נתניהו: "חוק ההמלצות נכון, ביקשתי שלא יחול עליי"
על רקע הביקורת ההולכת וגוברת בקואליציה ויממה לאחר שרבבות מחו בת"א, הודיע רה"מ: "ביקשתי שהחוק ינוסח כך שלא יחול על חקירתי". נתניהו תקף את המשטרה וטען: "ההמלצות בענייני נקבעו בתחילת החקירה". יוזם החוק, אמסלם: "החרגת נתניהו מהחוק תהפוך אותו לפרסונאלי"
הביקורת על החוק גם מתוך הקואליציה הולכת וגוברת, אתמול התכנסו רבבות כדי למחות נגדו - וכעת הודיע ראש הממשלה כי הוא אמנם מתכוון לקדם אותו, אך ביקש שלא יחול עליו. ראש הממשלה בנימין נתניהו כינה את חוק ההמלצות "טוב ונכון", אך על רקע הביקורת הודיע כי "ביקש לוודא שינוסח כך שלא יחול על החקירה שמתנהלת בענייני".
"חוק ההמלצות הוא חוק טוב, הוא שומר על כבוד האדם", כתב נתניהו בעמוד הפייסבוק שלו. "הוא מסדיר את ההפרדה הברורה שקיימת בדמוקרטיה בין תפקיד המשטרה לבין תפקיד הדרג המשפטי. בנושאים שנקבעו בחוק, הדרג המשפטי הוא הגוף היחיד שמוסמך להחליט אם להעמיד אדם לדין. החוק נועד למנוע פרסום של המלצות משטרה שמותירות עננה על אנשים חפים מפשע, דבר שקורה חדשות לבקרים".
נתניהו טען כי "העיסוק בחוק ההמלצות הפך לצערי לכלי ניגוח פוליטי נגד ממשלה נבחרת שמביאה הישגים חסרי תקדים בביטחון, בכלכלה, בחברה ובזירה המדינית. על מנת שהדיון בחוק יהיה ענייני ולא ינוצל לתעמולה פוליטית, ביקשתי מח"כ אמסלם לוודא שהחוק ינוסח כך שלא יחול על החקירה שמתנהלת בענייני".
ראש הממשלה הוסיף ותקף את המשטרה וטען כי "ממילא ברור לכל שלהמלצות המשטרה בענייני אין שום משמעות. נראה שהן נקבעו כבר בתחילת החקירה, הודלפו לכל אורכה, ולא השתנו למרות העובדות הברורות שמוצגות פעם אחר פעם - שמוכיחות שלא היה כלום. בדמוקרטיה שומרת חוק צריך לאפשר לדרג המשפטי לקבל החלטות באופן ענייני ונקי מלחצים. לכן צריך להעביר את חוק ההמלצות. החוק נכון ודרוש, ומשהובהר שאין לו שום נגיעה לענייני האישי, אני מצפה מכל חברי הקואליציה לתמוך בו".
יוזם חוק ההמלצות, ח"כ דודי אמסלם (הליכוד), כתב בפייסבוק בתגובה: "אני מכבד את בקשתו של ראש הממשלה, למרות שהחרגתו מהחוק תהפוך את החוק הזה כעת לפרסונאלי. אתייעץ עם יו"ר הקואליציה ועם ראשי הסיעות על מנת לבצע את ההתאמות הנדרשות, בהתאם להודעת ראש הממשלה. בשבועות האחרונים מתרחשים כאן דברים חמורים ומדאיגים. אנשים המצויים בצמרת שלטון החוק והמשטרה פועלים בכל המישורים, כדי לסכל את החוק באופן פסול, תוך רמיסת נורמות ציבוריות ברגל גסה. אין לי ספק כי יהיו לכך השלכות חמורות בהמשך, זו פגיעה ישירה בעבודת הכנסת ובהתנהלותה.
אמסלם ציין עוד כי "לכל אורך הדרך הדגשתי כי חוק ההמלצות הוא חוק חברתי ממדרגה ראשונה. בעבורי, כבוד האדם הוא ערך מקודש, בין אם זה עניינם של רמי הארץ או אביוניה. ראיתי לנגד עיניי את עשרות אלפי האזרחים שכל עולמם חרב מידי שנה בגלל פרסום ההמלצה. זו התמודדות בלתי אפשרית עם סיטואציה לא אנושית שהופכת את חייהם לסיוט מתמשך עד להחלטת הפרקליטות בעניינם. בעבורם ורק בעבורם אני מחוקק את החוק הצודק הזה וכעת כשראש הממשלה הוציא את עצמו מהמשוואה, אני משוכנע שכל אלו שיצאו מגדרם כדי לטרפד אותו, ייעלמו ויאלמו כאילו לא היו, החוק יקודם וירשם בספר החוקים של מדינת ישראל".
אמסלם אמר לחברי האופוזיציה: "אני מציע שתמשיכו בהסתייגויות. אם יהיה שינוי בנוסח החוק, נפתח להסתייגויות על השינוי. אני לא יודע איזה סוג של שינוי יהיה. בערב נוציא הודעה מסודרת אם תהיה מחר הצבעה על הכנת החוק לקריאה שנייה ושלישית בוועדה".
יו"ר המחנה הציוני אבי גבאי צייץ בתגובה: "אני שמח שעשרות האלפים ברחובות, חברי הכנסת שלנו שהגישו מאות הסתייגויות והפנייה הישירה שלי לכחלון ובנט הובילה לשינוי. שיהיה ברור - לחוק המושחת הזה נתנגד גם אם הוא לא חל על ראש הממשלה. זה חוק בעד מושחתים ונגד החוקרים".
יו"ר התנועה, ח"כ ציפי לבני, כתבה: "ניצחון הישרים על המושחתים! ניצחון גדול לציבור בישראל שהוכיח שאין לאבד תקווה. ביבי כמו ביבי גם כשהוא בצדק מתקפל, הוא טורח להסית נגד גורמי אכיפת החוק ומשטרת ישראל שפועלים כנדרש נגד שחיתות שלטונית ללא מורא וללא משוא פנים. לעומת נתניהו - אנחנו בצד של גורמי אכיפת החוק ונגד השחיתות".
גם יו"ר יש עתיד, ח"כ יאיר לפיד, התייחס לדברי נתניהו. לפיד ציין כי "הודעת נתניהו היא הודאה באשמה. החוק היה פרסונאלי מהרגע הראשון ונולד בחטא אצלו. גם מי שאומר 'על סיגרים לא מדיחים' יודע שעל סיאוב ושחיתות של שליט שנמצא על הכיסא יותר מדי זמן מדיחים ועוד איך".
יותר ויותר חברי כנסת מהקואליציה מסתייגים מחוק ההמלצות שאמור לעלות מחר להצבעה בקריאה שנייה ושלישית במליאה - אבל אלו שמביעים רשמית את ההסתייגויות שלהם הם חברי האופוזיציה, בפיליבסטר בוועדת הפנים. במטרה למשוך זמן הגישו חברי האופוזיציה מאות רבות של הסתייגויות - והם מקריאים אותן בדיון ועדת הפנים בנושא בזו אחר זו.
כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, בכולנו ובבית היהודי הביעו אי נוחות מהחוק ומהיותו פרסונלי. גם העובדה שהוא מקודם בהליך בזק ומצריך גיוסים בהולים של שרים וחברי כנסת שיוטסו לארץ בחזרה מחו"ל עלולה לגרום לעיכוב. בישיבת שרינו של הליכוד, שהתכנסה במקביל לוועדת הפנים של הכנסת, הציע השר זאב אלקין לדחות את ההצבעה בשבוע.
כולנו: להחיל בעוד שלושה חודשים
ח"כ מירב בן ארי (כולנו) הגישה הסתייגות שלפיה החוק ייכנס לתוקף בעוד שלושה חודשים, על מנת לוודא שלא יחול על חקירת ראש הממשלה בנימין נתניהו וכדי לאפשר למשטרה לסיים את החקירה. בהמשך היא צייצה בטוויטר כי נוכח חופש ההצבעה שעליו הכריז יו"ר כולנו, התנאי שלה לתמיכה בחוק יהיה תחולתו תוך שלושה חודשים "כדי להימנע אפילו ממראית עין של חוק פרסונלי". ח"כ אורן חזן הביע אף הוא התנגדות לעיתוי אישורו של החוק. באולפן ynet אמר כי הוא "גורם נזק לליכוד ולראש הממשלה"
חוק ההמלצות, שאושר בכנסת בקריאה ראשונה, אוסר על המשטרה לפרסם חוות דעת אם להגיש כתבי אישום לגבי חקירות שבהן יש לתיק פרקליט מלווה, ונוגעות לשחיתות ציבורית של פוליטיקאים, ראשי ערים וראשי ארגון פשיעה. עם זאת, היועץ המשפטי לממשלה יוכל לבקש המלצות משטרה גם במקרה של פרקליט מלווה. בכל מקרה של המלצה לסגירת התיק תוכל המשטרה לפרסם חוות דעת.