מ"פריצת דרך חשובה" עד "אסון לשלום": דיפלומטים לשעבר על ההכרה בירושלים
צבי מזאל מבקש לקחת בפרופורציה את רעשי ההתנגדויות בקרב הפלסטינים והטורקים, אורי סביר חושש מאסון לתהליך השלום, ואלון ליאל מזהיר מהתפוררות היחסים עם מדינות ערב מתונות. בכירים לשעבר בשירות החוץ ניתחו את ההכרזה הצפויה של טראמפ להכיר בירושלים כבירת מדינת ישראל
בכירים לשעבר בשירות החוץ התייחסו היום (ד') לכוונתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ להודיע הערב על החלטת ממשלו להכיר בירושלים כבירתה של מדינת ישראל. צבי מזאל, שכיהן בעבר כשגריר ישראל בשבדיה, מצרים ורומניה, ציין כי מדובר ב"פריצת דרך חשובה ביותר". לעומתו, מנכ"ל משרד החוץ לשעבר אורי סביר הזהיר כי "ההכרזה תהיה אסון לתהליך השלום".
בכירים בבית הלבן מסרו הלילה בתדריך מיוחד כי טראמפ יישא בשעה 20:00 בערב (שעון ישראל) נאום היסטורי, שבו יודיע כי ארה"ב מכירה בירושלים כבירת ישראל. בהצהרה, שאליה יהיו נשואות העיניים במזרח התיכון ובעולם כולו, יכריז הנשיא כי הנחה את מחלקת המדינה להיערך לקראת העברת השגרירות האמריקנית מתל אביב לירושלים, תהליך שצפוי לקחת שנים, אך הבהיר שיחתום על הצו המעכב את ההעברה בשישה חודשים.
השגריר לשעבר מזאל ציין בהתייחסו להכרזה הצפויה כי "על רקע האיומים של מדינות ערב, טורקיה ובייחוד הפלסטינים, ברור שברגע כזה הם יכריזו שהם לא משתתפים בשום מגעים מדיניים, אבל כיוון שהחיים נמשכים ויש מציאות מסוימת - בסופו של דבר הדברים יחזרו למסלול".
מזאל, כיום חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, הוסיף כי "ברגע זה אין תהליך מדיני, אלו רעשים שנעשים בקביעות במזרח התיכון. ברור שיהיו תגובות ופעולות עוינות כמו פיגועים ויידוי אבנים, אבל העולם הערבי לא ייצא מגדרו, אין לו אינטרס, הוא עסוק ביותר מדי בעיות בסוריה, בלוב ועוד בעיות פנים שונות. למה שטורקיה תנתק את היחסים עם ישראל אם יש לנו סחר של מיליארדים איתם בתיירות, נפט, טכנולוגיה וכו'. זה הרבה רעש".
מזאל מעריך כי הקשרים הדיפלומטיים שראש הממשלה בנימין נתניהו טיפח עם מדינות מאפריקה ומאמריקה הלטינית לא ייפגעו בעקבות הכרזת טראמפ. "נתניהו הקים קשרים מאוד יפים עם מדינות שהרבה זמן הוזנחו. יש תהליך של התקשרות מחדש פוליטית, טכנולוגית וכלכלית איתן. האנשים האלו לא קשורים ישירות לסכסוך. הם מושפעים מן הערבים ואפילו ניתקו בעבר יחסים ב-1973, אך בסופו של דבר חזרו לעבוד איתנו".
לדברי השגריר לשעבר מזאל, ראש הממשלה נתנניהו מודע היטב להשפעות המדיניות של ההכרזה. "זו הכרזה שמכירה בעצם במה שקיים, אנחנו מעולם לא ויתרנו על ירושלים כבירת ישראל. כל מדינות העולם שיש להן פה נציגויות מגיעות לירושלים, לכנסת, למשרד החוץ ולמשרד ראש הממשלה כך שהדברים ברורים.
"זו פריצת דרך חשובה ביותר, העובדה שהעולם לא רצה להכיר בירושלים היא מלאכותית וגם כניעה לעולם הערבי. ירושלים מוגדרת כמקום נפרד מישראל וממדינה ערבית כחלק מתוכנית החלוקה, אך כבר אז גם היהודים וגם הערבים לא קיבלו את זה, זו החלטה שמזמן אין לה תוקף אבל העולם התרגל. אז אמריקה מפרה את הסטטוס קוו הזה ואומרת, 'די מספיק, ירושלים היא בירת ישראל'".
"נקווה שלא תהיה יותר אלימות"
סביר, מאדריכלי הסכם אוסלו, רואה את הדברים אחרת. "אני חושב שההכרזה תהיה אסון לתהליך השלום. ירושלים היא בירתנו כי אנחנו קובעים אותה כבירה. אנחנו לא צריכים בגלל האינטרסים הפנים-פוליטיים של טראמפ להיכנס לסחרחורת במזרח התיכון. כל עוד טראמפ נשיא לא יהיה פה תהליך שלום ונקווה שלא תהיה יותר אלימות. יש אפשרות גם שזה יפגע בקשרים פוליטיים שטופחו עם טורקיה, אמריקה הלטינית ואפריקה, ונתניהו מודע לכך".
אלון ליאל, שכיהן אף הוא בעבר כמנכ"ל משרד החוץ וכשגריר ישראל בדרום אפריקה ובטורקיה, אמר כי "ישראל נמצאת ב-2017 במומנטום בינלאומי חיובי ביותר למרות היעדר תהליך שלום. ההצהרה הנשיאותית יכולה לחזק את הקולות האנטי-ישראליים בעולם המוסלמי ולפורר את מרקם היחסים שיצרה ישראל עם מדינות מתונות במזרח התיכון".
ליאל אמר עוד: "אני מאמין שההשפעה על אפריקה ואמריקה הלטינית תהיה מינימלית, למעט מדינות עם ריכוז מוסלמי גבוה כמו ניגריה וצ'ילה. ישראל נשארת
מדינה חזקה, צבאית וכלכלית והעולם השלישי זקוק לסיוע שלה".
בנוגע לראש הממשלה אמר ליאל כי "נתניהו בהחלט מודע לסיכונים הדיפלומטיים של ההחלטה, אין כיום פוליטיקאי ישראלי יותר מנוסה ממנו בתחום המדיני. הוא יודע בדיוק כמה שביר המומנטום החיובי שהוא יצר בזירה הבינלאומית, וכמה קל לחזור לאווירה של החלטה 2334 של מועצת הביטחון של האו"ם לפני שנה בדיוק".