המתחם שהותקף בסוריה: אזור תעשייה עם פעילות איראנית רחבה
לא ברור מה היה היעד המדויק של התקיפה המיוחסת לחיל האוויר. בדיקה של בלוג המודיעין "אינטלי טיימס" מעלה שבאזור התעשייה "חסייא" בעיר חומס יש כמה מפעלים שהוקמו במסגרת הסכמי סחר בין טהרן לדמשק. בעיקר מדובר בחברות רכב, אך גם בתחומים הקשורים לתעשיות ביטחוניות
אזור התעשייה "חסייא", הדרומי לעיר חומס בסוריה, שהותקף אמש (יום ד') בפעולה שבעולם הערבי מייחסים לישראל, משמש בעשור האחרון לפרויקטים משותפים בין חברות איראניות ממשלתיות לבין חברות פרטיות וממשלתיות סוריות במסגרת הסכמי הסחר בין שתי המדינות. כך עולה מבדיקה שערך בלוג המודיעין "אינטלי טיימס".
על פי פרסומים בעולם הערבי, התקיפה כוונה נגד מתקן צבאי שייתכן ששימש מצבור טילים. בדיווחים אחרים נטען שמדובר במפעל לייצור נחושת. לא ברור מה הקשר של מטרת התקיפה – אם בכלל – לאיראן או לחיזבאללה, אולם כאמור לאזור התעשייה קשר כלכלי הדוק לרפובליקה האיסלאמית.
"סאיפה" מחזיקה גם ב-80 אחוז ממפעל "סיווקו" (SIVECO), תאגיד משותף לממשלת איראן ולחברה פרטית בשם "חמישו טריידינג", שבבעלות איש העסקים הסורי סמיר חמישו. המפעל המשותף מייצר גרסה איראנית למכונית הקוריאנית "קיה".
מפעל הרכב באזור התעשייה:
באזור התעשייה שהותקף יש מפעלים נוספים בבעלות איראנית, בין השאר גם לייצור פלסטיק וזכוכית. סיבי זכוכית משמשים גם לייצור סיבים אופטיים ופיברגלס, שבהם משתמשים בתחום התעשיות הביטחוניות, למשל לפיתוח כלי טיס וטילים מונחים.
מפעלי המתכת שהקימה איראן יכולים להיות תשתית דואלית לייצור אמצעי לחימה וכיסוי נוח להברחת מתכות, מנועים ומוצרי אלקטרוניקה לאותה מטרה.
בעקבות הפעולה אמש צוטטו ברשת "סקיי ניוז" בשפה הערבית גורמים שטענו כי בוצעו ארבע תקיפות לעבר היעד בחומס. ברשת "אל-מיאדין" הלבנונית, שמזוהה עם ארגון חיזבאללה, כונה יעד התקיפה "מפעל של כלי נחושת". צוין כי הצבא הסורי הגיב בירי של טיל קרקע-אוויר מהבסיס של חטיבה 72 בצבא סוריה. בערוץ "רוסיה אל-יום" בשפה הערבית נטען כי המתקן שהותקף שייך לחיזבאללה.
ערוצי טלוויזיה של המשטר הסורי ושל חיזבאללה דיווחו על התקיפה ועל ירי הנ"מ, אבל הודעה רשמית של צבא סוריה עדיין לא נמסרה.
ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי, אלוף (מיל') עמוס ידלין, התראיין הבוקר למשדר המיוחד של אולפן ynet ואמר: "צריך להדגיש שישראל לא לקחה אחריות. אנחנו מסתמכים על מקורות זרים. אבל לישראל יש קווים אדומים והיא פועלת על סמך אותם הקווים. ישראל לא תרשה התבססות של חיזבאללה ברמת הגולן, ישראל תוקפת העברות של נשק איכותי לחיזבאללה, כמו טילים מדויקים, כמו הגנה אווירית מתוצרת רוסיה. ישראל הוסיפה קו אדום בתחילת ספטמבר, גם זה על פי מקורות זרים, ולפיו היא תקפה מרכז סורי לייצור טילים. לדעתי ישראל גם לא תאפשר כניסת כוחות זרים איכותיים ובהיקפים גדולים לסוריה".
התקיפה הזאת מתרחשת בזמן הביקור של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין באיראן. אפשר ללמוד על קשר בין הדברים?
"איראן ורוסיה הן שחקניות מפתח בסוריה. התקיפה מתבצעת גם יום אחרי הפגישה של החבר נסראללה עם סלאח אל-עארורי, הכוכב החדש של החמאס, סגנו של הנייה כראש הלשכה המדינית. האם מישהו רצה לשגר מסר? אני לא יודע. אנחנו צריכים לשים לב שאנחנו בו זמנית בשתי חזיתות, גם בדרום - לא שכחנו את המנהרה של הג'יהאד".