מאות הרוגים ושובל של הרס באיראן: "חופרים עם הידיים ומחפשים ניצולים"
מניין ההרוגים ברעידת האדמה בגבול איראן-עיראק כבר טיפס ליותר מ-400, בעוד כוחות ההצלה מנסים להגיע לאזורים מוכי האסון שנותרו נצורים בשל מפולות בוץ. עיירות שלמות נותרו ללא חשמל והמונים ללא בית, ובעיראק חוששים הכורדים שבגדד תמנע מהם סיוע בשל משאל העם על עצמאות
כוחות ההצלה באיראן המשיכו גם אמש (יום ב') לחפש אחר ניצולים בהריסות שהותירה מאחוריה רעידת האדמה העוצמתית שלשום בערב בגבול עם עיראק. כלי תקשורת במדינה דיווחו על הקשיים הרבים להגיע לאזורים ההרריים מוכי האסון ועל המחלצים שחופרים במו ידיהם בניסיון להגיע לאלו שנקברו תחת הבניינים. מניין ההרוגים הכולל באיראן ובעיראק עלה ל-415 ואלפים רבים נוספים נפצעו, והחשש הוא כי מספר הנפגעים עוד ימשיך לטפס לנוכח ההרס הרב שנגרם בשל הרעש, שעוצמתו הייתה 7.3.
מהמכון הגיאולוגי האמריקני (USGS) נמסר כי מוקד הרעש היה ממש על הגבול בין המדינות, כ-30 קילומטרים דרומית-מערבית לעיר הכורדית חלבג'ה שבעיראק אבל בתוך איראן, בשעה 21:20 – שעה שבה אנשים רבים נמצאים בביתם. נראה שהמכה האנושה ביותר הייתה במחוז כרמאנשאה האיראני, שם, לפי כלי תקשורת באיראן, נהרגו לפחות 336 בני אדם ונפצעו יותר מ-4,000. בעיר אחת שבה חיים כ-85 אלף תושבים נהרגו 236 אנשים.
בסך הכול, לפי הרשויות באיראן, נהרגו במדינה 407 בני אדם ונפצעו כ-4,200. בצד השני של הגבול, לפי גורמי רפואה בעיראק, נהרגו שמונה בני אדם וכ-540 נפצעו.
איראנים רבים נאלצו לבלות את הלילה במנוסה מבתיהם שנהרסו או עמדו לקרוס. המונים התאספו ליד מדורות תחת כיפת השמיים בזמן שהרשויות החלו להתפרס ולנסות לעזור. באחת העיירות באזור הוצאו הערב מההריסות אם ובנה התינוק, שהצליחו לשרוד את היממה האחרונה תחת ביתם ההרוס.
הרעש גרם למפולות בוץ: "אנשי חילוץ לא מצליחים להגיע"
גורמים רשמיים באיראן אמרו כי הם מקימים מחנות סיוע לאזרחים, אך הגישה לאזורים שנפגעו הכי קשה מהרעש בעייתית. "היו הרבה מפולות בוץ, קשה לשלוח לשם צוותי חילוץ פשוט כי אין גישה דרך הכבישים", הסבירו.
כלי תקשורת מקומיים מדווחים על מאות אמבולנסים ועשרות מסוקים צבאיים שהפונו לאזורים מוכי האסון. בטלוויזיה האיראנית הראו חלוקת המונית לאזרחים של אוהלים, שמיכות ומזון. בכמה עיירות וכפרים עדיין לא שב החשמל.
כשעלה הבוקר באזורים מוכי האסון בעיראק ובעיקר באיראן, ניתן היה לראות את ההרס הרב; את המבנים שהתמוטטו ואת הרכבים שנרמסו.
ניזר עבדאללה, עיראקי כורדי בן 34, בילה את הלילה האחרון בשיטוט בין הריסות הבית של שכניו, שעד לפני יממה עמד איתן עם שתי קומות ועתה נותר בו רק חורבן ואבק. "היו שמונה אנשים בפנים", סיפר עבדאללה, שמתגורר בעיירה ההררית דרבנדחאן, לסוכנות הידיעות הצרפתית. "כמה מבני המשפחה הצליחו להימלט, אבל השכנים ואנשי הצלה נאלצו לשלוף החוצה את הגופות של האמא ושל אחד הילדים".
"החשמל נפל בבת אחת, ואז הרגשתי את רעידת האדמה החזקה", סיפר לוקמן חוסיין שגר בעבר השני של הגבול. "רצתי מהר מחוץ לבית עם כל המשפחה".
רעש האדמה בחבל כורדיסטן הגיע לאחר שבועות ארוכים של מתיחות בין אנשי החבל לממשלה בבגדד בעקבות משאל עם על עצמאות שהתקיים בספטמבר. "הממשלה העיראקית חייבת לעזור לקורבנות", אמר יאסין קאסם, שביתו נהרס והוא חושש שבבגדד לא ימרהו לעזור לכורדים שנפגעו באסון. "אנחנו כורדים, אבל אנחנו גם עיראקים".
היסטוריה של רעידות אדמה
רעידת האדמה היכתה לאורך התפר שבין הלוח הטקטוני האירו-אסייתי לבין הלוח הערבי. מדובר בקו שנפרש על פני 1,500 קילומטרים בין מערב איראן לצפון-מזרח עיראק ו"זוכה" ללא מעט פעילות סיסמית.
ב-1990, רעידת אדמה בעוצמה 7.4 ליד הים הכספי בצפון איראן הביאה למותם של כ-40 אלף בני אדם ולפציעתם של 300 אלף נוספים. חצי מיליון בני אדם נותרו ללא בית. בתוך שניות החריבה הרעידה לחלוטין עשרות עיירות ואלפי כפרים.
13 שנים לאחר מכן, רעש אדמה קטסטרופלי נוסף היכה בדרום-מזרח איראן והביא למותם של 31 אלף בני אדם.
מאז חוותה איראן לפחות עוד שתי רעידות אדמה גדולות; האחת ב-2005, שבה נהרגו יותר מ-600 בני אדם, והשנייה ב-2012, שבה נהרגו כ-300 בני אדם. במאי האחרון היכתה רעידת אדמה בעוצמה 5.7 בגבול בין איראן לטורקמניסטן. שני אנשים נהרגו ומאות נפצעו, ונזק רב מאוד נגרם במדינה.