שתף קטע נבחר

 

אחרי "תאונה גרעינית": קרינה פי אלף מהרגיל ברוסיה

החודש דיווחה הסוכנות לבטיחות גרעינית של צרפת שענן רדיואקטיבי התפשט מעל אירופה ומקורו בתאונה גרעינית ברוסיה או בקזחסטן בסוף ספטמבר. שתי המדינות הכחישו בתוקף אך כעת חושף השירות המטאורולוגי של רוסיה: נמדדה רמת זיהום רדיואקטיבי גבוהה פי אלף מהרגיל באזור

ארכיון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ארכיון(צילום: רויטרס)

השירות המטאורולוגי של רוסיה עדכן היום (ג') כי מדד רמת זיהום של איזוטופ רדיואקטיבי בגובה כמעט פי אלף מהמותר בהרי אורל שגובלים גם בקזחסטן ולמעשה מחלקים את רוסיה למזרח ולמערב. מדובר בנתון רשמי ראשון שתומך בדיווחים על כך שהתרחשה באזור תאונה גרעינית בתקופה האחרונה – חרף הכחשות מצד כל המתקנים הגרעיניים בשתי המדינות.

 

ב-9 בנובמבר פרסמה הסוכנות לבטיחות גרעינית של צרפת (IRSN) דו"ח שלפיו ענן של זיהום רדיואקטיבי התפשט במשך שבועות מעל אירופה, ככל הנראה בעקבות תאונה שקרתה במתקן גרעיני ברוסיה או בקזחסטן בשבוע האחרון של ספטמבר. לא היו כל דיווחים על תאונות מסוג זה במדינות הללו וגם שאלות שהופנו לרשויות בנושא נענו בהכחשה מוחלטת. במכון הצרפתי לא הצליחו לקבוע בדיוק את המוקד שבו שוחררו החומרים הרדיואקטיביים לאוויר, אך לפי ניתוחי נתוני מזג האוויר, הענן הרדיואקטיבי והחריג נמצא מדרום להרי אורל - ולהכן האצבע מופנית כלפי רוסיה וקזחסטן.

 

מהשירות המטאורולוגי של רוסיה נמסר היום בהודעה רשמית כי נמצא "זיהום גבוה ביותר" של רותניום 106 בדגימות משתי תחנות מטאורולוגיות שונות בדרום הרי אורל בסוף ספטמבר ובתחילת אוקטובר. תחנת "אגראייש" מדדה רמות שהן פי 986 מהרגיל ומהרמה שנמדדה בחודש לפני כן ובתחנת "נובוגרוני" נמדדה רמת של פי 440. השירות המטאורולוגי לא שלל את האפשרות שהאיזוטופ הרדיואקטיבי יוכל להיספג באטמוספרה ולהגיע לאירופה.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
  

התחנה המטאורולוגית אגראייש ממוקמת כ-30 קילומטרים ממאיאק – אחד ממתקני הגרעין הגדולים ברוסיה – שמעבד מחדש דלק גרעיני ומייתר חומרים רדיואקטיביים למטרות תעשייתיות ומחקריות. המתקן נמצא בבעלות התאגיד הממלכתי לאנרגיה אטומית "רוסאטום".

 

בהודעה רשמית הכחישו במאיאק שהמתקן הגרעיני הוא המקור לעלייה ברמה של רותניום 106. גם בחברת רוסאטום מסרו לסוכנות הידיעות הרוסית RIA כי לא היו שום תאונות במתקנים שלה שהיו יכולים להגלות את רמת הרותניום 106 באטמוספרה.

 

ארגון "גרינפיס" מסר היום כי הוא יפנה למשרד המשפטים הרוסי בדרישה לחקור אם היו תאונות באזור. "כמו כן נדרוש לבדוק אם מערכת הניטור של חומרים רדיואקטיביים באטמוספרה מוכנה מספיק להתמודד עם תאונות, ואם בריאות הציבור בעקבות דליפה אפשרית הייתה מוגנת", נמסר מהארגון.

 

הסוכנות לבטיחות גרעינית של צרפת שללה את האפשרות שמדובר בתאונה בכור גרעיני שכן סביר יותר שהחומרים שנמצאו שוחררו מאתר לטיפול בדלק גרעיני או ממרכז העוסק ברפואה רדיואקטיבית.

 

רמת הזיהום שנוצרה אינה מספקת כדי להשפיע על בריאותם של בני אדם או על הסביבה באירופה, כך לפי המכון הצרפתי. המכון לפיזיקה גרעינית בקזחסטן, שנמצא מהעבר השני של דרום הרי אורל, מסר כי גם בגזרתו לא היו שום תאונות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים