שתף קטע נבחר

 

עבור התיישבות וחקלאות: עשרות אלפי מוקשים פונו בערבה

השבוע הושלם פרויקט לפינוי 59 אלף מוקשים ביישובי הערבה התיכונה לשם קליטת משפחות חדשות באזור, הכשרת שטחים חקלאיים והולכת מים. כך נראה תהליך ניקוי המוקשים מהשטח

 

פעולת פינוי ופיצוץ המוקשים בערבה    (צילום: דובי לחוביצר)

פעולת פינוי ופיצוץ המוקשים בערבה    (צילום: דובי לחוביצר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

שטח נקי: בימים האחרונים הושלם פרויקט "גואל אדמות" הכולל פינוי 59 אלף מוקשים משטח של 3,000 דונם בעלות כוללת של 43 מיליון שקלים במסגרת החלטת ממשלה שהתקבלה כבר בשנת 2012. מטרת הפרויקט נועדה בין היתר לקלוט משפחות חדשות בערבה ולהכשיר שטחים חקלאיים.

 

פינוי המוקשים בפרויקט, שאותו הובילו הרשות לפינוי מוקשים במשרד הביטחון, המועצה האזורית ערבה תיכונה ורשות ניקוז ונחלים ערבה החל באזור היישובים עין יהב וצופר. מלבד יישוב משפחות חדשות והכשרת שטחים, הפרויקט נועד גם עבור הסטת ציר המערכת לגבול הבינלאומי, הולכת מים לראש השטח והקמת סוללה להגנת השטחים מהצפות עתידיות.

מכונת הזחל בפעולה (צילום: רשות ניקוז ערבה תיכונה) (צילום: רשות ניקוז ערבה תיכונה)
מכונת הזחל בפעולה(צילום: רשות ניקוז ערבה תיכונה)

שלטי האזהרה. בערבה מבטיחים כי אין סכנת מוקשים (צילום: גלעד לבני) (צילום: גלעד לבני)
שלטי האזהרה. בערבה מבטיחים כי אין סכנת מוקשים(צילום: גלעד לבני)

בתו של גלה החקלאי יכולה להסתובב בבטחה ()
בתו של גלה החקלאי יכולה להסתובב בבטחה

הפרויקט מהווה המשך לפעילות משנות ה-70, שבה פינו חיילי הנדסה מוקשים מזרחית לנחל הערבה ופינוי משנת 2004 באזור חצבה. במסגרת העבודות פונה שטח בהיקף של 3,000 דונם ופוצצו בשטח כ-59 אלף מוקשים שהונחו בשנת 1968. בנוסף, פונו מוקשים גם מגן הירק הישן של עין יהב שהכיל 160 מוקשים שנסחפו לכיוון מערב משדה המוקשים המקורי.

 

הפינוי התבצע בשתי שיטות: פינוי על-ידי זחל ממוגן מפלדה המרסק את הקרקע לעומק עד 35 ס"מ או שימוש בבאגר זחל המפוצץ את המוקשים. החקלאי הראשון שהחל לעבד את השטח שנוקה ממוקשים הוא גלה אבן צור (33) המתגורר בצופר ומגדל בשטח פלפלים ותמרים. "יש לי חיבור מיוחד לשטחים האלו", סיפר. "עבדתי עם המכונה שאיתה מפוצצים את המוקשים וסרקתי את כל האזור שבו אני מגדל כיום. מאחר ואני ביצעתי את עבודות הפינוי ופיצוץ המוקשים באזור זה, אני די רגוע ובטוח שלא נותר בהם אפילו מוקש אחד".

 

במקביל לעבודות פינוי המוקשים, בנחל הערבה הוקמה סוללה המשמשת כדרך ביטחון לאורך דרך השלום באורך כ-4.5 ק"מ ובימים אלו נמשכות העבודות להשלמת הציר באורך 1.5 ק"מ נוספים. "השלמת פינוי המוקשים תאפשר לנו להרחיב את הפעילות החקלאית ולהאיץ את קליטת התושבים החדשים", סיכם ראש המועצה אייל בלום. בעלות הפרויקט השתתפו גם משרד החקלאות, קק"ל והחטיבה להתיישבות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גלעד לבני
כבר אין סכנת מוקשים
צילום: גלעד לבני
מומלצים