שתף קטע נבחר

 

כך הפכה עמותה להחזרה בתשובה לתאגיד שמגלגל מיליונים

הבוקר נחשפו ב"ידיעות אחרונות" וב-ynet שיטות הפעולה האגרסיביות של ארגון "הידברות" בשניים מהפרויקטים שלו - מניעת התבוללות ומניעת הפלות. אבל לא רק לחץ נפשי ואיומים נמצאים בארגז הכלים של הארגון, אלא גם המון כסף. איך הפך ארגון שמגלגל בקושי מיליון שקל בשנה לתאגיד חזק שמגלגל עשרות מיליונים - ומקבל מאות אלפי שקלים ממשרד החינוך?

החלק הראשון של התחקיר

החלק הראשון של התחקיר

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

זה התחיל כעמותה להחזרה בתשובה במשכנו של הרב אליעזר כהן בירושלים. 15 שנים אחר כך "הידברות" הוא כנראה ארגון ההחזרה בתשובה הגדול בישראל, עם חברות בת, ערוץ טלוויזיה, שלל מוצרים ומחזור שנתי של 47 מיליון שקל. על ההצלחה המסחררת הזאת אחראי בעיקר הרב זמיר כהן, בנו של אליעזר וכוכב עולה בעולם המחזירים בתשובה.

  

על פי המסמכים שהוגשו לרשם העמותות, המטרה המקורית של הידברות הייתה "לפעול למען קירוב לבבות וקירוב רחוקים. לנהל ולייסד ישיבות וכוללים לאברכים. לייסד ולנהל מוסדות חינוך, גני ילדים, תלמודי תורה ובתי ספר. להקים ולנהל מכוני מחקר תורניים ומדעיים תורניים. לסייע ולתמוך בנזקקים". בשנים הראשונות חיה העמותה בעיקר על הקצבות מקרנות שונות להפצת יהדות, עם מחזור שנע סביב מיליון שקל. כמנכ"ל שימש מאז ועד היום דוד תופיק.

הרב זמיר כהן ()
הרב זמיר כהן
 

ב־2009, אחרי שנה גרועה במיוחד וגירעון תפעולי של יותר מחצי מיליון שקל, שונתה מטרת העמותה ונוספו סעיפים של "פעילות חסד" ותמיכה במשפחות נזקקות. מדובר בפרקטיקת החזרה בתשובה ידועה: לא רק שיעורי תורה אלא גם תמיכה כלכלית בנזקקים, שמייצרת תלות בינם לבין החזרה בתשובה. בפועל, אגב, חלפו עוד שנים עד שהארגון אכן תמך בנזקקים, וגם אז בסכומים זניחים יחסית להיקף הפעילות. הייתה זו דרך לגייס כסף שיממן את המשך הפעילות.

 

אחרי כמה שנים מתחת לרדאר החל מחזור העסקים של הארגון לקפוץ פעם אחר פעם, מ־3 מיליון שקל ב־2007 עד ל־47 מיליון שקל ב־2016 - סכום עתק בכל מה שנוגע לעמותות בישראל. חלק ניכר מהסכום הזה הולך לתשלום משכורתם של 466 העובדים (לעומת 50 לפני עשור). הבכירים שבהם מרוויחים כ־250 אלף שקל בשנה (מנהלת ערוץ הידברות), כ־200 אלף בשנה (המנכ"ל הוותיק ומנהלת הכספים) ועוד כמה בכירים המשתכרים סכומים פחותים במקצת.

 

ביטוח לאומי והחוזה הפיקטיבי

מלבד הלחץ הפסיכולוגי שבו נגענו אתמול, האמצעי העיקרי שמסייע ל"הידברות" להיאבק בהפלות, כמו גם ב"התבוללות", הוא הכסף. בזכות עשרות מיליוני השקלים שזורמים להידברות יכולה העמותה לממן דירות מסתור לנשים בהיריון או לכאלו שנמלטות מ"זוגיות אסורה" עם מי שאינו יהודי. כך הציעה קלינה שוורץ, מנהלת אמ"א ו"שבויות", לאדוה - התחקירנית ששלחנו במסווה של צעירה בהיריון - דירה, כסף ביד, תמיכה בשם אגודת "אפרת", ועוד.

קלינה שוורץ ()
קלינה שוורץ
 

קלינה לא הסתפקה בכך, וגם לימדה את התחקירנית כיצד לפעול מול הביטוח הלאומי ומול האבא של התינוק, כדי למקסם רווחים. "לכל אם חד־הורית מגיע 1,180 שקל השתתפות בשכירות מהמדינה", היא הסבירה לאדוה. "את מביאה להם אישור שאת בהיריון, חודש חמישי, ומקבלת. חוץ מזה, את יכולה בכל התשעה חודשים האלה לגור אצל חברה".

 

הרב הכוכב

בחודש מאי 2014 המחזור השנתי של "הידברות" זינק פעם נוספת. אושר תשלום גמול לחברי הוועד המנהל, והושקו שני פרויקטים חדשים: אמ"א ו"מניעת התבוללות". הראשון, ראשי תיבות של "אימא מצילה אותי", הושק באחד הכנסים הגדולים על ידי הרב זמיר כהן. על הפרויקט השני נכתב באתר "הידברות" בשם הרב כהן: "התבוללות היא סוג של שואה שקטה לעם ישראל. בעבר הייתה שואה נוראה, כשרצחו וטבחו יהודים. היום יש שואה שקטה, כשיהודים מתבוללים ונעלמים". אחת הפרזנטוריות של פרויקט ה"שבויות" היא הסלבריטאית החוזרת בתשובה עדן הראל.

 

כאמור, הרב זמיר כהן עומד בלב העשייה של "הידברות". הוא מככב באתר ובערוץ, וספריו והרצאותיו נמכרים דרך האתר של הארגון. גם קלינה שוורץ, מנהלת פרויקט אמ"א ופרויקט שבויות שאיתה שוחחו התחקירניות שלנו, משתמשת לעיתים תכופות בשמו. הוא נחשב לידען עצום ואדם מבריק, שמרבה להשתמש בהרצאותיו בפרשנות מודרנית יחסית לסיפורי המקרא. הוא הצליח לסחוף אחריו עוד ועוד מאמינים, שרבים מהם גם תורמים כספים לארגון.

 

עיקר תקציבה של "הידברות" מגיע מתרומות, אבל הכסף מגיע גם ממקורות אחרים. בין השאר הקימו בארגון חברות־בנות וחברות מקבילות, שמייצרות הכנסות ויכולות לתמוך בעצמן בחברה־האם באמצעות שלל מוצרים ושירותים: אתר לשידוכים, אתר קניות מקוון, ואפילו ייצור ושיווק של ממיר טלוויזיוני בשם "צופיה", שמסנן תכנים. או כלשונם: "הסכר לשצף הטומאה שמתחולל במדיה הכללית".

 

עיון בדוחות השונים מלמד שהארגון מרוויח לא רע בכלל. עד כדי כך שהחברה־הבת "הידברות קורפ" יכולה הייתה לתרום בשנה שעברה לחברה־האם כמיליון וחצי שקל. לצד החברות "החברה לשידורי יהדות", "הידברות קורפ" ו"יהדות שופס", היהלום שבכתר הוא "ערוץ הידברות בע"מ", לב־ליבהּ של פעילות העמותה: ערוץ הידברות, שמשודר באפיק 97 ב־yes, בהוט ובפרטנר טי־וי. לפני כשנתיים נקנסו יס והוט על ידי מועצת הכבלים והלוויין, לאחר שבניגוד לתנאי הרישיון שידר ערוץ הידברות פרסומות - כלומר יצר עוד הכנסות. מאז מסתפקים בערוץ בשידור חסויות.

 

בין התורמים: משרד החינוך

בשנתיים החולפות, מתברר, נוסף עוד מקור הכנסה מפתיע: משרד החינוך. בשנים 2015־2016 אישר האגף לתרבות יהודית במשרד להעביר 450 אלף שקל ל"הידברות", לצורך הפצת עלוני שבת, ימי עיון וסמינרים וגם עבור אתר האינטרנט. מתוך הסכום הזה הועברו עד כה 230 אלף שקלים.

 

במשרד החינוך השיבו: "משרד החינוך מתקצב את התקנה למפעלי תרבות יהודית מעל עשור (מאז שנת 2002), ותומך בארגונים העוסקים בנושאי יהדות על פי מבחני תמיכה שקיבלו את אישור היועץ המשפטי לממשלה. במסגרת תקנה זו נתמכים עשרות גופים שונים ומגוונים".

 

תרומה נוספת מכספי ציבור ניתנה על ידי עיריית פתח־תקווה, על סך 86 אלף שקל במצטבר. משם נמסר: "ארגון 'הידברות' מקבל תמיכות מעיריית פתח־תקווה החל משנת 2014, על פי קריטריונים שוויוניים לעמותות המעניקות שיעורי יהדות בתרבות תורנית".

 

מהידברות נמסר בתגובה: ״עמותת 'הידברות - אירגון לקירוב לבבות' מתנהלת זה שנים בליווי משפטי צמוד של עורכי הדין שלומית משה ויגאל דנינו, ושל פירמת רו"ח BDO זיו האפט. בידי העמותה אישור ניהול תקין מרשם העמותות שנה אחר שנה. העמותה פועלת כחוק ומקפידה לקיים את נהלי רשם העמותות. במסגרת פעילותה מסייעת העמותה לאורך שנות קיומה למשפחות נזקקות, לחיילים בודדים, במקרים רפואיים סבוכים וגם לנשים שמפאת מצבן הכלכלי חשבו לבצע חלילה הפלה. אם הייתה חריגה נקודתית ממדיניות הארגון, היא תיבדק ותתוקן".

 

הכתבה המלאה: היום ב"ידיעות אחרונות"


פורסם לראשונה 21/11/2017 20:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים