שתף קטע נבחר

 

אוסטריה: הימין הקיצוני נוטש את הפרח הנאצי

חברי מפלגת החירות, שהואשמה באנטישמיות, הגיעו לפרלמנט כשעל חולצתם פרח אלפיני צהבהב במקום הדרדר הכחול שנהגו לענוד בעבר. הפרח שנזנח שימש את הנאצים לאותת זה לזה בתקופה שבה פעילותם נאסרה

מפלגת החירות, מפלגת הימין הקיצוני המפורסמת באוסטריה, הפתיעה היום (ה') רבים בפרלמנט האוסטרי כשחבריה החליטה לנטוש את פרח הדרדר הכחול שהם נוהגים לענוד על דש חולצתם - סמל שרבים מקשרים לנאצים.

הדרדר הכחול. איתות סודי של הנאצים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הדרדר הכחול. איתות סודי של הנאצים(צילום: shutterstock)

שטראכה. מפלגת החירות מנסה לשפר את תדמיתה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שטראכה. מפלגת החירות מנסה לשפר את תדמיתה(צילום: רויטרס)

51 חברי הפרלמנט מהמפלגה, שמתנגדת לבוא המהגרים והואשמה לא פעם באנטישמיות, ענדו במקום זאת פרח אלפיני צהוב-לבן על דש חולצתם. מנהיג המפלגה, היינץ-כריסטיאן שטראכה, הסביר כי הפרח האלפיני מסמל "אומץ, עוז ואהבה". שטראכה צפוי להפוך לסגן ראש הממשלה בממשלה הקרובה.

 

חברי הפרלמנט ממפלגת החירות נהגו באופן מסורתי לענוד פרחי דרדר כחול לאירועים חשובים כגון פתיחתו של מושב הפרלמנט. המפלגה מכחישה שהפרח נועד לסמל קשר כלשהו בינה לבין הנאציזם, וטוענת שהוא מסמל את המהפכה הליברלית שעברה אירופה ב-1848.

 

מבקריה של מפלגת החירות מדגישים שאת פרח הדרדר הכחול נהגו הנאצים באוסטריה לענוד כדרך סודית לזהות זה את זה כשפעילותם נאסרה בשנות ה-30, לפני שאדולף היטלר עלה לשלטון בגרמניה וסיפח את אוסטריה.

"אל תתנו לנאצים לשלוט". מפגינים נגד מפלגת החירות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"אל תתנו לנאצים לשלוט". מפגינים נגד מפלגת החירות(צילום: AFP)

מפלגת החירות, מפלגה לאומנית, הוקמה ב-1950 על-ידי חברים לשעבר במפלגה הנאצית, ויושב הראש הראשון שלה היה חבר לשעבר ב-SS. גם שטראכה פלירטט בצעירותו עם הניאו-נאציזם, אם כי כעת הוא אומר שהוא מתנגד לכל סוג של קיצונות וגזענות. "הדרדר הכחול מילא תפקיד מסוים גם בתחילת העידן הנאצי", הסביר הפרשן הפוליטי תומס הופר. "הפרח האלפיני שיחליף אותו לעומת זאת הוא סמל לאוסטריה".

 

פרשנים אומרים שהחלטתה של מפלגת החירות לנטוש את הדרדר הכחול היא צעד נוסף שנעשה במטרה לרכך את דמותה לקראת כניסתה לממשלה. בראשות הממשלה, נזכיר, יעמוד הקנצלר הנכנס סבסטיאן קורץ מהמרכז ימין, בן 31 בלבד.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הפעם האחרונה שבה מפלגת החירות הייתה חברה בממשלה הייתה בשנת 2000, אז תחת הנהגתו של מנהיגה השנוי במחלוקת יורג היידר. כניסתה לממשלה אז גררה הפגנות ענק ונידוי של אוסטריה בתוך האיחוד האירופי לזמן מה. הפעם, לעומת זאת, התגובה על כניסתה המסתמנת לממשלה מתונה – מפלגת החירות ריככה את הצהרותיה ואירופה פתוחה היום יותר מבעבר למפלגות לאומניות.

 

רק 200 פעילים מתנגדי פאשיזם הפגינו היום במרכז וינה נגד הצטרפותה של מפלגת החירות לממשלה. הם הניפו כרזות שבהן נכתב בין השאר "אל תתנו לנאצים לשלוט" ו"הפאשיזם לובש צבעים רבים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
דרדר כחול. במפלגה מכחישים קשר לנאציזם
צילום: shutterstock
מומלצים