הקרב על פיצוציות סגורות בשבת: "תנו לחיות בלי כפייה דתית"
"חוק המרכולים", שיאפשר לשר הפנים לבטל חוקי עזר עירוניים ובכך להביא לסגירת עסקים למכירת מוצרי צריכה בשבתות פרט לת"א, מדאיג בעלי פיצוציות בערים אחרות. "שבתות זה הנתח העיקרי שלנו, החוק ימוטט אותנו כלכלית", הזהיר בעל פיצוצייה בחולון. תושב ב"ש: "זו זוועה, תנו לקנות בשבת"
"עם כל הכבוד לקהל החרדי, אנחנו צריכים לקנות בשבת". זוהר טל, לקוח קבוע באחת הפיצוציות בבאר שבע, חושש כמו אחרים ברחבי הארץ שהמדינה עומדת לשנות את הסטטוס קוו בכל הקשור להתנהלות החילונים בערים שבהן הם מהווים רוב. קידום "חוק המרכולים", שלעת עתה נבלם בשל התנגדות נחרצת של מפלגת ישראל ביתנו, מדיר שינה מעיני הלקוחות הקבועים בשבתות ובעיקר מבעלי הפיצוציות.
"זה סוג של כפייה דתית, בן אדם בסך הכול רוצה להתפרנס", אמר שי פניבילוב, בעל פיצוצייה שהייתה פתוחה בעבר בשבתות בבאר שבע. "זו זכותו המלאה של מי שרוצה להתפרנס לפתוח בשבת. אני לא חושב שצריך להיכנס לזה. אני כבר לא פותח בשבת, אבל החוק הזה יפגע באנשים שפותחים בשבת". זוהר, הלקוח הנאמן, אמר: "החוק הזה הוא זוועה. אני באופן אישי לא אעבוד בשבת, אבל אני כן חושב שצריך לאפשר את פתיחת הפיצוציות בשבת כי זה נותן הרבה שירותים טובים".
"חוק המרכולים", שמקודם במסגרת ההבטחות שניתנו לחרדים על ידי הליכוד כדי להביא לסוף המשבר הקואליציוני ברקע עבודות השבת של הרכבת, מבקש להעניק לשר הפנים סמכויות לבטל חוקי עזר עירוניים. בכך, החוק מאפשר לו למעשה להכתיב סגירת מרכולים בשבת גם בערים שבהן חוקי העזר מתירים למרכולים לפעול ביום המנוחה. בהתאם לפסיקת בג"ץ, נקבע במסגרת ההסכמות כי החוק לא יחול על תל אביב.
החוק אושר ביום ראשון בממשלה ובוועדת השרים לענייני חקיקה, אולם לא עלה אתמול להצבעה בקריאה ראשונה במליאת הכנסת. יו"ר ישראל ביתנו ושר הביטחון אביגדור ליברמן לקח את הקרדיט על בלימת קידום החוק לעצמו. אחרי ששרי המפלגה התנגדו בממשלה לחוק, אמר אתמול (ב') ליברמן כי מדובר ב"הפרה בוטה של הסטטוס קוו, הפרה בוטה של מה שהתרגלנו אליו בשנים האחרונות. עצם ההתערבות של שלטון מרכזי בנעשה בשלטון מקומי היא דבר מאוד לא רצוי. אין שום סיבה לפתוח מרכולים בשבת בבני ברק ואין שום סיבה לסגור בראש פינה".
שר הפנים אריה דרעי, יוזם החוק, אמר כבר שאין בכוונתו לפגוע בסטטוס קוו. עם זאת, אתמול הוא אמר: "אנחנו רוצים לשמור על הסטטוס קוו בכל רחבי הארץ ולמנוע את הפיכת השבת ליום המסחר הלאומי. השבת קדושה לנו יותר, אבל אנחנו לא יכולים לסגור את המרכולים בתל אביב. אנחנו רק רוצים שמה שהיה הוא שיהיה, ושבעקבות פסיקת בג"ץ בעניין המרכולים בתל אביב, לא ייפתחו כעת מרכולים בשבת ברחבי הארץ ויתקיים מסחר כמו בפריז, ניו יורק או לונדון".
"מכל הארץ אנשים יצטרכו להגיע לתל אביב"
בעלי פיצוציות בחולון מחו אף הם על האפשרות שייאלצו לסגור בשבתות את עסקיהם בגלל התערבות יו"ר ש"ס ושר הפנים אריה דרעי. הם גם מחו על האפליה מול העיר השכנה תל אביב. "אנשים יצטרכו לנסוע מחולון ומבת יום ובעצם מכל הארץ לתל אביב כדי לקנות מוצרים וזה הזוי", אמר בתסכול מוכר בפיצוצייה בחולון.
בעיר, שנחשבת לאחת המרכזיות בגוש דן, מבטיחים להילחם בחוק אם הוא יאושר בכנסת. "לא הגיוני שבן אדם שצריך לקנות משהו בשבת ייאלץ לנסוע למקומות רחוקים או לקניון" מחה חזי חדיו, בעלי "סיטי מרקט" בחולון. "לסגור את העיר בשבת זאת טעות כי אנשים עובדים היום עד שעות מאוחרות, לא מספיקים לעשות קניות באמצע השבוע, וקורה שבאים בסופי שבוע להשלים את החסר".
חדיו ציין כי עד לפני כמה שבועות הוא עוד היה מקבל דו"חות בגין פתיחת העסק שלו בשבת, אולם כעת פקחי העירייה מעלימים עין. "המצב כאן דומה למה שהיה בתל אביב לפני שעסקים עתרו לבג"ץ. אנחנו רוצים להתפרנס בכבוד ונראה שהממשלה והסיעות החרדיות מנסות להתערב לנו בחיים. אנחנו לא מפריעים לאף אחד. אני אשאר פתוח בכל מקרה גם אם אקבל דו"חות".
ברחוב דב הוז בעיר ישנן כמה פיצוציות שפתוחות בשבתות כבר שנים ארוכות. "כרגע מי שרוצה לפתוח בשבת יכול למרות שזה לא מגובה בחקיקה עירונית", הסביר יונתן מורגן מפיצוציית "אקסודוס". "רוב הפרנסה שלנו היא בסופי שבוע, כי אנשים קונים אלכוהול, חטיפים ודברים כאלה. עברתי לכאן לפני ארבע שנים מירושלים והסיבה העיקרית לכך היא ששם כל העסקים סגורים בשבת".
הוא הוסיף כי "אם יחוקקו חוק שבסוף ימנע מעסקים לפתוח בשבתות זה ימוטט אותנו כלכלית, אנחנו מתפרנסים בקושי, ובשבתות זה הנתח העיקרי שלנו. יש כאן מעט חרדים ששואלים למה אנחנו פותחים ואני אומר 'איש באמונתו יחיה', כל עוד אני לא מפריע לאף אחד שכל אחד יעשה מה שהוא מבין בלי כפייה דתית".
קצת לפני הירידה לנתיבי איילון, נמצאת פיצוציית "גלגל המזל", שפתוחה בשבתות ומושכת גם מבלים בסופי שבוע. "80 אחוז מהפרנסה שלי זה ביום שבת", מצהיר המוכר יבגני בלייכר. "אנשים שאין להם זמן באמצע השבוע לעשות קניות באים לכאן וגם יושבים עם בירה לנקות את הראש ולמלא טוטו. אנחנו נמצאים בשולי העיר, לא מפריעים לאף אחד, ומפחידה המחשבה שיכפו עלינו לסגור. תנו לחיות בשקט ובלי כפייה דתית".
המורכבות של החוק בחיפה גדולה יותר מאחר שמדובר בעיר מעורבת, שלעתים קשה לקבוע בה איזה אזור הוא "יהודי" ואיזה לא. בנוסף, קיימות הגדרות שונות לגבי מהי פיצוצייה ומה נמכר בה לעומת בתי קפה.
בעלי עסקים במרכז הכרמל לא ששו להתראיין למצלמה. אחד מהם הסביר שהעסק שלו בכלל לא עונה להגדרה פיצוצייה אלא בית קפה, משום שאינו מוכר מוצרי מכולת אלא ממתקים, סיגריות וקפה. "ההגדרות הן ברורות ובגלל שלפיצוצייה היו בעיות בעבר גם עם העירייה, לפני 20 שנה הפסקתי למכור מוצרי מכולת ושיניתי סטטוס לבית קפה", אמר אחד מבעלי העסקים.
בבית עסק אחר סיפר הבעלים כי כבר לפני כמה שנים החליט לסגור בסופי שבוע את הפיצוצייה שהוא מפעיל. "בכל שבת הייתי מקבל דו"ח מהעירייה ולכן החלטתי לסגור בסופי השבוע. לא הייתי עומד בזה יותר. היו גם בעיות עם מכירת אלכוהול בלילה וכו' כך שהכול כבר נהיה בעייתי. אני סוגר בכניסת השבת ופותח במוצ"ש, כך שמבחינתי החוק החדש לא רלוונטי".
מעבר לכביש אומרים בעסק גדול שכולל בית קפה ומינימרקט כי משמעות החוק - אם ייושם - היא סגירת העסקים מסוג זה. "אפשר להגיד שיותר מ-90 אחוז מהיקף העבודה בעסק הזה הוא בסופי שבוע, כאשר שאר החנויות והמרכולים סגורים. זו הסיבה שכולם מגיעים לפה. בשאר השבוע זה ממש לא עסק רווחי ורק בסוף השבוע כולם מסתערים. מה שהחוק הזה אומר הוא בעצם 'תסגרו את העסקים האלה'. מדובר על עשרות אם לא מאות בתי עסק בכל עיר".