אסיר לשעבר בהאג: "הגנרל הקרואטי הבריח את הרעל בחליפה"
גנרל נוסף שהיה עצור בהולנד ושימש עד במשפטם של פושעי מלחמה אחרים סיפר בראיון בקרואטיה על האבטחה הרופפת בבית הדין הבינלאומי. "מישהו מבפנים כנראה הגשים את משאלתו האחרונה והבריח לו את הרעל", טען. "ייתכן שהרעל חיכה לו בחליפה שקיבל בתא המעצר לקראת הדיון"
המשטרה בהאג עדיין מנסה להבין כיצד השיג והכניס הגנרל הקרואטי לשעבר סלובודן פרליאק את הרעל הקטלני ששתה בבית הדין הבינלאומי לעיני השופטים שניות לאחר שנדחה ערעורו על עונשו בגין פשעי מלחמה. גנרל קרואטי אחר, ששימש עד בתיקים נוספים בבית הדין הבינלאומי ליוגוסלביה בהאג ובעצמו היה אסיר בבית המעצר במקום, אמר היום (ה') בראיון לתקשורת הקרואטית כי ייתכן שהרעל הוברח בחליפה של פרליאק, שאותה הוא קיבל זמן קצר לפני המשפט.
לאחר שהתבשר פרליאק כי 20 שנות המאסר שנגזרו עליו בגין פשעי מלחמה נותרו על כנן, הוא זעק אתמול בבית המשפט, לעיני השופטים ומצלמות שתיעדו את הדיון, כי הוא אינו פושע מלחמה ומקבל בבוז את ההחלטה, ושתה משקה שהצהיר שהוא רעל. השופטים עצרו מיד את הדיון ופרמדיקים הוזעקו למקום, אך תוך שעות נמסר על מותו של פרליאק, שהורשע בין היתר בפשעי מלחמה, רצח ורדיפה של מוסלמים במהלך מלחמת בוסניה בשנות התשעים.
מטה לאושיץ', ששימש עד במשפטם של שלושה גנרלים אחרים ואמר כי הוא מכיר מקרוב את הסדרי האבטחה בבית הדין בהאג, אמר בראיון לעיתון הקרואטי 24sata כי לדעתו, רוב הסיכויים הם שהרעל הוברח בחליפה.
"המשפט הזה התנהל כבר 13 שנה, אז הכול היה מאוד נינוח", צוטט בעיתון בקרואטי. "בתא המעצר, לפני היציאה למשפט, הנאשם מקבל חליפה שאותה הוא ילבש. לא עשו שם בדיקת 'סטריליזציה". לפי לאושיץ', כך היה ניתן להבריח לפרליאק את החומר הקטלני או שכך הוא היה יכול להשיג אותו בכלא ולעקוף את המאבטחים.
לאושיץ', שבעצמו היה בעבר אסיר בסכוונינגן, שם מוחזקים פושעים שהורשעו בבית הדין בהאג, חידד כי לא אמור להיות קשה להכניס את הרעל לתאי המעצר. "האסירים בהאג לא באמת מקבלים יחס של פושעים. הם לא מקבלים יחס נוקשה או אלים. מרבית מאיתנו הם גנרלים, אז גם התייחסו אלינו ככה. סלובודן פרליאק התנהג כמו ג'נטלמן, אז כך גם התייחסו אליו. אם היה רוצה להשיג רעל, הוא היה יכול לעשות זאת בקלות".
הוא הוסיף: "מישהו עזר לו במכוון. צריך לדעת בדיוק איזה רעל נחוץ לדבר כזה ואיפה להשיג אותו. מישהו הגשים את משאלתו האחרונה. ואני משוכנע שזה היה מישהו מאנשי הצוות בבית המשפט בהאג".
בהמשך הראיון תיאר לאושיץ' כי הבדיקות הביטחוניות בכניסה לבית המשפט ולתאי המעצר היו רופפות יחסית, אך אם היו נתפסים – "המבריח" היה יכול להיכנס לבעיות משפטיות חמורות ולהידרש לשלם קנס גבוה מאוד והאסיר היה נשלח לתא מעצר עם תנאים קשים יותר. "פרליאק לא היה מסתכן עם זה", אמר, "ומסיבה זו אני בטוח שעובד במקום הוא שנתן לו את הרעל ברגע האחרון".
אתמול אמר עורך הדין הסרבי טומה פילה, שייצג נאשמים רבים בבית המשפט הבינלאומי, לסוכנות הידיעות AP כי לא קשה מדי להבריח פנימה רעל. "הבדיקה הביטחונית זה כמו בשדה תעופה", אמר. "הם בודקים חפצים מתכתיים ולוקחים טלפונים, אבל גלולות וכמויות קטנות של נוזלים זה לא בעיה", כך לפי פילה.