עימות חרדי: דרעי נגד ליצמן בקרב עבודות השבת
משבר פנים-חרדי נדיר: יו"ר יהדות התורה ליצמן איים שוב להתפטר אם יימשכו עבודות הרכבת - בעוד שחברו לסיעה גפני ויו"ר ש"ס דרעי מתנגדים לקו זה. בתום פגישת החרדים ונתניהו הוחלט: "ייעשה כל מאמץ לפתרון שישמור על השבת ולא יפגע בציבור"
המשבר הקואליציוני סביב עבודות הרכבת בשבת חושף מחלוקת קשה בתוך המפלגות החרדיות: יו"ר ש"ס השר אריה דרעי זועם על יו"ר יהדות התורה השר יעקב ליצמן, שאיים להתפטר מהממשלה אם יימשכו חילולי השבת. גם ח"כ משה גפני ממפלגתו של ליצמן מתנגד להכרזת המלחמה של היו"ר נגד נתניהו.
לטענת דרעי וגפני, יש להוביל מהלך רחב יותר למען השבת, בחקיקה ובהחלטות ממשלה. הם סבורים כי פרישה מהקואליציה כעת, על רקע עבודה נקודתית ברכבת, תחסל את הסיכויים לכך. מדובר במקרה חריג שבו המפלגות החרדיות לא משלבות כוחות או מתואמות ביניהן בסוגיות דת ומדינה.
היום התחדש משבר השבת, שבוע לאחר האולטימטום שהציב ליצמן לנתניהו. גורמים בסיעות החרדיות אמרו כי היום התקבלו שוב הודעות מרכבת ישראל על כך שמתוכננות עבודות תחזוקה בשבת הקרובה. לטענתם, אמרו להם ברכבת כי מדובר בעבודות המתקיימות ארבע פעמים בשנה ולא ניתן לדחות אותן. הערב נפגשו ראשי הסיעות החרדיות עם ראש הממשלה בנימין נתניהו והשר יריב לוין. בסיכומה נמסר מלשכת ראש הממשלה כי "הוסכם שיתקיים כל מאמץ להשיג פתרון שישמור על השבת ולא יפגע בציבור".
בראש סדר העדיפויות של דרעי וגפני כעת עומד חוק המרכולים, שמטרתו לעקוף את פסיקת בג"ץ שהכשירה מסחר בשבת בעיר תל אביב. לדבריהם, הם כבר הגיעו להבנות עם ראש הממשלה כי ההצעה תאושר בוועדת השרים לענייני חקיקה ביום ראשון הקרוב.
במקביל, פועלות ש"ס ויהדות התורה גם לשינוי מדיניות האכיפה של שעות עבודה ומנוחה, באופן שיחייב את סגירת העסקים בלי קשר לחוקי העזר של הרשויות המקומיות. מעל לכל אלה מרחפת המטרה העליונה של החרדים בכנס החורף הנוכחי של הכנסת - אישור חוק גיוס חדש שיבטיח כי תלמידי הישיבות לא יצטרכו לשרת בצבא, במקום החוק שנפסל בבג"ץ. דרעי וגפני סבורים כי יש לפעול לצמצום חילולי השבת ברכבת ככל האפשר, אך לא להכריז על כך משבר קואליציוני, כדי שלא לפגוע באינטרסים החרדים שהוזכרו.
החשש בקרב החרדים - אפקט דומינו
"ליצמן הולך עם סיפור הרכבת בצורה מאוד קיצונית ומאוד עצמאית", אמר גורם במפלגות החרדיות, "הרב שלו, האדמו"ר מגור - זה הדבר שהכי בוער בו. גם מאבקי כוחות פנימיים בתוך החסידות שלו משפיעים על הטון שלו". לדברי הגורם, "נתניהו וליצמן צריכים מאוד זה את זה וקשה לראות אותם נפרדים, וגם פיצול ביהדות התורה נשמע דבר דמיוני, אבל יכול מאוד להיות שליצמן עלה כאן על עץ גבוה מדי והוא ימצא את עצמו מתפטר לבד".
בש"ס ובדגל התורה (הסיעה הליטאית ביהדות התורה, בראשות גפני) לא מעוניינים, כאמור, לפרוש מהקואליציה, אבל חוששים כי מהלך כזה מצד ליצמן לא ישאיר להם ברירה וייצור אפקט דומינו. "זה ייראה מאוד לא טוב ציבורית, כלפי המצביעים שלנו, שהשר הבכיר, היו"ר, מתפטר מהממשלה הכי טובה לחרדים בגלל עניין אידיאולוגי עקרוני כמו השבת ואנחנו נשארים דבוקים לכיסאות. במקרה כזה, שום הסבר שלנו שזה למען השבת ותלמידי הישיבות לא ישכנע, ואנחנו נצטייר כפשרנים שמוכרים את השבת בשביל מנעמי השלטון. זו הסיבה העיקרית לכעס הגדול על ליצמן. הוא עלול לגרור את כולנו החוצה בעל כורחנו".