריקה של קילומטרים רבים, מיהו לוחם אויב בין מאות יונקים ימיים, חפצים שנסחפו למים וצוללים תמימים. אפרופו האיום התת-קרקעי, עם בעיה דומה של ריבוי התראות שווא התמודדו בשנים האחרונות בצה"ל בטכנולוגיות לזיהוי חפירות מנהרה.
"תוך דקות נדע לזהות את האיום ולפעול מולו בעודו בתוך המים, עם רימונים ומטעני חבלה שנשליך וישמידו את המטרות", הסביר ל-ynet קצין בחיל הים. "זהו סונאר רגיש ומדויק שהגיע במקור מעולם אבטחת הנמלים, שמהווים שטחים סגורים למעשה, כך שעשינו לו את ההתאמות לנו המאפשרות לו לראשונה לפעול בים פתוח. כרגע הסונאר מותקן בגזרה הימית הדרומית אבל בהמשך נוכל להפעיל אותו בכל הזירות, כולל במפרץ אילת. השימוש בו ימנע פגיעה מיותרת בבעלי חיים שבחיים במים, כמו צבי ים".
הקצין הוסיף שהסונאר יודע לנתח ולהתמקד באותות קטנים. לדבריו, "האויב מחפש נקודות חולשה שדרכן יוכל לחדור לשטחנו, והתוואי התת-ימי הוא אזור מורכב עם פוטנציאל גדול. יש בצד השני התעצמות גדולה בתווך הזה. אין מדינות בעולם שמתעסקות בנושא הזה באותה עצימות גדולה שבה אנו מתעסקים".