70 להקמת הכוח האווירי העברי: "הדרך שבה אנו הולכים כיום"
סא"ל בדימוס אלכסנדר ז'ילוני, בן 102, התארח בלשכת מפקד חיל האוויר וסיפר על הקמת "שירות האוויר" ב-1947. "אי אפשר לחלום קדימה בלי שורשים עמוקים וידיעה של תחילת הדרך", אמר מפקד חיל האוויר
סגירת מעגל היסטורית: לרגל ציון 70 שנים להקמת הכוח האווירי העברי הראשון, אירח בלשכתו מפקד חיל האוויר, אלוף עמיקם נורקין, את סגן-אלוף (בדימוס) אלכסנדר ז'ילוני - ממקימי החיל. ז'ילוני, בן 102, סיפר בפני פורום המפקדים של החיל על הקמת הכח האווירי הראשון.
הבסיס שעליו הוקם חיל האוויר שאותו אנו מכירים כיום הוא "שירות האוויר" - כוח שהוקם לראשונה ב-10 בנובמבר 1947. מטה שירות האוויר, כפי שכונה אז, עסק בגיוס אנשים לכוח האווירי לתפקידי המטה והחיל. המטה קיים פגישות שבועיות בראשותו של ראש המטה. במסגרת הסכם עם עיריית תל אביב, שדה דב עבר לשליטת השירות האווירי, והמטוסים הועמדו לשימוש השירות - אלו היו המטוסים הראשונים בכוח שלימים יהיה חיל האוויר.
ביום הקמת שירות האוויר כתב ראש המטה הכללי דאז, יעקב דורי, ליהושוע אשל, ראש המועצה הכללית לתעופה עברית בארץ ישראל, את הדברים הבאים: "מפקדת ההגנה מודיעה לך בזאת על החלטתה להקים כוח אווירי קבוע החל מתאריך מכתב זה, אשר ייקרא 'שירות האוויר'. בזאת גם מתאשרת תוכניתכם שהגשתם להקמת השירות. עליך להגיש מיד את הצעותיך למינויים ותקציב לביצוע מיידי של התוכנית".
מפקד חיל האוויר, אלוף נורקין, הודה לז'ילוני על בואו לפורום המפקדים. "אני מאחל לך אריכות ימים, חייבים להגביר את עיסוק החיל במורשת", אמר לו. "אי אפשר לחלום קדימה ולפתח דברים חדשים בלי שורשים עמוקים וידיעה של תחילת הדרך, זוהי המשימה שלנו כמפקדים. שירות האוויר הכניס את חיל האוויר לדרך שבה אנחנו הולכים היום".
ז'ילוני עלה מפולין כשהיה בן 5, שירת בחיל האוויר הבריטי במלחמת העולם השנייה ונמנה עם מקימי חיל האוויר הישראלי. הוא שירת בחיל עד 1960 והשתתף במהלך שירותו במבצע קדש. ז'ילוני פרש מהשירות בדרגת סגן אלוף, אחרי ששירת כנספח צבאי בוושינגטון.