דיווח: ממשל טראמפ החל לגבש את מתווה השלום בין ישראל לפלסטינים
אחרי 10 חודשים של למידת מורכבות הסכסוך, הצוות המיוחד החל לגבש את המתווה הסופי. על פי ה"ניו יורק טיימס" הצוות המיוחד בוחן ניירות עמדה שונים העוסקים בסוגיות ליבה כמו מעמדה של ירושלים וגורל ההתנחלויות. גיבוש המתווה צפוי להסתיים בתחילת 2018
אחרי עשרה חודשים שבהם למדו את המורכבות של הסכסוך הקשה ביותר בעולם, הצוותים של הנשיא האמריקני עברו לשלב חדש במיזם, להפיכת הדברים שלמדו לצעדים מוחשיים. כך אמרו לעיתון גורמים בבית הלבן. על פי הגורמים, הצוות בוחן ניירות עמדה שעוסקים בסוגיות ליבה שכבר שנים מעוררות מחלוקת בין הצדדים כמו מעמדה של ירושלים וגורל ההתנחלויות.
למרות שטראמפ לא התחייב שתקום מדינה פלסטינית, הגורמים אמרו כי המתווה צפוי להיבנות על בסיס עקרון "שתי מדינות לשני עמים", שעמד במרכז המתווים האחרונים שעלו על הפרק. על פי הגורמים, המתווה צפוי להיות מוכן עד תחילת השנה הבאה.
"בחודשים האחרונים הקדשנו זמן רב כדי להקשיב לישראלים, לפלסטינים ולמנהיגים באזור במטרה לסייע בהשגת הסכם שלום מתמשך", אמר ג'ייסון גרינבלט, שליחו של טראמפ למזרח התיכון. "אנחנו לא הולכים לכפות ציר זמן לפיתוח והצגת רעיונות ספציפים וגם לא נכפה עסקה. המטרה שלנו היא לאפשר, לא להכתיב, הסכם שלום בר קיימא כדי לשפר את חייהם של ישראלים ופלסטינים".
הצוות מבין כי הסיכויים לשלום בין הצדדים כרוכים בנושאים אחרים שמעסיקים את האזור, כפי שהוכח בימים האחרונים סביב העימות המתגבר בין סעודיה לחיזבאללה. ישראל מודאגת מאוד מחיזבאללה ומהמאמצים האירניים להקים מסדרון קרקעי בדרום סוריה. אם תפרוץ פתאום מלמחה עם חיזבאלה, יודעים אנשי טראמפ, היא עלולה לדכא כל יוזמה עם הפלסטינים.
צוות הליבה של הפרויקט כולל את ג'ארד קושנר, חתנו ויועצו של טראמפ, השליח המיוחד גרינבלט, השגריר האמריקני בישראל דייויד פרידמן ודינה פאוול, סגנית היועץ לביטחון לאומי. הארבעה גם ערכו התייעצויות עם הקונסול האמריקני בירושלים דונלד בלום ועם גורמים שונים במחלקת המדינה ומהמועצה לביטחון לאומי.
טראמפ והצוות שלו לא מתביישים בכך שהם פרו ישראלים. טראמפ התפאר בעבר שהוא "החבר הכי גדול" של ישראל וקושנר, גרינבלט ופרידמן הם יהודים אורתודוקסים. החברה הרביעית בצוות היא נוצריה קופטית שבמקור ממצרים.
עם זאת, הצוות זכה לשבחים משני הצדדים. "אנחנו מאמינים שזו הזדמנות היסטורית ולא נחסוך כל מאמץ כדי לתמוך בהשקעתו של הנשיא טראמפ בעתיד טוב יותר", אמר שליח הרשות הפלסטינית לוושינגטון. נתניהו אמר על הצוות החודש: "הם מנסים לחשוב מחוץ לקופסה".
אבל בשיחות פרטיות גורמים בשני הצדדים ששוחחו עם העיתון הביעו דאגה שטראמפ ואנשיו עדיין נאיבים בכל הקשור למזרח התיכון ולא ממש יעילים בביצוע המטרות שלהם.