חוק המבקר עולה לדיון: "השתקה, פגיעה בשומרי הסף"
השרים ידונו בהצעה לצמצם משמעותית את סמכויות המבקר ואף לרוקן את תפקידו מתוכן. בהמשך ככל הנראה יוקם צוות לבחינת השינויים שלא באמצעות חקיקה. באופוזיציה זועמים, גם מבקר המדינה לשעבר גולדברג מתרעם: "ניסיון לנטרל ולהגביל את מוסד המבקר"
ניסיון לצמצם את סמכויות מבקר המדינה מצד הממשלה: חוק המבקר עולה היום (א') להצבעה בוועדת שרים לחקיקה, ומבקש לצמצם משמעותית את סמכויות המבקר. החוק יקודם בהסכמת סיעות הקואליציה רק עד לקריאה הטרומית במליאת הכנסת. לאחר מכן, אומרים גורמים בקואליציה, תיערך בחינה מחודשת של החוק וייתכן אף שיוקם צוות לבחינת השינויים המבוקשים שלא באמצעות חקיקה.
את הצעת החוק הגיש ח"כ בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי) והיא מבקשת לקבוע כי מבקר המדינה לא יתערב בתהליכי קבלת ההחלטות של גוף המבוקר על ידו. הוא אף לא יוכל להנחות את הגוף המבוקר כיצד לפעול או לא לפעול. ככל שיימצאו על ידו ליקויים, הוא לא יוכל להורות על תיקונם ואף לא לעקוב אחר הדרוש תיקון.
אם יעבור החוק במתכונת המקורית, אף שקיים לכך סיכוי קלוש מאוד, מדובר יהיה בצמצום משמעותי של סמכויות המבקר ואף ריקון תפקידו מתוכן. הצעת החוק מבקשת להוציא את סמכויות גיבוש הדו"חות מידי המבקר לגוף אחראי אחר, למשל - שר הפנים במקרה של רשויות מקומיות, או גוף מבקר מטעם הגוף המבוקר.
במפלגת כולנו הודיעו על התנגדות להצעת החוק. באופוזיציה עוררה ההצעה ביקורת נוקבת. יו"ר המחנה הציוני, אבי גבאי: "ממשלת האצילים ממשיכה לדאוג רק לעצמה: הפעם מבקר המדינה על הכוונת". הוא הסביר: "התרבות הפוליטית המושחתת של הממשלה מאפשרת פגיעה נוספת בשומרי הסף. הגבלת סמכויות המבקר והחלשת כוחו לא משרתת את הציבור, רק את חברי הממשלה שמעוניינים לפעול ללא פיקוח. אני חוזר ומתחייב, ממשלה בראשותנו תבטל את כל החוקים שמגבילים את המלחמה בשחיתות".
יו"ר יש עתיד יאיר לפיד אמר: "הבוקר מעלה הקואליציה הצעת חוק שנועדה להשתיק את מבקר המדינה. הם לא ייתנו לו לבדוק מה הם עושים, ובעיקר את מה שהם לא עושים. במקום לתקן ליקויים, הם מעדיפים פשוט שהאזרחים לא יידעו שהם קיימים".
הוא התריע: "כל יום שעובר אנחנו קצת פחות דמוקרטיה. כל יום שעובר ברור יותר שהמערכת הפוליטית יצאה מדעתה. יש לנו מדינה מדהימה, אזרחים שעובדים קשה, אבל למעלה יש פוליטיקאים שפשוט לא אכפת להם מכלום חוץ מעצמם. אז מה הם עושים? משנים את החוקים כדי לוודא שלא נדע מזה".
שופט העליון בדימוס אליעזר גולדברג, שכיהן כמבקר המדינה בשנים 2005-1998, וקף את הצעת החוק ואומר: "אין כל סיבה לשנות את חוק מבקר המדינה. זה נראה כמו רצון לנטרל ולהגביל את מוסד המבקר". השופט גולדברג אמר ל"ידיעות אחרונות" כי רוב הדו"חות של המבקר עוסקים בדברים שכבר קרו, אך לדבריו "אם המבקר רואה שחלילה עומדת להתרחש תאונה, אז שיישב בצד וימתין עד שהתאונה תתרחש ורק אז יבדוק למה נגרמה התאונה? כשהמבקר רואה שסלע עומד בכל רגע להתגלגל מראש ההר מטה ולפגוע באנשים או ברכוש, הוא חייב להתערב בזמן אמת בפני מוסדות השלטון. הרי המבקר רק מתריע באותו מקרה, הוא לא אומר לרשות המבצעת כיצד לנהוג או כיצד לטפל בבעיה".
השופט גולדברג אמר כי הוא מסכים שיש להיזהר ממצב שבו ביקורת בשעת מעשה תהפוך את המבקר לחלק מתהליך הביצוע, דבר שעשוי להקשות על הביקורת שתתבצע ממרחק הזמן. "אולם", הוסיף, "לכלל הזה יש יוצאים מהכלל שלא מונעים מהמבקר להעביר ביקורת בזמן אמת. המבקר עושה זאת בעיקר בתחום של שאלות כמו האם התקיים דיון כהלכתו, האם התייעצו עם מי שצריך ושקלו את כל השיקולים הנכונים. המבקר מביע את עמדתו על תהליך קבלת ההחלטות, לא על ההחלטה עצמה שהיא נתונה בידי הרשות המבצעת. אם רוצים לשנות את החוק, אז צריך להראות בנתונים סטטיסטיים שאכן יש סיבה טובה לכך, שמבקר המדינה מתערב בתהליך קבלת ההחלטות באופן שוטף ועל כל דבר, ולא כך הדבר".