דרמה בקרב השבת: ליצמן מתפטר מתפקידו כשר
דרמה במאבק על עבודות הרכבת בשבת, שעשויה להוביל לזעזועים בקואליציה: השר חיים כץ אישר רק עבודות חיוניות, אבל את האדמו"ר מגור זה לא סיפק. יו"ר יהדות התורה הודיע לנתניהו על התפטרותו מהממשלה אם יתקיימו עבודות, ליצמן ומפלגתו יישארו בינתיים בקואליציה
עבודות הרכבת בשבת צומצמו מאוד - אבל הקואליציה בכל זאת מתערערת: יו"ר יהדות התורה יעקב ליצמן הודיע היום (ו') לראש הממשלה בנימין נתניהו כי בכוונתו להתפטר מתפקידו כשר הבריאות ביום ראשון הקרוב, אם יתקיימו עבודות כלשהן בשבת הקרובה. עם זאת, ליצמן ומפלגתו יהדות התורה יישארו לעת עתה בקואליציה. ליצמן מונה לפני שנתיים לשר הראשון מטעם יהדות התורה לאחר שבג"ץ חייב אותו לכהן כשר במשרה מלאה ופסל את האפשרות שיכהן כסגן שר בלבד תחת נתניהו.
התפטרותו של ליצמן נמסרה לאחר הודעת שר העבודה והרווחה חיים כץ בעניין היתרי העבודה לרכבת בשבת הקרובה. כץ הודיע כי לאחר בדיקה מעמיקה שערך, אישר לבצע רק עבודות חיוניות לשמירה על בטיחות תנועת הרכבות ושאי ביצוען יכול להוביל לפיקוח נפש. "החלטה זו משקפת התחשבות מלאה ברגשות הציבור הדתי מחד ושמירה על שגרת הנסיעה של משתמשי הרכבת ביום ראשון מאידך", נמסר - אך את האדמו"ר מגור זה לא סיפק, ובעקבות זאת ליצמן התפטר.
גם בשבוע שעבר איים ליצמן בהתפטרות, אך אז הגיעו הצדדים ברגע האחרון לפתרון לפיו מרבית עבודות הרכבת יבוצעו על ידי לא-יהודים. הפעם הבהירו ביהדות התורה כי אין הם מסכימים לפתרון זה, וגם ההחלטה לצמצם משמעותית את העבודות לא הניחה את דעתו של ליצמן. עקב פסיקת בג"ץ, ככל הנראה ליצמן לא יוכל לכהן כסגן שר הבריאות כבעבר כשנתניהו השר הממונה - וכך עולה השאלה אם יהדות התורה תסכים להישאר בממשלה מבלי לקבל משרד מיניסטריאלי.
בהתפטרותו גרר למעשה ליצמן את כל חבריו ביהדות התורה וש"ס למערבולת פוליטית. מחולל המשבר מצהיר כי אינו מעוניין בפירוק הקואליציה, אך שתי המפלגות עלולות למצוא את עצמן מפרקות את הממשלה שנחשבת לטובה ביותר עבור החרדים אי פעם.
ליצמן לכאורה בודד במערכה הזו. ואכן, בשלב זה אין מדובר באיום לפרוש כסיעה מהקואליציה. ליצמן מאוהב במשרד וזוכה להערכה על תפקודו, ולכן ישאף למזער נזקים ולהציג את הצעד הדרמטי כמחאתי-הצהרתי בלבד, שמטרתו להסיר ממנו, כנציג חרדי בממשלה, את האחריות לחילולי השבת. עם זאת כלל לא ברור כי רבו, האדמו"ר מגור, שנושא השבת בוער בו (שמה הרשמי של המפלגה הוא יהדות התורה והשבת), יסתפק במחאה מינורית שכזו.
על פי הערכות, לאחר התפטרותו של ליצמן יבקש האדמו"ר לכנס את מועצת גדולי התורה של אגודת ישראל (הסיעה החסידית והגדולה ביהדות התורה), על מנת לדון בפרישה מהקואליציה ומהתפקידים בממשלה של יתר חבריה - סגן השר מאיר פרוש וחברי הכנסת ישראל אייכלר ומנחם אליעזר מוזס. נטיית השלושה היא שלא לגרום זעזוע במערכת הפוליטית, אך האדמו"ר של ליצמן הוא הגורם החזק והדומיננטי ביותר במועצת הרבנים.
בעקבות התפטרותו של ליצמן, תקפה בחריפות "קואליציית שבת שוויון" את ממשלת ישראל "הרואה בשבת, יום המנוחה, כעוד טובין לסחר פוליטי". מהעמותה הפועלת להסדרת השבת כיום מנוחה ומייצגת בעלי עסקים קטנים ופעילים חברתיים נמסר בנוסף כי "אם הממשלה לא תעצור את העבודה והמסחר בשבת, העבודה והמסחר יעצרו אותה". רועי לחמנוביץ', מנכ"ל הקואליציה, הוסיף: "אין לי ספק ששר הפנים אריה דרעי ויו"ר ועדת הכספים משה גפני לא יוכלו להביט מנגד ולהחריש - כיצד ממשיכה השבת להידרס כיום מנוחה הרשמי של מדינת ישראל - ולא לעשות דבר".
מנגד אמרו בתנועת "ישראל חופשית": "אנחנו מברכים על התפטרותו של ליצמן. זהו ניצחון של הרוב הישראלי שלא מוכן לשלם בגופו ובאיכות חייו אל מול כפייה דתית דורסנית. הציבור הוכיח שהוא יודע למחות. אנחנו מצפים שממשלת ישראל תאפשר חיים מאוזנים בהם יש חופש דת, וחופש מדת. עם זאת, יש לנו חשש שמדובר ב'חרדיבלוף', מכיוון שיהדות התורה נשארת בקואליציה ולכן נמשיך לעקוב מקרוב אם יש כאן מהלך אמיתי".