ראש הממשלה של מובארק רץ לנשיאות מצרים
אחרי שהפסיד ב-2012 למוחמד מורסי ונמלט ממצרים, אחמד שפיק מודיע כי ירוץ בבחירות באפריל. בראיון לרויטרס אמר שישוב מאיחוד האמירויות "כבר בימים הקרובים", אך לאחר כמה שעות טען שהמדינה, המקורבת לנשיא א-סיסי שעדיין לא הודיע אם יתמודד או לא, לא מאפשרת לו לעזוב
אחמד שפיק, לשעבר ראש ממשלת מצרים תחת הנהגתו של חוסני מובארק, טייס בחיל האוויר המצרי ומועמד לנשיאות המדינה, הכריז היום (ד') בראיון לסוכנות הידיעות רויטרס כי הוא מתכוון לרוץ בבחירות לנשיאות שיתקיימו בשנה הבאה, והוסיף כי הוא ישוב למצרים מאיחוד האמירויות "כבר בימים הקרובים" - אף שלטענתו בשלב זה המדינה כלל לא מאפשרת לו לצאת מגבולותיה.
זמן קצר לאחר פרסום הדברים אישר דובר מפלגת התנועה הלאומית המצרית של שפיק את התמודדותו בריאיון לעיתון "אל-מסרי אל-יום". "הידיעה נכונה. הוא יחזור למצרים בקרוב מאיחוד האמירויות. אנחנו בקשר איתו", אמר.
ברשת "אל-ג'זירה" פרסמו עם זאת טענות של שפיק שלפיו איחוד האמירויות, שנחשבת מקורבת לנשיא הנוכחי עבד אל-פתאח א-סיסי, לא מאפשרת לא לנסוע לארצו. "הופתעתי שהם לא אפשרו לי לנסוע מהמדינה מטעמים שאיני מבין", הוסיף. "אף שאני מודה להם על האירוח שלי, אני מסרב לכל התערבות בענייניה של מדינתי, או בעיכוב השתתפותי בפעילות חוקתית ובמשימות חשובות. אני לא מוותר על חובתי לפעול בדרך זו".
לפני כן מסר שפיק לסוכנות הידיעות בסרטון וידאו ובטלפון כי הוא יתמודד על הנשיאות בבחירות שנקבעו לאפריל, שלפי שעה מסתמן שיתמודד - ויזכה - בהן גם הנשיא א-סיסי, שעדיין לא הצהיר רשמית כי ינסה לקבל כהונה שנייה. "אני גאה להכריז על כוונתי לרוץ בבחירות הקרובות לנשיאות במצרים ולשרת את המדינה בארבע השנים הבאות", מסר בהודעה רשמית.
ראש הממשלה לשעבר כבר הפסיד בעבר בבחירות לנשיאות. הוא התמודד ב-2012 מול הנשיא לשעבר מוחמד מורסי מתנועת האחים המוסלמים והפסיד בפער זעום בבחירות שהתקיימו לאחר הפלת ממשלו של מובארק שנה לפני כן. לא אחת טען שפיק כי היו זיופים בבחירות וכי הנשיאות נלקחה ממנו, ולאחר הבחירות נמלט מהמדינה.
שפיק, ראש הממשלה האחרון בתקופתו של מובארק, הוא אחד מבין שני מועמדים בלבד שהכריזו על השתתפותם בבחירות הקרובות לנשיאות במצרים. המועמד השני כרגע הוא עורך הדין והפעיל החברתי חאלד עלי, שהיה מאישי הציבור שהובילו את המחאה ואת המאבק המשפטי נגד העברת האיים סנפיר וטיראן ממצרים לסעודיה במסגרת הסכם שרטוט הגבולות הימיים שנחתם בין המדינות. עלי גם כן כבר ניסה את מזלו בעבר במרוץ לנשיאות ללא הצלחה.
א-סיסי, הגנרל שעמד בראש הצבא שהפיל את מורסי ב-2013 לפני שהוא בעצמו זכה בבחירות לנשיאות שנה לאחר מכן, עדיין כאמור לא הודיע אם הוא מתכוון להתמודד על כהונה נוספת. הוא הצהיר עד כה כי הוא יתמודד "רק אם ירגיש שהעם רוצה אותו". בראיון לרשת CNBC מוקדם יותר החודש הבהיר א-סיסי, עם זאת, כי בכל מקרה הוא לא יתמודד על כהונה שלישית ב-2022.
תומכיו של א-סיסי רואים בו מפתח ליציבות לאחר הטלטלה הגדולה במדינה בעקבות הפלת משטר מובארק ב-2011. ממשלו של הנשיא הנוכחי נלחם במיליציות האיסלאמיסטיות בצפון סיני וגם חוקק שורה של רפורמות צנע בשנה האחרונה, שדווקא פגעו בפופולריות שלו.
לאחר הפסדו בבחירות מול מורסי, שפיק כאמור ברח ממצרים מחשש שייעצר ובילה את רוב התקופה הזו באיחוד האמירויות. הוא הקים מפלגה פוליטית והחל לנהל אותה מרחוק. המפלגה לא הצליחה לגייס תמיכה משמעותית בבחירות הפרלמנטריות שהתקיימו ב-2015.
שפיק עצמו היה נתון לאישומים שונים בגין שחיתות, אך רוב התיקים נגדו נסגרו ובאחרים זוכה. לפני כשנה מסר עורך דינו שהשלטונות במצרים הסירו אותו מרשימת המבוקשים בשדות התעופה ברחבי המדינה, מה שחיזק את ההערכות כי שפיק יעשה קאמבק פוליטי ויחזור למצרים מאיחוד האמירויות.