רן ארז: "הצעת האוצר - כמו 2 מנות פלאפל". יו"ר מועצת תלמידים: "למצוא פתרון"
יו"ר ארגון המורים התייחס לשביתת האזהרה בתיכונים בריאיון לאולפן ynet: "ההצעה עומדת על 60 שקל ברוטו לחודש, נחריף את המאבק ללא פתרון". יו"ר מועצת התלמידים, יובל חלביה, תומך במורים: "מערכת חינוך טובה תלויה גם בתנאי העסקה טובים ושכר הולם"
"אומרים שהציעו לנו הצעות מפליגות. בפועל מדובר בתוספת שכר של 60 שקל ברוטו לחודש. זה פחות משתי מנות פלאפל". כך אומר הבוקר (א') יו"ר ארגון המורים רן ארז בריאיון לאולפן ynet בעקבות שביתת האזהרה היום בתיכונים. ארז טוען כי יש תמיכה גורפת בצעד ארגון המורים. גם יו"ר מועצת התלמידים, יובל חלביה, תומך בצעד בריאיון לאולפן ynet, אך מפציר בארגון לפתור את הבעיה - ומהר.
הרקע לשביתה הוא משא ומתן בין ארגון המורים למשרד האוצר על הסכם שכר חדש לעובדי ההוראה. הסכם השכר "עוז לתמורה" הסתיים בדצמבר 2016, ומאז למעשה מתקיים משא ומתן בין הצדדים על הסכם שכר חדש. לטענת ארז, המשא ומתן מתנהל בעצלתיים כבר כמה חודשים. לדבריו, משרד האוצר הציע בפעם הראשונה העלאה של 30 שקלים ברוטו בלבד לשכר המורים הוותיקים ו-300 שקלים ברוטו לשכר המורים החדשים. בהמשך שינה את הצעתו ל-60 שקלים ברוטו לשכר המורים הוותיקים, אז ארז דחה את ההצעה. היום אמורים הצדדים להיפגש לדיון נוסף.
"למורים עם ותק של שמונה ומעלה אנחנו רוצים תוספת של 800-600 שקל בחודש", אומר ארז. "קחו בחשבון שמשרד האוצר מתפאר בכך שיש הכנסות בלתי צפויות של 20 מיליארד שקל. הוא לא נותן לנכים, לא נותן למורים, לא נותן לאף אחד. לכן יש לו כסף. 50 אחוז מהמורים החדשים עוזבים את מערכת החינוך אחרי ארבע שנות לימוד".
אנשים אומרים: מה הם מתבכיינים? הם מרוויחים משכורת סבירה, עם חופשים ארוכים ושבתונים.
"מורה אקדמאי אחרי ארבע שנים באוניברסיטה מתחיל בשכר של 6,400 שקל ברוטו לחודש. הוא מגיע בסוף הדרך, אחרי 30 שנה, ל-13 אלף שקל ברוטו בחודש. יש אלכסון של קידום בוותק, באמצע הוא יכול להגיע ל-10 עד 12 אלף שקל. אנחנו עובדים פה יותר ימים מאשר במדינות ה-OECD, עם כיתות מאוכלוסות ב-40 תלמידים לעומת לא יותר מ-24 תלמידים בכיתה אצלם. התנאים שלנו גרועים והשכר נמוך".
זו שביתה יומית?
"אנחנו עושים היום שביתת אזהרה של יום. אם המו"מ לא יתקדם, נחריף את המאבק. היום אנחנו נפגשים עם משרד האוצר. אם נרגיש שאנחנו מתקדמים - לא נשבות, אבל אם לא נתקדם והם יחזרו על אותה מנטרה כל הזמן, אנחנו נחריף את המאבק. יכול להיות שמחר תהיה שביתה".
התלמידים: "תומכים בהחלטת ארגון המורים"
יו"ר מועצת התלמידים הארצית, יובל חלביה, הביע את תמיכתו: "אנחנו לא ציפינו לשביתה בצורה כזו, אבל אנחנו מבינים את המחאה של המורים, אנחנו תומכים בהחלטת ארגון המורים על העיצומים האלה. מערכת חינוך טובה תלויה בין היתר גם בתנאי העסקה טובים ושכר הולם למורים. עם זאת, כתלמידים אנחנו מקווים שהיום לאחר הדיון יהיו תוצאות טובות ונוכל להמשיך את לימודינו כרגיל. מצפה לנו עוד תקופת מבחנים נורא קשה, חייבים למצוא פתרון כמה שיותר מהר".
אתם מוכנים לשלם את המחיר כדי שהמורים שלכם ירוויחו טוב יותר?
"ברגע שמורה לא מצליח לסגור את החודש ולא מקבל שכר הולם, הוא מגיע עם הדאגות האלו לכיתה. אנחנו חווים את זה על בשרנו ומאמינים שברגע שמורה יגיע מרוצה, גם התלמידים יהיו מרוצים. אנחנו מוכנים לסבול את השביתה ליום הלימודים האחד הזה, מקווים שלא נצטרך לסבול עוד יום אחד שבו נחסיר לימודים".
אתה יכול לתת דוגמה שאתה מכיר למורה שלא גומר את החודש?
"אין לי ספק שזה קורה בשטח. מתלמידים שפונים אלינו, חוויית הלמידה שלהם בכיתה היא שונה ולא אפקטיבית ברגע שמורה מגיע עם הדאגות שלו. בדרך כלל זה נגרר לעצבים, לכל מיני עונשים, עבודות, וגם איזשהו תסכול שלנו שבסופו של יום אתה לא לומד".
מוציאים את זה עליכם?
"בדיוק, ולכן אסור לנו להיות אדישים לזה ואנחנו חייבים ונעשה כל שביכולתנו כדי לפתור את הנושא הזה. נקווה שאחרי היום הדברים ישתנו לטובה".
משרד האוצר מסר בתגובה: "מזה כמה חודשים מנהל משרד האוצר מו"מ ודיאלוג עם המורים במטרה לשפר את תנאי העסקתם של מורים בתחילת דרכם. יודגש כי מורים אלו מרוויחים כשליש ממורים ותיקים, פער מהגבוה ביותר במדינות ה-OECD אשר הולך וגדל. ארגון המורים מסרב לצמצם פער זה ובמקום זה נוקט בצעדים כוחניים. מספר רב של הצעות בעניין זה הונחו על שולחנו של ארגון המורים שדחה את כולן. צר לנו שארגון המורים בוחר לפגוע בתלמידי ישראל חרף דיון ענייני בהצעות שעל הפרק".