הטבח בסיני: מלחמת הקיום של דאעש מול צבא מצרי שאינו יודע להתמודד עמו
אחרי שאיבד את הח'ליפות בסוריה ובעיראק, חשוב לדאעש להוכיח כי הוא ממשיך להתקיים כרעיון וככוח חמוש ברחבי תבל. מתקפת הטרור במסגד בביר אל עבד, שבה נרצחו למעלה מ-300 בני אדם, משרתת את מטרותיו האסטרטגיות. במקביל, צבא מצרים טרם למד כיצד להתמודד עם דאעש - חסר לו מודיעין מטרות מדויק ושיטות הלחימה שלו מיושנות
המתקפה הרצחנית בצפון סיני שבה נהרגו למעלה מ-300 בני אדם ונפצעו כ-130 בוצעה ככל הנראה על ידי דאעש. אומנם הסניף של דאעש בסיני, ארגון המכונה "אנצאר בית אל-מקדס", עדיין לא לקח אחריות על הפיגוע, אבל לפי כל הסימנים מדובר בארגון המשתייך לג'יהאד העולמי בסיני ולדאעש. חשוב להגדיש נקודה זו כיוון שאחת הסיבות המרכזיות למתקפה על המסגד בעיירה ביר אל עבד היא דתית-תיאולוגית.
במסגד המסוים הזה נהגו להתפלל בדואים ומצרים המשתייכים לזרם הסופי באיסלאם. זהו זרם הדבק בפרשנות משיחית המבוססת על חיפוש צדק חברתי לקוראן ולתורה שבעל פה הנלווית אליו, החדית'. לעומת זאת, הזרם הסלפי שאליו משתייך דאעש טוען שכל הזרמים האחרים, שאינם דבקים בקוראן ככתבו וכלשונו, וכפי שפירשו אותו הנביא מוחמד וחבריו, הם כופרים בעיקר. אפשר לומר שהסלפים הם אורתודוקסים בעוד שהסופים הם מעין רפורמיסטים שדוגלים באיסלאם לא אלים בעיקרו.
עם זאת, הסיבה העיקרית לפיגוע הרצחני הייתה שסניף דאעש בסיני ("ויליאת סינאא") רוצה להפגין נוכחות, וכי למרות המתקפה המוגברת של כוחות הביטחון המצריים - הוא חי וקיים ואף בועט. חשוב ביותר לדאעש להוכיח, בימים שבהם איבד את מאחזיו הטריטוריאליים ואת מקורות עושרו הכלכלי בסוריה ובעיראק, כי הוא ממשיך להתקיים כרעיון וככוח חמוש בצורה מבוזרת ברחבי תבל - החל מ"בוקו חראם" שפועל באפריקה ועד אבו סייף בפיליפינים. וזה לא הכול, אל כך מתווספים הטרוריסטים הבודדים הפועלים באירופה ובצפון אמריקה בהשראת המסרים של דאעש המופצים באינטרנט.
לאנשי דאעש בסיני חשוב במיוחד להוכיח כי הם חיים ופעילים, למרות המתקפות של צבא מצרים עליהם, מפני שעל ארגונם מאיימת קללה כמו זו שעברה על הארגון בסוריה ובעיראק. בניגוד לסוריה ועיראק, ששם יש כוחות הפועלים נגד דאעש ולהם מודיעין טוב, וכך גם צבאות עם ניסיון רב בלחימה א-סימטרית נגד גרילה ומחבלים, הצבא המצרי אינו מצליח להתמודד עם האתגר של דאעש - זאת על אף שלפי מקורות זרים הוא מקבל סיוע מודיעיני ואולי גם מבצעי מצה"ל. הצבא המצרי לא הצליח לרתום כוחות חמושים מקומיים של הבדואים בסיני על מנת להילחם נגד דאעש כמו שעשו האמריקנים, העיראקים, הסורים והרוסים נגד דאעש בסוריה ובעיראק. בסיני אין משת"פים שיעים שיילחמו בדאעש הסוני. בינתיים, המצרים הצליחו לשכנע, בעיקר באמצעות פיתויים כלכליים והבטחות לשיפור המצב התעסוקתי בסיני, כמה שבטים בצפון סיני שלא לשתף פעולה עם דאעש.
ההזנחה המצרית את סיני וקיפוח תושביו, כמו גם היחס המזלזל והמתנשא של המצרים כלפי הבדואים, הייתה הסיבה העיקרית לשבטים הבדואים, בעיקר הצעירים שביניהם, לתמוך בדאעש. דור ההורים המבוגרים היה פחות נלהב מהארגון האסלאמיסטי, אבל המצב הכלכלי וחסימת ההברחות של סמים ועובדים זרים דרך סיני גרם להם לשתף פעולה עם ארגון הטרור. המצרים הבינו זאת ובשנה האחרונה הצליחו לשכנע כמה ראשי שבטים שלא לשתף פעולה עם דאעש.
רוב תושבי העיירה ביר אל עבד שהותקפה משתייכים לשבט הנקרא סאווארקה. אנשי שבט זה, היושבים בצפון סיני באזור אל עריש-רפיח, סמוך לגבול עם ישראל, החליטו לאחרונה שלא לשתף פעולה עם דאעש תמורת הטבות כלכליות שהבטיחה להם ממשלת מצרים. לפי מידע שלא אומת סירבו אנשי השבט הזה, שיש להם נציגות גם בישראל, לתת מקלט ומחסה לכמה אנשי דאעש שברחו מכוחות הביטחון המצרי שרדפו אחריהם - ולכן הייתה לדאעש סיבה לנקום בהם. זו הסיבה השלישית להתקפה על המסגד המקומי.
ויש היבט נוסף לפיגוע אתמול: אחרי שדאעש איבד את מאחזיו הטריטוריאליים בסוריה ובעיראק הוא כבר לא יכול לבדל את עצמו כארגון שהקים מחדש את הח'ליפות האיסלאמית. עובדה זו הופכת את דאעש לארגון ג'יהאד עולמי "רגיל". ללא החליפות, המרכיב הטריטוריאלי, והאידיאולוגיה של דאעש, אין לארגון שום מרכיב שיבדיל אותו מ"אל קאעידה".
כזכור, דאעש פרש מ"אל קאעידה" בהנהגת אבו בכר אל-בגדדי והתגאה בכך שהוא מקים ח'ליפות איסלאמית כאן ועכשיו בשטחים ששוחררו מידי הכופרים, לכן גם קרא לעצמו המדינה האיסלאמית, בעוד שפירוש השם אל קאעידה הוא "ההנהגה" ולא ישות ריבונית. שני הארגונים, שנולדו מאותו רחם ג'יהאדיסטי בסעודיה ובאפגניסטן, מתחרים כעת זה בזה על השפעה, יוקרה וגיוס כוח אדם וכספים בזירה הבינלאומית וברשתות החברתיות. מחוז סיני של דאעש בפעולה ראוותנית ורצחנית משרת לא רק את מטרותיו המקומיות, אלא גם את המטרות האסטרטגיות של דאעש - הנלחם על קיומו והנאלץ להתחרות כעת באל קאעידה.
אבל השאלה המטרידה מכל היא מדוע צבא מצרים אינו מסוגל להתמודד בהצלחה עם שלוחת דאעש בסיני, שמונה אלפים בודדים. סיבה אחת היא, כאמור, היעדר מודיעין ובעיקר מודיעין מטרות מדויק שיאפשר לחיל האוויר המצרי להפציץ את פעילי הארגון מבלי לפגוע באוכלוסייה המקומית. בהיעדר מודיעין מטרות טוב, פוגעים מטוסי ומסוקי חיל האוויר המצרי וגם המל"טים שלו באוכלוסייה האזרחית, כאשר הם תוקפים את מטרות דאעש. האוכלוסייה האזרחית, שרובה בני שבטים בדואים, ממורמרת כבר בלאו הכי ולכן היא מסייעת לדאעש ומאפשרת לו להיטמע בתוכה ולצאת מתוכה לפעולות התקפיות וחוזר חלילה.
הנקודה השנייה היא כנראה היחס של כוחות הביטחון המצרי לאוכלוסייה הבדואית בסיני בכלל, שהוא כאמור גורם שלילי שמאפשר לדאעש להיעלם ולהופיע מתוך שבטי הבדואים של מרכז ומערב סיני ללא הפרעה. גורם שלישי הוא שיטות הלחימה של הצבא המצרי שמתאימות ללחימה בצבא סדיר ואינן מתאימות למרדף נקודתי אחרי טרוריסטיים ולוחמי גרילה שמתחבאים במערות ובמנהרות מתחת לקרקע, מופיעים לפרקי זמן קצרים ונעלמים חזרה. לחימה שכזו מחייבת לא רק מודיעין מדויק ועשיר, אלא גם שיטות לחימה שונות מאלה שמאפיינות צבא סדיר קונבנציונלי הנלחם בצבא סדיר אחר.
למרבה הצער, גם המבצע שהנשיא א-סיסי הכריז עליו בתגובה לפיגוע במסגד לא ישפר בהרבה את המצב, אלא רק יקומם יותר את האוכלוסייה הבדואית וידחוף אותה לזרועות פעילי דאעש בסיני. עם זאת, ייתכן שארגון חמאס שהחליט לאחרונה אסטרטגית לשתף פעולה עם המצרים, יתגייס כעת לעזרת א-סיסי ואנשיו. המשחק עדיין פתוח ולא הוכרע.