בית משפט גרמני: חברת תעופה יכולה לסרב להטיס ישראלים
"כוויית אירווייז" ביטלה כרטיס של ישראלי מגרמניה לתאילנד בשל אזרחותו. הוא תבע על אפליה אבל בבית הדין בפרנקפורט קבעו: כוויית מחרימה את ישראל - ואם החברה תטיס אותו, היא תעמוד בפני השלכות משפטיות. ארגונים יהודיים: "חברה שדוגלת באנטישמיות לא יכולה לפעול בגרמניה"
בית משפט בגרמניה פסק היום (ה') כי חברת התעופה הלאומית של כוויית אינה מחויבת להטיס אזרחים ישראלים כי אז "תיאלץ החברה להתמודד עם השלכות משפטיות", שכן מדובר בהפרת החוק במדינה. עוד צוין בבית הדין הממלכתי בפרנקפורט כי חברת "כוויית איירווייז" לא יכולה לנהל חוזה עם ישראלים תחת החוק הכוויתי מכיוון שהמדינה הערבית מחרימה את ישראל.
בבית המשפט חידדו כי לא נבחן אם "החוק הזה הוא הגיוני", אבל עלה כי חברת התעופה תעמוד בפני השלכות "שאינן סבירות" אם תפר את החוק, כמו קנסות או אף מאסר שיכולים להיגזר על עובדי החברה.
אזרח ישראלי, שזוהה במסמכי בית המשפט כסטודנט המתגורר בגרמניה בשם "אדר מ'", תבע את חסרת התעופה של כוויית לאחר שזו ביטלה את הזמנתו לטיסה מפרנקפורט לבנגקוק, טיסה שכללה גם עצירה בכוויית סיטי. לפי התביעה, ביטול ההזמנה אירע רק ימים לפני ההמראה באוגוסט 2016, כאשר חשף שיש לו דרכון ישראלי. חברת התעופה הציעה להזמין טיסה חלופית וישירה לבנגקוק עם חברת תעופה אחרת.
הוא מצדו סירב להצעה והגיש את התביעה, וביקש לקבל פיצוי על רקע אפליה. הוא גם עמד על כך שחברת התעופה בכל זאת היה לאפשר לו להיות נוסע שלה. בית המשפט דחה את הטענות לאפליה וקבע כי החוק הגרמני מכיר באפליה על בסיס גזע, מוצא אתני או דת – אבל לא לאום.
המועצה המרכזית של יהודי גרמניה גינתה את הפסיקה ומסרה כי "זה בלתי נסבל שחברה זרה שפועלת על בסיס חוקים לאומיים אנטישמיים יכולה להמשיך לפעול בגרמניה". גם ראש העיר של פרנקפורט הביע גינוי דומה. "חברת תעופה שדוגלת באפליה ובאנטישמיות ולא מאפשרת נסיעת נוסעים ישראלים לא צריכה להיות מורשית לנחות בפרנקפורט או להמריא ממנה", אמר.
בתי משפט בארה"ב ובשווייץ קבעו בעבר לטובתם של התובעים במקרים דומים, כך לפי סוכנות הידיעות הגרמנית DPA. עורך דינו של הנוסע הישראלי כינה את פסק הדין "מזעזע". "זו פסיקה מביישת עבור הדמוקרטיה ועבור גרמניה", מסר עורך הדין נתן גלברט.
חקירה בגרמניה: "'כוויית איירווייז' מפרה את חוקי התעופה"
בנפרד מהמקרה הזה, בחודש שעבר פתחה גרמניה בחקירה נגד החברה שמסרבת להטיס ישראלים בשאלה אם מדיניות חברת התעופה "כוויית איירווייז" מפרה את חוקי התעופה. החקירה נפתחה לדרישת שר התחבורה הגרמני אלכסנדר דוברינדט.
הסרטון של נאס דיילי: "זו פשוט אפליה"
בתחילת החודש שעבר פורסם בפייסבוק סרטון של נוסיר יאסין, כוכב רשת ערבי-ישראלי שמכנה את עצמו "נאס דיילי", שבו הוא מבקר את מדיניות "כוויית איירווייז". על יאסין, שהתכוון לטוס מניו יורק להודו דרך כוויית, נאסר לעלות לטיסת החברה מנמל התעופה JFK.
"התברר שבגלל שאני ישראלי אני לא יכול לעלות לטיסה, אפילו אם אני לא טס לכוויית", אמר בסרטון יאסין, שלא פחות משני מיליון איש עוקבים אחר עמוד הפייסבוק שלו. "אין לזה שם אחר פרט לאפליה, וזה כבר קרה בעבר. אם אתם רוצים להחרים את ישראל, אין בעיה – אבל תחזירו לי ה-USB, את הטלפונים, את המכוניות החכמות, את וייבר, את ווייז, את האנטי-וירוס שלכם. זו גם ישראל".
ב-2015 הפסיקה "כוויית איירווייז" את פעילותה בקו ניו יורק-לונדון בעקבות דרישה של מחלקת התחבורה האמריקנית לסיים את החרם שלה על נוסעים ישראלים. לכוויית אין יחסים דיפלומטים עם ישראל, ומחקר אקדמי שפורסם השנה מצא כי היא אחת מחמש חברות תעופה במזרח התיכון שאוסרות על ישראלים לטוס עמן. חברות תעופה אחרות של מדינות שלא מקיימות יחסים עם ישראל דווקא מאפשרות לנוסעים ישראלים לטוס איתן למדינות אחרות.
כוויית איירווייז
צילום: shutterstock
מומלצים