שתף קטע נבחר

 

אחרי הכרזת טראמפ: ישראל תפנה למדינות נוספות שיכירו בירושלים כבירה

משרד החוץ ושגרירויות ישראל בחו"ל כבר התחילו בגישושים ראשונים עם מדינות בחו"ל כדי לבחון האם יסכימו ללכת בעקבות ארצות הברית ולהכיר בירושלים כבירת ישראל. צ'כיה הודיעה כי היא מכירה בירושלים המערבית כבירה, אבל מנגד מדינות כמו בריטניה וצרפת יצאו נגד החלטת טראמפ

 

הנאום המלא של נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ

הנאום המלא של נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ישראל תנסה לנצל את המומנטום של הצהרת הנשיא האמריקני דונלד טראמפ להכיר בירושלים כבירת ישראל - ותפנה לכמה מדינות ידידות בעולם כדי שיילכו בעקבותיו ויכירו גם הן בירושלים כבירת ישראל. בהצהרה בבית הלבן אמר טראמפ כי הכרה בירושלים כבירת ישראל היא "תנאי הכרחי להשגת שלום", והביע תמיכה בפתרון שתי המדינות - אם הצדדים יסכימו על כך. המדינה הראשונה שהולכת בעקבות ארצות הברית היא צ'כיה שהודיעה אמש (יום ד') כי היא מכירה בירושלים המערבית כבירת ישראל.

 

הפרלמנט בפראג אישר ערב יום השנה ה-50 לשחרור ירושלים בחודש מאי השנה החלטה הקוראת לממשלה הצ'כית להכיר בירושלים כבירת ישראל. בהודעת משרד החוץ בפראג אתמול נכתב: "כיום, לפני חתימת הסכם השלום בין ישראל לפלסטינים, אנו מכירים בירושלים שבגבולות 1967 כבירה למעשה של ישראל. המשרד יוכל להתחיל לשקול את העברת השגרירות מתל אביב לירושלים רק על בסיס תוצאות משא ומתן עם שותפים מרכזיים באזור ובעולם". נשיא צ'כיה הוא הפרו-ישראלי מילוש זמאן.

 

משרד החוץ בירושלים ושגרירויות ישראל בחו"ל כבר התחילו בגישושים ראשונים עם מדינות נוספות בחו"ל כדי לבחון אם יסכימו ללכת בעקבות ארצות הברית ולנקוט בצעד דומה של הכרה בירושלים כבירת ישראל, הכולל נכונות להעביר את השגרירות לירושלים. בשלב הזה מדובר בגישושים בלבד כדי שלא להיתקל בתשובות שליליות. סביר להניח שמדינות רבות יעדיפו להמתין להתפתחויות של הימים הקרובים לפני שיקבלו החלטות. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אמר לאחר הכרזת טראמפ כי הוא קורא למדינות נוספות ללכת בעקבותיה של ארה"ב.

 

 

המשדר המלא מאולפן ynet

המשדר המלא מאולפן ynet

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בישראל "בונים" על כך שנשיא הפיליפינים רודריגו דוטרטה יילך גם כן בעקבות טראמפ. יש להניח שישראל תפנה גם למספר מדינות נוצריות באפריקה, שהתקרבו לאחרונה לישראל בעקבות המסעות של נתניהו ביבשת.

 

בזכות ההצהרה של טראמפ עסקו ברשתות הזרות רבות בזכות ההיסטורית של ישראל על ירושלים, אבל כמובן שהזכירו גם את התביעות הפלסטיניות.

 

בעולם יוצאים נגד ההחלטה

בעולם הערבי הגיבו בזעם להחלטה. בחמאס אמרו כי "שערי הגיהנום נפתחו" ואילו הנשיא הפלסטיני אבו מאזן היה מתון יותר. בנאום שנשא כשעה אחרי שטראמפ סיים את דבריו, הוא אמר כי "הממשל האמריקני החליט להפר את כל ההחלטות הבינלאומיות" ובעצם ההכרזה נוטשת וושינגטון את תפקיד נותנת החסות לשיחות". הוא הוסיף כי ארה"ב ממוטטת את המאמצים לתהליך שלום: "המציאות בעיר לא תשתנה. המקומות הקדושים בירושלים ימרדו".

 

מצרים, טורקיה, איראן וירדן מיהרו לפרסם הודעות שמגנות את החלטתו של טראמפ. "הצעד יסית את המוסלמים, יצית אינתיפאדה חדשה, ויעודד קיצוניות ואלימות - שהאחריות עליהן היא של ארה"ב והמשטר הציוני", אמרו במשרד החוץ של טהרן. "הרפובליקה האיסלאמית של איראן שבה ואמרה שהסיבה העיקרית לחוסר היציבות והביטחון באזור היא הכיבוש המתמשך, והתמיכה המוטה של הממשל האמריקני במשטר הציוני".  

 

הפגנה בעמאן מול שגרירות ארה"ב ()
הפגנה בעמאן מול שגרירות ארה"ב

 

בקהיר אמרו שהחלטת ארה"ב לא תשנה את ההגדרה של ירושלים מבחינתה של מצרים. ממשרד החוץ הקטארי נמסר כי ההחלטה היא "הסלמה מסוכנת, ועונש מוות לכל מי שרוצה שלום". בממשלת ירדן אמרו: "אנחנו מתנגדים להחלטת טראמפ, שתגביר את המתיחות ומנציחה את הכיבוש". בעמאן ובכמה מדינות מוסלמיות נוספות יצאו מפגינים לרחובות כדי למחות נגד ההחלטה. במרוקו זימנו את מיופה הכוח האמריקני לשיחה.

 

בשעות הערב התפתחו מחאות בכמה מוקדים ברצועת עזה ובגדה המערבית. ברמאללה ובית לחם כיבו את אורות עצי חג המולד בכיכרות המרכזיים. שביתות מסחר צפויות להיערך היום בערים: חברון, ג'נין וקלקיליה. גם במזרח ירושלים נשמעו קריאות לשביתה. בעזה התושבים הבעירו צמיגים ובראש המפגינים היה גם ראש הלשכה המדינית של חמאס, איסמאעיל הנייה. בצה"ל יקיימו הבוקר הערכת מצב, שבמהלכה יוחלט האם לתגבר בכוחות נוספים את גזרות הבט"ש ביהודה ושומרון לאור החשש מהתפרצות אלימה בגדה.


הפגנה במחנה הפליטים ג'בליה ברצועת עזה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הפגנה במחנה הפליטים ג'בליה ברצועת עזה(צילום: EPA)

 

גם במדינות אירופה יצאו נגד הודעת הנשיא האמריקני. נשיא צרפת, עמנואל מקרון, אמר שארצו לא תומכת בהחלטה ה"חד צדדית" של טראמפ להכיר בירושלים כבירתה של ישראל. "ההחלטה מצערת, וצרפת לא מאשרת אותה", אמר נשיא צרפת בביקור באלג'יריה - והוסיף כי ההצהרה "מנוגדת לחוק הבינלאומי ולכל ההחלטות של מועצת הביטחון". ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי הביעה צער מההחלטה להכיר בירושלים כבירת ישראל ולהעביר את השגרירות האמריקנית לעיר לפני הסכם שלום. "אנחנו מאמינים שזה לא עוזר לשלום באזור", אמר הדובר של מיי. מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש התבטא נגד הצהרתו של טראמפ, ואמר כי מדובר ב"צעדים חד צדדיים" שפוגעים בסיכויים לשלום בין ישראל לפלסטינים.

 

דגלי ארה"ב בירושלים

ההכרזה של טראמפ על בנוגע לירושלים נפלה על ערב חורפי קר, כך שרבים לא יצאו מהבית ורק מעטים יצאו לחגוג ברחובות, לצד דגלי ארצות הברית שנתלו ברחבי העיר. מקניון ממילא שצמוד לשער יפו בקושי אפשר היה להבחין בדגל ארצות הברית שהואר על החומות. 

 

דגל ישראל וארה"ב על חומות העיר העתיקה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
דגל ישראל וארה"ב על חומות העיר העתיקה(צילום: AFP)

 

רוב העוברים והשבים שיצאו בקור הירושלמי לרחוב הגיבו בשמחה להכרזה של טראמפ. "ירושלים תמיד היתה בירת ישראל, אבל ההכרה הזו משמחת", אומר אבי, ירושלמי בשנות ה-40 לחייו. יוחנן ובת שבע הם זוג צעיר שיצא לעשות קניות. השניים סבורים שאנשים מגזימים במשמעות שהם מייחסים להכרזה של הנשיא האמריקני: "אנשים אומרים חג שמח, אבל זה לא חג. זו הסתכלות שטחית, אנשים לא מבינים את העומק של ירושלים. הבעיה ביחס שלנו לאירוע, שאם טראמפ מחליט אז זה מה שחשוב, ולא זה שירושלים חשובה לנו. זה צעד חיובי. אנחנו שמחים שעכשיו לא תהיה מחלוקת על ירושלים".

 

מנגד, התושבים הערבים של ירושלים הביעו כצפוי עמדה שונה. עדנאן ג'ולאני מבית חנינא אמר: "אני חושב שההחלטה היא נגד הדין הבינלאומי וזו לא הדרך לקדם דברים. אני חושב שירושלים צריכה להיות הבירה של שתי המדינות. ההכרזה של טראמפ פוגעת המטרה הזו".


פורסם לראשונה 06/12/2017 23:02

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הנשיא טראמפ חותם על ההחלטה
צילום: AFP
מומלצים