הנשיא נגד ציפי חוטובלי: "דאגה עמוקה וכאב ביהדות ארה"ב"
הנשיא ראובן ריבלין, שהשתתף בטקס האזכרה הממלכתי לראש הממשלה הראשון של ישראל, דוד בן גוריון, בשדה בוקר אמר בעקבות המתקפה של סגנית שר החוץ על יהדות ארה"ב: "זו עת מבחן. הגיע הזמן לברית מחודשת בין ישראל לתפוצות בטרם נאחר את המועד". נתניהו שוקל לפטר את חוטובלי
המתקפה של סגנית שר החוץ ציפי חוטובלי על יהדות ארה"ב ("חיים בנוחות", "לא שולחים את בניהם להיהרג") בראיון לערוץ i24NEWS זכתה בצהריים (יום ה') למענה מנשיא המדינה ראובן ריבלין, שאמר בטקס האזכרה הממלכתי לראש הממשלה הראשון של ישראל, דוד בן גוריון, בשדה בוקר: "אני שב לכאן מביקור בארצות הברית. ראיתי את האהבה העצומה של יהדות התפוצות לישראל. ראיתי גם דאגה עמוקה וכאב מהתרופפות הגשרים המחברים בין ישראל ליהדות התפוצות".
ריבלין הזכיר לקהל כי "בן גוריון דבק בהכרעתו להתפשר, למען ביסוס ושימור הקשר בין ישראל ליהדות התפוצות. שנתיים לאחר הקמת המדינה, הוא חתם על הסכם היסטורי עם מנהיג יהדות ארצות הברית ג'ייקוב בלאושטיין. הסכם יחיד במינו, בין מדינה לבין נציגיו של עם. בהסכם זה נקבע אופי הקשר והמרחק בין שתי הקהילות היהודיות הגדולות של זמננו - זו של ישראל וזו של ארצות הברית".
"על ארבעה עקרונות עמד ההסכם: 1. מדינת ישראל מייצגת את אזרחיה בלבד, ומדברת רק בשמם. 2. יהודי ארצות הברית הם אזרחי ארצות הברית ולארצות הברית בלבד נתונה נאמנותם. 3. ישראל אינה מצפה מיהודי ארצות הברית לעלות ארצה. 4. אף צד אינו מתערב בהחלטות מדיניות של הצד השני. במשך כמעט שבעים שנה, היה הסכם זה, בתשתית ההבנות בין ישראל ליהדות התפוצות. הסכם זה היה הגשר, שעליו נבנו יחסים איתנים וחזקים, בין מדינת ישראל, לקהילה היהודית הגדולה בתפוצות. מכובדיי, בהחלט ייתכן שהסכם בן גוריון ובלאושטיין, אינו עומד עוד במתח המצטבר".
ריבלין סיפר כי בביקורו בארה"ב הבהיר ליהדות התפוצות כי חובה לכבד את הדמוקרטיה הישראלית, ואת דבר העם בישראל. לנו אני אומר, זו עת מבחן. הגיע הזמן לברית מחודשת, לשפה משותפת, בין ישראל לתפוצות בטרם נאחר את המועד. יהדות ארה"ב מסורתית פחות משהייתה בעבר ומעורה יותר במגוון מגזרי ההנהגה האמריקנים. דימויה העצמי חזק ומבוסס. היא כמהה לקשר עם ישראל. אולם היא חפצה בקשר בין שווים, לא בקשרים של נדבנות מחד, והערצה עיוורת מאידך. החברה הישראלית מצדה, אינה נמצאת באותו המקום למול התפוצות כבעבר. כלכלתנו חזקה, משגשגת ומהווה מופת לחדשנות טכנולוגית ויזמית. הרכב החברה הישראלית מצדו, השתנה לבלי הכר. מחברת רוב ומיעוט אנו משתנים לחברה מרובת שבטים, שמשימתה לנסח מחדש את האמנה החברתית, שלאורה נתקיים".
הנשיא קרא "לצאת לדרך חדשה" ביחסי ישראל ויהדות התפוצות, "לא עוד יחסים של צדקה, אלא מחויבות משותפת לצדק, לערבות הדדית יהודית ואנושית. לא עוד השתקה של ביקורת הדדית, אלא פתיחות-אמיצה וכנות. לא עוד אידיאליזציה, אלא שותפות אמת, שמבוססת על היכרות אמת, ועל מוסדות מוסכמים לפתרון בעיות, ולקביעת מדיניות משותפת. כך נכבד את זכר בן גוריון ודורו ונצדיק את מורשתו. יהי זכרו ברוך".
נתניהו: "יש שיתוף פעולה סמוי עם מדינות ערב"
ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס בנאומו ליחסים המדיניים של ישראל, בין היתר עם מדינות ערב: "אנחנו בפריחה חסרת תקדים - לא רק עם ידידתנו ארה"ב, אלא גם עם רוסיה, יפן, אוסטרליה וארצות אפריקה. גם קשרינו עם מדינות ערב מתהדקים. הן נמצאות איתנו בחזית אחת מול האיסלאם הקיצוני. שיתוף הפעולה איתן הוא בדרך כלל סמוי, אבל אני מאמין ימשיכו להבשיל ויישאו פירות".
חוטובלי יהירה ובורה. מטיפה ליהודים שבניהם לא נשלחים להילחם (חלקם לחמו בעצמם וחלקם שולחים את בניהם לצה״ל) - כשהיא עצמה לא שירתה כלל בצבא?
— אהוד ברק (@barak_ehud) November 23, 2017
הקשר החיוני עם יהדות אמריקה נפרם ע״י ביבי החלוש והנגרר וקיצוני הימין. גינוי מגומגם לא מספיק. נתניהו צריך לפטר אותה
על איראן אמר נתניהו: "מי שמבקש לפגוע בנו - אנו פוגעים בו. הבהרנו פעמים רבות שלא נשלים עם נשק גרעיני של איראן. יצרנו יש מאין ולא ניתן להפוך את היש לאין".
בראיון אתמול אמרה חוטובלי בין היתר כי יהודי ארה"ב חיים חיי נוחות, אין להם ילדים שמשרתים כחיילים והם אינם מכירים את החיים כשנתונים למתקפת רקטות.
יש עוד נושא והוא לא להבין את המורכבות של האזור", הוסיפה חוטובלי. "אנשים שמעולם לא שלחו את ילדיהם להילחם על הארץ. לרוב היהודים אין ילדים שמשרתים כחיילים. הם לא שולחים את ילדיהם למארינס באפגניסטן או בעיראק. לרובם יש חיים נוחים. הם לא יודעים איך זה להיות מותקפים ברקטות. חלק מזה זה להרגיש איך ישראל מרגישה בחיי היום-יום".
נתניהו שוקל לפטר את חוטובלי בעקבות דבריה הפוגעניים נגד יהודי ארה"ב ואף קיים התייעצויות בנושא.