איומים, תמונות זוועה, הבטחות לכסף: כך מנסה "הידברות" למנוע מצעירות לעבור הפלה
"בלי הילד את לא שווה כלום. מי יהיה איתך?", שמעה אדוה. והיו גם איומים על בן הזוג ("נלך למשטרה"), הבטחות לדיור והצעות איך לרמות את ביטוח לאומי. צפו בתחקיר ynet ו"ידיעות אחרונות" - כך פועלת העמותה למנוע מצעירות יהודיות לסיים הריון לא רצוי בהפלה. "הידברות": "גאים בפעילות שהגדילה את עם ישראל, נבדוק אם הייתה חריגה"
"הן גרמו לי לחשוש. הפחידו אותי ואת בן הזוג שלי. קיבלתי עשרים שיחות טלפון ביום ממספרים לא מוכרים, אמרו שיקרו לי דברים נוראיים, איימו על בן זוגי. הן התקשרו בלי סוף, לחצו עוד ועוד, הגיעו לכל מקום אפשרי. בסוף פשוט ירדנו למחתרת. זה היה סיוט".
יעלי (שם בדוי) ביקשה לסיים בשלב מוקדם היריון לא רצוי. את מה שקרה מאותו רגע לא תשכח כל ימי חייה. לחץ, הטרדות, איומים מרומזים. הכל בגלל שלטענתה חברות שלה פנו לארגון "הידברות" והלשינו על כוונתה לעשות הפלה.
עמותת "הידברות" החלה את דרכה לפני 15 שנה כארגון קטן ל"קירוב לבבות", או במילים מדויקות יותר - להחזרה בתשובה, בראשות הרב זמיר כהן. בשנים האחרונות הפכה לאחת העמותות הגדולות בארץ, עם מחזור שנתי של קרוב ל־50 מיליון שקל וכ־450 עובדים, וחברות־בנות שמחזיקות בערוץ "הידברות" בטלוויזיה (97 בשלט), באתר שידוכים, באתר מכירת מוצרים, בממיר כשר ייחודי לטלוויזיות, ועוד. בשנתיים האחרונות נוספו לעמותה עוד שני יעדים חדשים: מניעת התבוללות (שמכונה "שואה שקטה" על ידי הרב זמיר כהן, שמובלט בפרסומי הארגון) ומאבק בהפלות באמצעות תוכנית בשם אמ"א.
בעקבות העדות של יעלי ערכנו בחודשים האחרונים תחקיר מקיף על הפעילות של "הידברות". שלחנו "מתנדבת" להתלמד שם, השתמשנו במלשינון העמותה כדי לדווח על אישה שנכנסה להיריון ומעוניינת לעשות הפלה, וגם שלחנו אותה להיפגש עם אנשי הארגון. הממצאים מלמדים על שימוש בשיטות בעייתיות, בבחינת כל האמצעים כשרים בדרך למטרה: לחץ פסיכולוגי, טכניקות אגרסיביות, הטרדות, הפחדות וגם תדרוכים כיצד ניתן להוציא מהמדינה כספים שאינם מגיעים על פי חוק.
העדות: "הרגשנו לכודים"
"אני מפחדת שאת משת"פית שלהם", אומרת יעלי בקול מהוסס. בקושי שנה חלפה מאז שחשה נרדפת על ידי ארגון הידברות, שניסה למנוע ממנה לסיים היריון לא רצוי, והיא עדיין לא התאוששה מהטראומה.
יעלי, בת 26, חרדית לשעבר שנראית צעירה משמעותית מכפי גילה, גילתה שהיא בהיריון, ולבקשת בן הזוג שלה שקלה לבצע הפלה. "התלבטתי", היא מספרת. "שיתפתי שתי חברות חרדיות, ובלי לבקש את אישורי הן כנראה פנו להידברות ולאפרת". כך התחיל הסיוט הפרטי של יעלי. לטענתה, הם סימנו את בן הזוג שלה, קראו לו "שטן" והכריזו עליו מלחמה. "אמרו שיקרו לי דברים ממש רעים, עשו שיחות מאיימות לבן הזוג שלי. הרגשנו לכודים".
לטענתה, גורמים שונים שזהותם אינה ידועה לה הגיעו להורים שלה, על אף שאינה בקשר איתם, וגם לבני משפחה נוספים. "באחד הימים נסענו לבית החולים בילינסון, לתהליך ההפלה, ואנשים חיכו לנו שם", היא אומרת, "הם פשוט עקבו אחרינו".
שבוע לפני ההפלה יעלי ובן זוגה ירדו למחתרת. בדירה שבה הסתתרו הם קיבלו דיווח מאישה בבניין שבו גרו: "אנשים זרים היו כאן". אותם אנשים, לדבריה, פנו גם להורים של בן הזוג שלה וסיפרו להם הכל. השיטה הזאת אינה אופיינית לארגון הידברות, אך תואמת פרקטיקות של ארגונים חרדיים קיצוניים, שייתכן כי היו מעורבים אף הם בסיפור הזה. אלה נוהגים להגיע לעיתים לבתיהם של יוצאים בשאלה או צעירים ש"סטו מהדרך", לבקשת קרובי משפחה, מפחידים אותם ולעיתים נוקטים גם באלימות.
רק כאשר סיפרה לאנשי הידברות שההליך הושלם והעובר כבר איננו, פסקו לטענתה ההטרדות. "את תצטערי על זה עד סוף ימייך", אמרו לה לפני שנמוגו. "כשתתחרטי, תגיעי אלינו כדי לשכנע צעירות אחרות להימנע מהפלה".
המתנדבת: "נשמה פוגמת ומזיקה"
את המאבק בהפלות ובהתבוללות מפעילה קלינה שוורץ, הקמב"צית או הרמטכ"לית של הידברות. הגענו אליה באמצעות מספר הטלפון שמפורסם באתר המושקע מאוד של העמותה, ושלחנו אליה תחקירנית שתנסה להתנדב בארגון. "לפני שנתיים עברתי הפלה ובן זוגי ברח", מספרת התחקירנית לקלינה, ומבקשת להתנדב כדי למנוע הפלות מבנות אחרות.
קלינה מתדרכת אותה איך לדבר עם נשים שמגיעות להתייעץ. "הפלה היא רצח!", היא אומרת בנחרצות ל"מתנדבת" החדשה. "הקדוש־ברוך־הוא אמר לקין: 'קול דמי אחיך זועקים אליי מן האדמה הזאת'. הוא התכוון לכל הדורות שהיו צריכים להיות ממנו. הוא קטע אותם". קלינה מבהירה שגם חזרה בתשובה לא תעזור להינקות מהפלה. "זה בינה לבין ריבונו של עולם. מה בינה לבין אותה נשמה שהיא קטעה אותה? צריך לעבור תיקון!"
- את הדברים האלה אני צריכה להגיד לנשים שרוצות לבצע הפלה?
"בדיוק! אני רוצה שתביני כמה זה חשוב. יש נשמה שהייתה צריכה להגיע לעולם וקטעו אותה, היא לא נותנת מנוחה, היא תפגום בכל מי שפגע בה להגיע לעולם הזה. היא לא מרחמת, היא רק מזיקה. את תתחתני ויהיו לך ילדים, ואותה נשמה תזיק להם".
קלינה מספרת על מאות מתנדבות בארגון, על אף שבמסמכי רשם העמותות, נכון ל־2016, רשומות רק שתיים כאלה, לעומת יותר מ־450 עובדים בשכר. בפגישה איתה, במשרדי הארגון בפתח־תקווה, היא המליצה להשתמש בשיחות עם הנשים המתלבטות שוב ושוב במילה "רצח".
"לפעמים, כשהיו מראים ברשתות החברתיות איך עושים הפלה, אנשים היו כותבים: 'יו, מזעזעים, חולי נפש אתם'", היא אומרת. "אנחנו חולי נפש? חולי נפש אלו שעושים את זה".
את שיתוף הפעולה בין הידברות לבין האחות הוותיקה יותר אפרת היא לא מסתירה. "אנחנו עובדים בשיתוף פעולה עם אפרת", סיפרה קלינה לתחקירנית שלנו. "הם נותנים ציוד, אנחנו שולחים את הפעילה שלנו שהיא גם שלהם. למשל, לי יש דירות מסתור. את זה אין לאפרת".
ההלשנה
אנחנו מחייגים למלשינון של הידברות ומדווחים על בחורה צעירה בשם אדוה שנראתה בוכה בקופת חולים. "היא נכנסה להיריון מגבר נשוי ורוצה לעשות הפלה", אנחנו מספרים. קלינה, מעברו השני של הקו, שואלת כמה שאלות וממהרת לקחת את השם והפרטים.
בקושי שתי דקות חלפו בטרם מצלצל הטלפון של אדוה, התחקירנית, שאינה באמת בהיריון אך סיפור הכיסוי שלה הוא צעירה שנכנסה להיריון מגבר נשוי ומעוניינת לעבור הפלה. את מה שעבר עליה תיעדנו שלב אחר שלב. "מדברת קלינה מארגון הידברות", היא מציגה את עצמה, "פנתה אליי מישהי שרוצה לעזור לך, הבינה שאת באיזושהי בעיה, בהיריון, וההורים זרקו אותך מהבית. באיזה שבוע את?"
- תשיעי, ויש לי כבר ועדה בשבוע הבא, אני רוצה להפיל את הילד, לא רוצה להביא אותו.
"את בטוח לא רוצה להביא אותו?"
- כן.
"אי אפשר להוריד (להפיל — ל"א), זו ממש קללה. נורא קל להגיד 'מפילה'. את הורגת אותו. את לא רוצה אותו, אין בעיה, אבל הוא כבר נמצא. את גרמת לזה שהוא בא. זה חיים לכל דבר, וזה אחר כך גורר את האישה לכל החיים".
קלינה עוברת להציע פתרונות כלכליים: "דווקא הילד הזה מביא לך כסף. אחרי הלידה מגיע לך משהו כמו ארבע אלף שקל בזכות הילד הזה, ומעון יעלה לך אולי 400 שקל, אז הילד הזה זה לא משהו שעולה לך".
- בסדר, אבל מה איתי? מה עם הרצונות שלי?
"את צריכה לקחת אחריות, למה לא חשבת על זה לפני כן? החיים שלך לא יהרסו. אחרי הפלה הם יהרסו. תעזבי את הוועדה. הם לא מעניינים אותנו, שמה אנשי פרעה. שולחן הניתוחים זו הפרנסה שלהם".
אדוה מתעקשת. אני לא רוצה להביא את הילד הזה, היא אומרת. "את רוצה!" כועסת קלינה. "לא רוצה? תני אותו לאימוץ, למה את הורגת אותו? אנחנו נעזור לך נפשית. נסייע לך בדיור".
הלחץ שמפעילה קלינה על אישה במצוקה לכאורה רק הולך וגובר. פעם אחר פעם היא מכנה את ההפלה "רצח". "אותה נשמה שנגדעת היא זו שרודפת כל החיים את מי שמוריד אותה", היא אומרת־מאיימת. "זה דין רודף". לפני שהן נפרדות לשלום, קובעת קלינה פגישה עם אדוה כבר למחרת במשרדי ארגון הידברות בפתח־תקווה.
הפגישה: "תביאי את הילד. הבנת?!"
שעות בוקר מאוחרות במשרדי הידברות בפתח־תקווה. מבפנים ומבחוץ בניין מרשים, מרושת במצלמות, שנראה בתקופת שיפוצים. בכניסה להיכל תלויה נברשת גדולה משובצת קריסטלים. מימין ומשמאל ספרי תורה מסודרים על המדפים.
אדוה, התחקירנית שלנו, מצלצלת בפעמון, ובחור צעיר, כיפה לראשו, מכניס אותה לבניין. קלינה, לראשה שביס, מקבלת את פניה של אדוה בחיוך ומציעה אוכל ושתייה. היא אישה אסרטיבית מאוד, ממוקדת מטרה ובעלת יכולת שכנוע מרשימה. אם בשיחת הטלפון היא נשמעה קצרת רוח, הפעם היא נותנת את הרושם שיש לה את כל הזמן שבעולם, ומציגה פנים רכות ומסבירות, אך שומרת על הקו הלוחץ.
"את אומרת, 'לגדל אותו אני לא יכולה'. ולהרוג את יכולה? כל החיים תסחבי את ההרג הזה", היא יורה. "כולנו פה בשביל שלא תעשי טעות ושכל החיים שלך אחרי זה תשלמי על זה. יש שלושה דברים שהם תנאי בל יעבור: התבוללות, עבודה זרה, רצח. אל תפחדי. תפחדי אם חלילה עשית הפלה, זה הפחד שלך. זה גומר על החיים לכל החיים. אנחנו לא רוצחים את הילד גם אם הוא לא בא בדרך הנכונה. את תביאי את הילד ותראי ברכה. הבנת?!"
את השיחה קוטע צלצול טלפון. קלינה מרימה את השפופרת. מקרה של התבוללות. "חכי על הקו", היא מבקשת, ומעבירה את השיחה לבחורה בשם אסתר. על אף שחלפו פחות משנתיים מאז שהחלה עמותת הידברות לעסוק ב"מניעת התבוללות" ובמניעת הפלות, נראה שלפתחה של קלינה מגיעים מקרים רבים.
כשמסתיימת השיחה קלינה חוזרת לאדוה ומציעה לה "מטפלת צמודה". כלומר, משגיחה. מישהי שתשמש כצל שלה ותלווה אותה לכל מקום. אחר כך היא מסבירה שאם בסוף התהליך תחליט אדוה שהיא לא רוצה את הילד, הם — קלינה ועמותת הידברות — יסייעו לה. איך? "אנחנו הולכים לרווחה ומבקשים אומנה לכמה זמן עד שהאישה תחליט. זה יכול להיות שנה־שנתיים־שלוש־ארבע, עד שאת מחליטה אם לתת לאימוץ או לקחת אותו", היא אומרת. "הצלנו יותר מאלפיים נשים".
ביקשנו מהרווחה תגובה לשאלה אם הם משתפים פעולה עם ארגון הידברות. שם הסבירו שאין שיתוף פעולה מסודר, ובאופן טבעי הם עובדים עם כל מי שצריך כדי לסייע לנזקקים ונזקקות.
טלפון לאבא בסגנון העולם התחתון
כשהיא חשה שהמסר הופנם, ואדוה ה"מעורערת" מתלבטת שוב אם להפיל את העובר או לשמור על ההיריון, קלינה עוברת לשלב הבא: הטיפול במי שהכניס אותה להיריון. כצעד פתיחה היא מציעה להתקשר בעצמה לבחור, "אלון", ולבשר לו שהוא האבא, מבלי לבדוק קודם אם המידע שבידיה מדויק. אדוה התחקירנית מביעה הסתייגות. "אל תפחדי", שולפת קלינה. "אני פה, אני אשבור לו את העצמות. קורעת אותו. אני מתעסקת עם ערבים, הוא בשבילי כסף קטן".
לדבר איתו עכשיו, מהססת אדוה, זה להפחיד אותו. "שיפחד, מה קרה? גם את מפחדת. אל תתרגשי מהדברים האלה, את תמימה. אני אומרת לך שכדאי לדבר איתו. שיפחד קצת. בוא תעזור. אם לא, אין בעיה, היא תתבע אותך מזונות. נלחיץ אותו".
- הוא יכעס. אמרתי לו שאני על גלולות ופיספסתי אחת.
"מי שואל אותו בכלל? מה זה יכעס? לא קרה כלום, ככה השם רצה".
- ואם הוא לא ירצה לעזור?
"תקשיבי, מאמי, לא נרביץ לו אבל נציק לו טיפה".
קלינה מרימה את השפופרת ומחייגת לאלון, תחקירן שלנו, שנמצא בסוד העניינים. בתחילה היא מציגה את עצמה בנחמדות. "אני מדברת מערוץ הידברות, ערוץ 97, הפצת יהדות. אנחנו כאן מחלקה שמסייעת לנשים בהיריון. יושבת אצלי אדוה, אני אשים אותך על רמקול שהיא תשמע".
אין לי מושג על מה את מדברת, אומר אלון בנחרצות כפי שתודרך על ידינו, "אני גבר נשוי". "היה לכם קשר והיא בהיריון", היא מתעקשת. "אנחנו כאן מלווים אותה. היא לא רוצה לפגוע בך, היא לא רוצה לתבוע מזונות, היא רק רוצה שתדע".
אלון מעלה את הטון, וכשקלינה שמה את השיחה על רמקול אדוה מיד מודיעה לאלון שיש לה ועדה להפסקת היריון. בואי נעשה את זה קצר, הוא משיב, נלך לבית החולים ונסיים את זה. "אלון, שמע", מתערבת קלינה ומרימה את קולה. "אנחנו לא פה שתוציא אותה להורג, ולא את הילד. היא לא רוצה לקלקל לך את החיים. אני מערוץ טלוויזיה", היא שולחת רמז: "אני לא באה לעשות עליך תוכנית, אלא באה לעזור לה. תקשיב לי טוב. אם תהיה מתחכם, אנחנו ניגש גם למשטרה וגם לאשתך. אז אל תתחכם ואל תאיים".
כשאלון מתעצבן, היא חותכת: "עוד מילה מיותרת נזמין את אשתך. אתה לא בעל הבית פה. אנחנו לא סוחטים אותך, היא לא רוצה להגיש תביעה. אל תתקשר אליה יותר. השיחות שלך מוקלטות ואתה לא קובע. אם תיצור קשר היא תגיש נגדך תלונה במשטרה. ראה הוזהרת".
כעת עוברת קלינה לחלק הוראות לאדוה. "חסמת אותו?", היא מוודאת. "יופי! את לא עונה יותר לאף טלפון שאת לא מכירה. אני לא רוצה שהוא יעשה לך שטיפות מוח, זה הכל. אני לא רוצה שתדברי איתו. יש לנו תורמים שנותנים דירה". כשאדוה שואלת מה לעשות עם הבדיקות, מייעצת לה קלינה: "אל תעשי שום בדיקות, כלום".
שלא יצא לי ילד עם מום, חס וחלילה.
"אל תעשי שקיפות עורפית ולא חלבון עוברי. זה סתם. תעשי בדיקות דם ואולטרסאונד זהו. ב־90 אחוז מהמקרים הילד בריא, הם סתם אומרים קשקושים. בסקירת מערכות אפשר לראות. הקופה, מכל הגופים, הם הגנבים הכי גדולים. זאת תעשייה של כסף. מי שעושה בדיקת מי שפיר מטומטם, זה פוגע בעובר".
בינתיים, עד שיוברר אם אלון מתכוון לעשות משהו, מציעה קלינה לאדוה פיתרון ביניים נוח: דירה בקריית מלאכי, שתהיה מוכנה בשבוע הבא. "בינתיים נצמיד לך מלווה", היא אומרת, ונותנת לה את מספר הטלפון של הלן מאגודת אפרת. "הם מסייעים לך לאחר הלידה", מסבירה קלינה. "היא תיקח בהמשך תעודת זהות, אישורים וכדומה. עד גיל שנה־שנתיים תקבלי עד לבית חיתולים, מוצצים וכדומה".
מלבד הלחץ הפסיכולוגי, האמצעי העיקרי שמסייע להידברות להיאבק בהפלות, כמו גם ב"התבוללות", הוא הכסף. קלינה מציעה לאדוה דירה, כסף ביד, תמיכה בשם אגודת אפרת ועוד. היא לא מסתפקת בכך, וגם מלמדת אותה איך לפעול מול הביטוח הלאומי ומול האבא של התינוק, גם בדרכים בעייתיות (על כך בהרחבה בחלק השני של התחקיר, מחר).
רגע לפני שאדוה יוצאת, קלינה פותחת נושא חדש; "אחר הצהריים אמור להגיע בחור צעיר ועשיר כדי למצוא שידוך הגון", היא אומרת. "אולי זה הבחור בשבילך. את רואה? השם דואג לך. לא סתם קיבלתי טלפון עכשיו, הוא גם יושב טוב. זה הבחור בשבילך! כזה עדין וטוב כמוך. יש רק בעיה אחת: הוא מחפש בחורה שומרת מצוות. אולי תתחזקי בהמשך".
השיחות: "את בוחרת במוות ובקללה"
מרגע שהסתיימה הפגישה, בדיוק כפי שהעידה יעלי, החלה מתקפת מתנדבות על אדוה. בזו אחר זו הן שולחות לה הודעות, מתקשרות, מתעניינות. למחרת, אדוה מודיעה לקלינה שהיא בכל זאת הולכת לוועדה להפסקת הריון. החלטה סופית. הקמב"צית מגיבה בתדהמה. "זה כמו לקפוץ ראש לבריכה בלי מים", היא אומרת. "זה מוות בטוח. נפגשת איתי ושמעת, ובכל זאת את בוחרת בקללה? אל תגידי לא ידעתי. הקשבת לפרעה (מתכוונת לאלון – ל"א). הוא מלחיץ אותך ואת רגישה. בוחרת ברע, במוות ובקללה".
כשהיא מבינה שאדוה לא משנה את דעתה, שולחת לה קלינה תמונות זוועה של עובּרים מתים, לכאורה. "אני לא משתמשת בכל הכלים שלי להפחיד", היא אומרת. "יש לי הרבה כלים, אני רוצה לנער אותך. תיכנסי לטלפון".
- אוי ואבוי. מה זה?
"מה שאת רואה עכשיו זה שבוע שישי־שביעי. הרבה יותר קטן משלך, את רואה אותו מחזיק אצבע? כן? עכשיו בואי תראי את האישה הזאתי, את רואה אותה? עם התינוק (המת) בין הרגלים?"
- מזעזע.
"זאת עשתה הפלה בגלל שההורים שלה הכריחו אותה. זה היה ילד מגבר ערבי, ואז לא התערבנו כל כך".
בשיטת המקל והגזר, מיד אחר כך היא שולחת תמונה נוספת, של אישה עם ילד. "תראי איזה חמודה היא", מתפעלת קלינה. "בסביבות גיל 16 היא הביאה את הילד. תראי אותה היום, כמו בובה. כמה היא שמחה בו. את רוצה לדבר איתה?" אחר כך מגיע סרטון של הרב זמיר כהן.
גם המתנדבות האחרות מהידברות ומאפרת לא מפסיקות להתקשר ולשלוח הודעות. רובן מתוקות וחברותיות, אבל יחד הן מייצרות לחץ מתמיד. בשיחה הבאה, קלינה ממשיכה לנסות להפחיד את אדוה. "עכשיו דיברתי עם מישהי שעתיים, שעשתה הפלה כשהייתה צעירה", היא מדווחת. "אבא שלה מספר שהיא הייתה פייטרית, חיילת בקרבי, והיום היא על כדורים. הבעל עזב אותה, רוצים לקחת לה את הילדים. בלאגן".
- אבל דיברתי עם חברה והיא אמרה לי...
קלינה חותכת. "אף חברה לא מבינה בזה! רק מי שעבר את זה יכול להגיד לך. אני יכולה לשלוח לך תמונה, איך נראה עובר חי בגיל הזה. תינוק ממש. תראי אותך, בלי הילד את לא שווה כלום. את גרה אצל חברות, מי יהיה איתך? את תישארי רווקה. בעוד שבוע יש לי בשבילך דירה, כמו חדשה".
בשלב הזה היא מציעה סוכריה נוספת: סוף שבוע בבית מלון בטבריה, לרווקות, על חשבון הידברות. "אולי תפגשי שם את הרב זמיר כהן", מציעה קלינה. אדוה מסרבת בנימוס, לדירה וגם לסוף השבוע. מחר אני בוועדה להפסקת הריון, היא מתעקשת.
השרלטן: "באבא סאלי קטן בבטן"
כעת תורה של ליזה, מתנדבת עם לב זהב, ליצור קשר. רגע לפני שהמצב יהיה כבר בלתי הפיך, היא מציעה לאדוה להצטרף אליה ל"איזה רב אחד ברמת גן. הוא לא עולה כסף, ותוכלי להתייעץ איתו על כל דבר".
לקראת השעה שבע בערך מגיעה אדוה לבית הכנסת שלום בשכונת רמת עמידר ברמת גן, שם היא אמורה לפגוש את הרב יצחק פלד. רחבת הכניסה חשוכה ומוזנחת ובדלי סיגריות פזורים על הרצפה. עשר נשים, רובן עם כיסוי ראש, עומדות ליד הכניסה וממתינות. אישה מבוגרת ניגשת ומספרת איך בזכות החזרה בתשובה הפכה מעקרה לפוריה. אחרי שליזה וקלינה מגיעות, אדוה נכנסת לרב.
"אני מרגיש פה המון כעסים מבפנים על העבר", אומר הרב. "אני פשוט עושה לך אבחון לפי הפנים שלך". הוא מבקש מאדוה לרשום את כל הפרטים על המשפחה, על מוסדות הלימוד שבהם עברה. "רואים שאת בחורה מאוד חכמה עם אינטואיציות", הוא אומר.
- נראה שאין לי אינטואיציות בכלל.
"הן בפנים, עמוק. את לא יודעת להביא אותן לידי ביטוי".
כעת הוא מבקש ממנה לפתוח בעמוד אקראי בספר. "זה מה שנפתח משמיים!" הוא קורא. "את רואה קודם כל, אמרו שיש לך בן בבטן? כי פה רואים את המילה צדקתך לבן. נשמה גבוהה, בן מלך. יש הרי דרגות. יש אנשים יותר גבוהים, הרב כדורי, הבבא סאלי. אצלך זה בן מלך, משהו ברמה מאוד גבוהה בבטן... יש לך בפנים נפש שצריך להושיע. עומדים לשפוך את הדם של מה שיש לך בבטן".
אדוה חוזרת לביתה, ולמחרת מעדכנת את קלינה שעברה את הוועדה להפסקת הריון וההפלה נקבעה ליום ראשון. מאותו רגע, היא לא עונה יותר לשיחות או להודעות, למרות שהיא מקבלת עוד ועוד כאלה; מקלינה, מליזה, מהלן, מנעמי. נשים שמגיעות לידי הארגון כשהן באמת בהריון ובמצוקה, בהחלט עלולות להכנע ללחץ.
תגובות: "נבדוק אם הייתה חריגה"
מעמותת הידברות נמסר בתגובה: "העמותה פועלת בהסברה כמענה לפונות אליה, על מנת למנוע הפלות מיותרות מנשים, מתוך אמונה כי הפלות הן הפסקת חיי אדם. לפיכך הדבר אסור, למעט במקרים מיוחדים, כגון מקרים בהם קיימת סכנת חיים לאם. אנו מקבלים פניות רבות מנשים שהפילו ומצטערות על כך, ומכתבי תודה רבים מספור מנשים שבזכות הסיוע שקיבלו נמנעו מלהפיל את תינוקן. מדי שנה מתבצעות בישראל עשרות אלפי הפלות, באופן רשמי ובלתי רשמי. במקרים רבים מאוד ביצוע הפלה מתרחש עקב לחצים חיצוניים המופעלים על האשה מאב הילד או מקרובים אחרים. בהיותו מתבצע שלא ברצונה החופשי של האם, הוא גורם לה צער רב ורגשות חרטה בעתיד.
"עמותת הידברות מעניקה לנשים הרות הפונות אליה סיוע נפשי וסיוע חומרי, כדי להקל על חיי היולדות ותינוקיהן. אנו גאים בכך שבזכות פעילות העמותה גדל עם ישראל במאות בני אדם, שגורלם היה להיות מוטלים בפח האשפה, אילולי פעילות הארגון. חלק מהנשים הנותנות מענה הינן מתנדבות מסורות, הרואות לנגד עיניהן את טובת האישה. במענה לשאלותיכם, בכוונתנו לבדוק האם במקרה המדובר הייתה חריגה ממדיניות העמותה, לפיה מאמצי הסיוע יהיו אך ורק בדרכי נועם ובשפה ראויה".
מעמותת אפרת נמסר בתגובה: "ארגון הידברות מפנה לאגודת אפרת נשים הרות במצוקה כדי שאגודת אפרת תעניק להן תמיכה כלכלית בציוד לאחר הלידה. היות ואגודת אפרת אינה מחזיקה דירות לנשים הרות, במקרים בודדים אנו מפנים נשים הזקוקות למקום מגורים זמני להיעזר בארגון הידברות. אגודת אפרת פועלת על פי החוק, ותעשה כל אשר לאל ידה ובמסגרת החוק בכדי לעזור לנשים בהריון אשר נמצאות במצוקה כלכלית וצריכות סיוע כלכלי של האגודה, על מנת להימנע מביצוע הפלה".